Algemeen; met een westelijke hoogtestroming zorgt vandaag een tussenhoog in e westelijke Alpen al voor droog en meest zonnig rustig winterweer. De oostelijke Alpen hebben nog te maken met een zwakke storing en neerslag / sneeuw. In het verdere verloop gaat het onbestendig verder. Vanaf zondag draait de hoogtestroming naar NW en met de start van de volgende week naar N en later NO. Vooral in de West en later N tot NW Stau gebieden wordt dan veel neerslag verwacht. Sneeuwvalgrens vanaf maandag geleidelijk dalend tot in de lagere delen en dalen.

Wintercomeback

Het extreem zachte lenteweer is voorlopig weer verleden tijd zonder dat het echt koud is en van winterweer is sowieso (nog) geen sprake. Na bijna 4 weken droogte en deels extreem mild “lenteweer” hier in Oberwallis is veel sneeuw tot  1500 a 16700 meter inmiddels verdwenen en hier in Termen op 1020m) treffen we enkel nog wat sneeuwresten (velden) aan. Gisterochtend dus even schrikken toen het plotsklaps begon te sneeuwen. Mooie grote vlokken die bij een temperatuur van 2 tot 3 graden neerdwarrelden.

Blik gisterochtend vanuit de weerkamer

Vandaag zorgt een tussenhoog in de westelijke Alpen voor rustig en droog winterweer en schijn de zon De oostelijke Alpen hebben te maken met een zwakke storing (occlusie) en met vochtigere lucht en dus wolken waaruit neerslag en boven de 500 a 1200 (west / oost) sneeuw valt.

Sneeuwvalgrens vanmiddag 13h00

Op nadering van en passage van een warmtefront met wat neerslag gaan de temperaturen en sneeuwvalgrens weer in de lift. Sneeuwvalgrens dan weer stijgend tot circa 1800 meter. Vrijdag volgt achter een koufront dan weer koudere maritiem polaire lucht en daalt de sneeuwvalgrens weer tot circa 1200 a 800 meter.

Vandaag met tussenhoog prima wintersportweer in de Wallisser Alpen. Beeld Aletsch Riederalp Mossfluh piste met blik op de Gr Aletsch Gletsjer

Met de zuidelijker doorkomende straalstroom, vrijdag west oost pal over de Alpen verlopend, belooft het ook onrustig te gaan worden. De westenwind neemt toe tot hard of krachtig en aan de noordkant en in de bergen tot stormachtig of storm.

Jetstream (wind) op 300 hPa (9 km ) voor donderdagmiddag

Tijdelijk kan er dan nog weer wat zachtere lucht binnenstromen in het voorveld van een naderend koufront. Tevens kan de Südföhn dan aan de noordkant voor een tijdelijk zachtere fase gaan zorgen met in de Föhndalen nogmaals lenteachtige 16 tot 17 graden.

Maritiem polair / Nordweststau

In het verloop van het weekend zal de straalstroom ten zuiden van de Alpen gaan verlopen en komen we met een west en geleidelijk noordwestelijk hoogtestroming meer in de koudere maritiem polaire lucht terecht. Een koufront gaat van west naar oost op zaterdag de nodige neerslag geven. Sneeuwvalgrens dalend naar 1000 tot 800 meter.

Polair / Nordstau

Met de start van de nieuwe week zien we hogedruk opbouw boven de Britse Eilanden en richting het noorden tot over Scandinavie. Met een naar noord en later noordoost draaiende hoogtestroming wordt dan nog veel koudere polaire lucht op vrij directe weg naar het zuiden en tot over de Alpen op transport gezet. Met de -5 tot -10 op 850 hPa en latere zelfs nog kouder gaat het dan tot in de lagere delen en dalen sneeuwen.

Maandag volgt met een meer N stroming nog koudere polaire lucht, links kaart EC en rechts de GFS ensembles

Met de aanhoudende noordelijk hoogtestroming gaat dan vooral in de Nordwest en Nordstau van de Alpen veel neerslag / sneeuw vallen en wordt tot midden volgende week 50 tot 120 en lokaal nog meer (hogerop) aan accumulatie berekend. Kortom, volgende week keert in de Alpen als ook in de middelgebergtes de winter weer terug en is het gedaan met de thermische verwennerij en lenteweer.

Meer info Staugebieden zie – HIER

ECMWF met de sneeuw accumulaites voor de komende 7 dagen. (kaart zal de komende dagen nog worden aangepast en wrs opgewaardeerd vwb de sneeuw hoeveelheden) Bron kaart Bergfex

Hieronder nog de ECMWF ensembles voor T850 hPa en neerslag prikpunt Innsbruck / Tirol. Vanaf het weekend dan geleidelijk tot -5 a -8 graden dalend en mede ook door neerslagafkoeling dus sneeuw tot in de stad

Op zich is dit overigens niets bijzonders en eigenlijk heel normaal dat het in maart en ook in april nog flink kan winteren. Juist in deze fase van de winter worden normaliter de hoogste sneeuw accumulaties gezien en kan er tot in de dalen soms nog (zeer) veel sneeuw vallen. Zelfs in mei en begin juni is sneeuw of een dik pak sneeuw tot onder de 1000 meter nog mogelijk. Hieronder een paar beelden uit het archief van 5 – 12 maart 2009 Termen / Rosswald

Afijn, hoe het allemaal precies zal gaan evolueren gaan we de komende dagen vervolgen. Morgen is het dan eerst weer de beurt voor een lage Landen weerbericht verzorgd door Arjan Ehlert . Tot zover vanuit een zonnig maar nog fris Termen in Oberwallis. Ciao

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 5 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer