Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: laag – Xavier – trekt vandaag via het noorden van  Duitsland naar het oosten en met een krachtige westelijke stroming wordt vooral aan de Alpennoordkant vochtige en koelere lucht aangevoerd. Na tussenhoog invloed op donderdag volgt vrijdag een koufront welke in hoofdzaak  wederom de noordoostelijke Alpen zal beïnvloeden. In het weekend van west naar oost weersverbetering in aanloop naar een volgende zomerse periode.

Onbestendig, donderdag tussenhoog en meer zon

Grosso modo heeft zich op de weerkaarten niet veel veranderd. Uitgaande van een randstoring – laag Xavier – stroomt vandaag vooral aan de noordkant van de Alpen koelere en vochtigere lucht binnen. De zon heeft het daar moeilijke en veelal overheerst de bewolking en valt er wat neerslag of een bui.

De temperaturen stijgen al naar gelang de zon tot maximaal 25 graden. Inner-alpine en in het zuiden is de storingsinvloed duidelijk minder en met veel zon stijgen de temperaturen naar 26 tot 31 graden. Hier kunnen in de middag echter weer enkele regen en -of onweersbuien ontstaan. Op 2000 meter wordt het 13 tot 17 graden en op 3000 meter 3 tot 5 graden, de vorstgrens vinden we trug tussen hoogtes van 3800 en 4000 meter.

Morgen krijgen we te maken met tussenhoog – Hanna – na nog wat restbewolking of laatste druppels in het noorden en en oosten wordt het droog en gaat de zon weer schijnen. De temperaturen stijgen naar 25 tot 31 graden (hoogste waardes voor het zuiden).

Vandaag vooral naar het zuiden toe zonnig, morgen ook elders. Zonnige start van de dag in El Paradiso – St Moritz
Meer wolken vanmorgen al in het noorden en ook boven de Dachstein

Vrijdag gaat een op een koufront (occlusie) de neerslag (buien) activiteit weer toenemen. Lokaal kunnen er dan weer pittige regen en onweersbuien ontstaan. Het oosten en zuidoosten als ook inner-alpin kunnen ook vrijdag nog langere tijd profiteren van de zon alvorens dan ook hier later op de dag de buien zich zullen melden. Middagtemperatuur 17 tot 24 graden, in het zuiden en oosten lokaal 25 tot 28 graden.

Isobarenkaart voor vrijdagmiddag met het naderende koufront (occlusie). Via Wetterkontor.de

In het weekend gaat een uitloper van het Azorenhoog van west naar oost voor een weersverbetering zorgen. Zaterdag gaan de westelijke Alpen dit al merken, zondag volgen dan ook de oostelijke Alpen. Zaterdag moeten de noordoostelijke Alpen nog even afrekenen met de koelere en aan de noordkant ook vochtigere lucht. Met de noordelijk stroming achter het front (Nordföhn) mogen de zuidelijke delen al rekenen op veel zon en hogere temperaturen. Zoals gezegd zondag dan verder doorzettende hogedruk invloed en met veel zon temperaturen oplopende naar 25 tot 30 graden. In de middag kans op een lokale regen of onweersbui.

Volgende week neemt de hogedruk verder toe en we mogen ons weer gaan opmaken voor warm tot zeer warm zomerweer met maxima die op uitgebreide schaal weer tot 28 a 32 graden gaan oplopen. Ook in de bergen krabbelen de temperaturen weer op uit het dalletje. Op 1500 meter stijgt het kwik weer van een graad of 18 en de vorstgrens naar 4000 tot 4200 meter.

GFS 500 hPa voor dinsdag
Trend T850hPA (T 1500 meter hoogte) prikpunt Oberstdorf
En vorstgrens

Wel moeten we rekening houden met thermische lagedruk welke boven het oververhitte Iberische Schiereiland ook tot over de Alpen voor regen en onweersbuien kan gaan zorgen. Later in de week en in het weekend kan dit ook gebeuren op een vanuit Engeland afzakkend hoogtelaag(je). De meeste onstabiliteit lijkt voor het westen en zuidwesten te zijn voorbestemd. Waar deze warmte onweders hun lading zullen lossen valt niet te zeggen. Daarover de komende dagen meer.

GFS ensembles prikpunt centrale noordelijke Alpen

Tot zover voor deze woensdagochtend vanuit vrijwel onbewolkt Oberwallis. Ciao


De UV index kan deze dagen in de bergen waardes tussen de 8 (1000 meter hoogte)  en 11 (3000m hoogte)  bereiken. Dit betekent dat huid en ogen beschermd dienen te worden! Meer over het thema UV straling en hoe daar mee om te gaan zie – UV Index


Webcams-
meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 459 times, 1 visits today)
Advertentie

9 Reactie op “Alpen – Vooral in noorden afkoelend. In weekend comeback zomer!”

 • Martijn
  12 juli 2017 at 09:43

  Ook later in juli kans op stabiel zomerweer? Vanaf 25 juli prikpunt Zell am See?
  Martijn

 • Johann
  12 juli 2017 at 16:11

  @Martijn Het ziet er naar uit dat de zomerse periode tot het einde van de maand aanhoudt (noordelijke blokkade). Het zou zelf met de aanvoer van lucht vanuit het zuiden zelfs wel eens heel heet kunnen gaan worden. (EC / GFS) Wat er dan gaat gebeuren is staat nog volledig open…. Zomerse groeten Johann (31 graden Wallis en 27 graden hier in Termen

 • Martijn
  12 juli 2017 at 19:40

  @Johann we zullen het blijven volgen. Zou heel mooi zijn

 • Johann
  12 juli 2017 at 19:45

  @martijn Nieuwste GFS weer heel mooi (en warm) 🙂

 • Martijn
  12 juli 2017 at 21:18

  @johann kijk dat zijn de berichten! Wat is warm? 😀

 • Johann
  12 juli 2017 at 21:22

  In de dalen en het laagland 32 tot 34 graden, 1500 meter 20 tot 22 graden en vorstgrens op 4200 meter! Mogelijk lokaal ook nog warmer (35+ ?)

 • Martijn
  12 juli 2017 at 21:24

  @johann waar kan ik dit zelf ook volgen?

 • Johann
  12 juli 2017 at 21:30

  @op de diverse websites met weermodellen 🙂 Of om het makkelijker te maken gewoon via bv Meteoblue (op locatie). Let wel, dit is DMo (directe model output) en niet geverifieerd door meteoroloog. Link https://www.meteoblue.com/de/wetter/vorhersage/woche/zell-am-see_%C3%96sterreich_2760634

 • Martijn
  12 juli 2017 at 21:41

  Oke hartelijk dank! Zal daags de berichten hier in de gaten houden

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier