Advertentie

 


Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!


 

Algemeen;

tussen hoog – Otmar – met kern in het zeegebied tussen Schotland en IJsland en een laag – Fölke – dat met kern van zuid Frankrijk naar noord Italië trekt neemt de koude noordoostelijke stroming (Bise) in kracht toe. Tegelijkertijd breidt zich vanuit het zuiden en zuidoosten vochtigere lucht over de Alpen uit. Boven de 800 a 1500 gaat weer sneeuw vallen.

Korte terugblik

Gisteren hadden we in de Alpen met een gevarieerd weerbeeld te maken. Vooral in de noordelijke en centrale Alpen scheen de zon. In het noordoosten zat meer bewolking waaruit steeds weer wat neerslag en boven de 1000 a 1200 meter sneeuw viel.

Veel zon gisteren ook in ons partnergebied Innsbruck en de Nordkette. Geniet even mee van deze beelden vanuit Innsbruck met de winterse Seegrube en het nog groene Inn dal 

In de westelijke Alpen en diens zuidkant begon na een deels nog zonnige start van de dag de bewolking steeds verder toe te nemen en lokaal viel er in de middag wat neerslag en hogerop sneeuw. In vergelijking met de voorgaande dagen kon het kwik vooral in de zuidwestelijke Alpen en de Alpenzuidkant weer een paar graden winst gaan pakken.

Ook in Oberwallis hadden we al met al gisteren met nog een heel fraaie herfstdag te maken met ook hier vooral in de ochtend nog veel zon. Na een koude nacht met zelfs nog wat sneeuw lonkte de Goldener Oktober.

De afgelopen dagen hadden we in de bergen optimale condities voor de productie van kunstsneeuw en daar werd dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. Beeld vanuit Zermatt. Met dank aan Jasja Dus

Hieronder een foto impressie van een wandeling die ik gisteren maakte op Rosswald (1800 – 2200 meter). Geniet even meer van de heerlijke herfstkleuren in contrast met de mooie opklaringen en hier en daar winterse trekjes

Bas Laros (Alpenweerman / Air Glaciers) maakte gisteren vanuit de helicopter tijdens een vlucht over het Saas dal richting Visperterminen de onderstaande fraaie opnames. De komende herfst en winter zal Bas ons van nog veel meer exclusieve (lucht)opnames gaan voorzien, onder andere van “Lawinesprengungen”!

Nieuwe neerslag op noord Italië laag

De weersverslechtering hangt samen met een apart (hoogte)laag dat vanaf zuid Frankrijk naar noord Italië trekt (Genua). Aan de oostflank van dit laag wordt weer vochtigere lucht naar het noorden op transport gezet.

Dit vertaalt zich in meer bewolking en neerslag welke zich vanuit het zuiden en zuidoosten over de Alpen gaan uitbreiden. Aan de zuidkant en speciaal aan de westelijke zuidkant wordt het in de loop van de dag toenemend föhnig en met de föhn gaat ook de neerslag er hier weer uit.

Koude “Bise”

In samenspel met een hogedrukgebied met zwaartepunt in het zeegebied tussen Schotland en IJsland zien we de drukverschillen toenemen. Aan de noordzijde van het laag neemt de noordoostelijke stroming in kracht toe. Met de krachtige noordoostelijke wind, in het noorden van Zwitserland “Bise”, wordt het niet warmer dan 4 tot 9 graden. Op 1500 meter wordt het -2 tot 0 en lokaal 2 tot 3 graden (middag).

Algemeen een paar graden hoger is het in het zuiden en zuidwesten. De sneeuwvalgrens varieert tussen de 1000 en 1500 meter. In de oostelijke Alpen (zuidkant) lokaal vandaag sneeuw tot 800 meter.

Vrijdag kan het in het westen, zuidwesten, en zuidkant opklaren en zal er weinig of geen neerslag meer vallen. De Alpennoordkant houdt ook dan nog die koude vochtige noordoostelijke stroming. De bewolking zal hier overheersen en steeds weer valt er neerslag, boven de 1000 a 1300 meter sneeuw. Algemeen door de NO stroming aan de noodkant toenemende kans op Hochnebel in de nacht en ochtend.

Neerslag animatie COSMO-DE model

Verwachte sneeuwval

Tot en met zaterdag kan al nar gelang hoogte 10 tot 30 cm sneeuw gaan bijvallen, lokaal in de Stau van de centrale oostelijke zuidkant ook nog meer. De precieze verdeling en centimeters variëren nog wat model. Zwaartepunt wordt door de positie van het noord Italië laag echter in de oostelijke Alpen (zuidkant) berekend., Hieronder de sneeuw accumulaties voor de komende 36 uur van het ICON model en de animatie van het Franse Arpege model.

Weersverbetering weekend

In het weekend trekt het hoogtelaag verder naar het noordoosten weg en wordt opgenomen in een naar het oosten verplaatsende Scandinavische hoogtetrog. De noordoostelijke Alpennoordkant hebben nog het langs met de invloed ervan te maken. Net als al elders zal echter ook hier onder invloed van een uitloper van hogedruk van west naar oost het weerbeeld gaan verbeteren. Vooral zaterdag is er nog veel bewolking met neerslag. Zondag krijgt de zon dan ook hier steeds meer ruimte. Het wordt niet alleen droger en zonniger, ook de temperaturen gaan in alle hoogtes weer in de lift! Vooral in de nacht en ochtend moet er ook rekening worden gehouden met Hochnebel die lokaal hardnekkig kan zijn

Met de start van de nieuwe week vormt zich vanuit de uitloper van het Atlantische hoog een apart filiaal dat met zijn kern via de Alpen of net ten noorden daarvan langzaam naar het oosten verder trekt. Tussen het hoog en een markante Atlantische hoogtetrog met meerdere kernen van lagedruk krijgen we dan met een veel zachtere zuidwestelijke hoogtestroming te maken.

GFS 500 hPa kaart voor maandagavond met het naar het oosten wegtrekkende filiaal van hogedruk en een langzaam naderende hoogtetrog

Maandag komen tevens onder de invloed van een “warme” meelopende hoogterug. Hierdoor gaan vooral in de bergen de temperaturen dan ook weer flink in de lift. Dat geldt helemaal voor de noordkant van de Alpenhoofdkam waar door toenemende drukgradiënt veroorzaakt door een laag dat richting de Britse Eilanden trekt, ook de Föhn een handje gaat helpen.

GFS 850 hPa Europa voor dinsdag met de aanvoer van de zeer zachte lucht vanuit het zuidwesten

Zo zien we dat voor de dinsdag op het 1500 hPA vlak (1500m) hier temperaturen worden berekend van 13 tot 15 graden. Komt dan ook de zon er nog bij dan kan in de van origine toch al vrij warme lucht het kwik tot 20+ graden gaan oplopen.

GFS 850 hPa voor dinsdagmiddag. Grote verschillen in temperatuur tussen noordkant en zuidkant

Onzekere ontwikkelingen langere termijn

Vanaf woensdag komen we dan geleidelijk steeds meer onder invloed van de van het westen uit naderend langgolvige hoogtetrog. Het weerbeeld gaat weer verslechteren met meer bewolking gevolgd door opkomende neerslag. Of we dan uiteindelijk aan de achterzijde van de hoogtetrog en koufront weer in koudere luchtmassa’s terecht zullen gaan komen is nog onzeker.

Pakken we bijvoorbeeld de nieuwste GFS ensembles erbij (hieronder) dan zien we dat vanaf woensdag de bandbreedte sterk gaat toenemen met zowel zachte als ook koude oplossingen. Het ECMWF model is nog niet (geheel) binnen respectievelijk volgt later en kom ik daar later nog op terug.

GFS ensembles prikpunt Tirol

Samengevat kunnen we dus stellen dat het onderkoelde herfstweer nog tot het einde van de week zal aanhouden. Vooral vandaag en morgen kan er met zwaartepunt oostelijke Alpen neerslag / sneeuw vallen. In het weekend inzettende weersverbetering en oplopende temperaturen. Vooral dinsdag zeer zacht aan de noordkant. Woensdag van het westen uit opkomende neerslag!

Tot zover voor dit moment vanuit een bewolkt Rosswald in Oberwallis. Blijf volgen en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao

(Visited 339 times, 1 visits today)
Advertentie
Innsbruck

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Vooral in oosten sneeuw, weekend weersverbetering / zachter”

  • Bertil Blaas
    15 oktober 2020 at 11:26

    Dag Johann,

    Zoals altijd top weerbericht en wat een juweel prachtige foto’s.
    Verder maar te hopen dat het een goed ❄️Seizoen wordt en dat de “ “besmettingsgraad” wat zal zakken. 👍👍
    groeten Bertil.

    • Johann
      15 oktober 2020 at 11:55

      Thx Bertil. Inmiddels sneeuwt het hier op Rosswald ook steeds verder intensiverend en wordt het langzaam wit. T -1.1°C

Comments are closed.

 

Advertentie

Hochkönig

Wintersportregio Hochkönig. Vakantie op de toppen van je emoties!

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters een gevarieerde skipiste met in totaal 120 kilometer aan pistes en 34 moderne skiliften in een adembenemend Alpendecor. Lees meer

Advertentie

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Advertentie

Sankt Anton am Arlberg

Het grootste skigebied van Oostenrijk

Het winterseizoen begint op 4 december in St. Anton am Arlberg. Dan opent de deur naar buitengewone ervaringen in het grootste skigebied van Oostenrijk. Het charmante resort trekt wintersportliefhebbers van over de hele wereld en biedt meer dan alleen ongerepte pistes: een mengeling van traditie, avontuur en adembenemende natuur. Lees meer