Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De komende dagen hebben we in de Alpen te maken met volop zonneschijn, maar is er vanaf het weekend ook weer sneeuw onderweg. Eerst lopen de temperaturen nog op. Toch kan het dankzij een zogenaamde ‘inversie’ in de dalen gedurende de nachten matig tot streng vriezen. Hogerop is het allesbehalve koud op het moment. Onder de vleugels van een hogedrukgebied stijgt de 0-gradengrens vanuit het westen naar 2500 tot ruim 3000 meter. Daarnaast blijft het wel droog en is er veel ruimte voor de zon! Vanaf zaterdag zien we weer de eerste kansen op neerslag en sneeuw in de Alpen.

Kaiserwetter in de Alpen

We hebben te maken met ‘Kaiserwetter’ in de Alpen. Onder een uitloper van een hogedrukgebied boven Oost-Europa is er volop ruimte voor de zon. Dankzij het hogedrukgebied hebben we ook te maken met een zogenaamde ‘inversie’ (een soort deksel onderin de atmosfeer). Hierdoor kan er in een aantal dalen in de nachten Hochnebel ontstaan waardoor de dag grijs kan beginnen. Maar als je iets omhoog gaat schijnt de zon dus volop. Op plaatsen waar het vannacht is opgeklaard zal de dag ook koud beginnen met matige tot strenge vorst.

Volop zonneschijn op de Jungfrau gisteren met bijzonder hoge temperaturen. Bron: Foto-webcam
“unten grau oben blau”, deze foto van de Hochnebel werd gisteren door Remco Graas bij de Seefelder Joch in Seefeld gemaakt.
Weerkaart voor vandaag. Een hogedrukgebied ligt boven Oost-Europa en storingen blijven op afstand van de Alpen. Boven de Middellandse Zee zitten wel een storing die voor wat bewolking in het zuidwesten van de Alpen gaat zorgen. Bron kaart: KNMI

Het blijft niet lang zo koud in de dalen. De 0-gradengrens stijgt vandaag dankzij warmere lucht vanuit het zuidwesten in de zuidelijke helft naar zo’n 2600 meter en 3000 meter aan de noordkant van de Alpen. Daarnaast zal een lichte zuidelijke föhn de 0-gradengrens aan de noordkant van de Alpen nog wat opstuwen. Door die lichte föhn komen er op de Alpenhoofdkam windstoten van zo’n 50 tot 70 km/h voor.

Föhndiagram voor Zwitserland:

Het meest actuele föhndiagram is hier te vinden.

Föhndiagram voor Oostenrijk:

Het meest actuele föhndiagram is hier te vinden.

In de dalen aan de zuidkant wordt het vanmiddag zo’n 3 tot 5 graden, terwijl het aan de noordkant dankzij de föhn 8 tot 10 graden kan worden. Daarnaast is er dus volop ruimte voor de zon en hebben we te maken met behoorlijk droge lucht (relatieve luchtvochtigheid tussen de 30 en 70%).

Het blijft niet overal helemaal zonnig. Vanuit het zuidwesten krijgen de Franse en later de westelijke helft van de Zwitserse Alpen te maken met hoge bewolking. Deze is afkomstig van een warmtefront dat is gekoppeld aan en lagedrukgebied boven de Middellandse Zee. Het blijft wel droog.

Vannacht blijft de lichte föhn waarschijnlijk aanwezig. Hierdoor koelt het in de föhn gevoelige dalen niet echt af met minima tussen de 6 en 10 graden. Daar waar de föhn minder invloed heeft gaat het licht vriezen.

Een strakblauwe lucht met zicht op de Großglockner gisteren. Bron: Foto-Webcam
De zonsopkomst vanochtend in de Villacher Alpen met Hochnebel in het dal. Bron: Foto-webcam

Morgen opnieuw volop zonneschijn

Ook morgen krijgt het grootste deel van de Alpen weer te maken met Kaiserwetter en zachte temperaturen. In het zuidwesten van de Alpen trekt er nog wel wat hogere bewolking over. Daarnaast zal de zuidelijke föhn niet of nauwelijks aanwezig zijn. De 0-gradengrens ligt dan ook iets lager: gaat de 0-gradengrens weer iets omlaag. Deze ligt morgen rond de 2800-3000 meter met uitzondering van het zuidwesten van de Alpen: 2400 tot 2600 meter. Ook in de dalen is het nog zacht met maxima tussen de 5 tot 9 graden.

De weerkaart voor morgen. Nog altijd liggen de Alpen onder de vleugels van een hogedrukgebied, maar vanaf het weekend komt daar verandering in. Bron kaart: KNMI
De Alpenweerman webcams op Roswald laten nog een flink pak sneeuw zien. De laatste beelden zie je -hier-.

Nieuwe sneeuw en neerslag in het weekend

Uiteindelijk zal het niet lang meer duren voor we een ander weertype krijgen. Op vrijdag zal er in eerste instantie nog ruimte voor de zon zijn, maar uiteindelijk zal de bewolking vanuit het noordwesten toe gaan nemen. Dit heeft te maken met een naderende, maar afzwakkende, storing vanuit het noordwesten. Deze brengt van tevoren al iets minder zachte lucht onderweg waardoor de 0-gradengrens daalt naar zo’n 2400 tot 2600 meter.

In de nacht naar zaterdag of zaterdagochtend gaat deze wat neerslag brengen aan de noordzijde van de Alpen. Gedurende zaterdag zal de neerslag aan de noordkant verder richting het oosten bewegen. De sneeuwvalgrens zal rond de 1600 tot 1800 meter uit gaan komen als er tijdelijk iets koudere lucht wordt aangevoerd. Om heel veel sneeuw zal het vooralsnog niet gaan: van 10 tot 15 centimeter op de toppen tot enkele centimeters in de lagere delen.

Interessante ontwikkelingen na het weekend

Tijdelijk is het richting zondag even droog, maar is nieuwe neerslag onderweg. Vanaf zondag lijkt het startsein gegeven te worden voor een periode waarbij er meer sneeuw mogelijk is in de Alpen. Vanaf zondag gaat de straalstroom namelijk wat meer meanderen en gaat deze wat zuidelijker liggen.

De weerkaart voor zondag: in eerste instantie nog een westelijke stroming met een aanvoer van warmere lucht. Bron: WXcharts

Zo zal op zondag de stroming in eerste instantie westelijk zijn met de aanvoer van wat zachtere lucht, maar draait deze uiteindelijk naar een meer noordelijke tot noordwestelijke stroming. Daarnaast kan er met deze noordelijke stroming koudere lucht richting de Alpen stromen waarbij de neerslagkansen fors toenemen aan met name de noordzijde van de Alpen. Hierbij is er ook een toenemende kans op sneeuw tot in de dalen.

Weerkaart voor maandag: koudere lucht kan vanaf het noord(westen) de Alpen weer bereiken. Bron: Wxcharts

De straalstroom lijkt ook volgende week over het algemeen ten zuiden of ter hoogte van de Alpen te blijven. Hierdoor is de kans aanwezig dat we een week krijgen met koudere bovenluchten en geregeld sneeuw.

Het ensemble (GFS) voor regio Innsbruck. Vanaf het weekend gaan de temperaturen omlaag en nemen de neerslag- en sneeuwkansen duidelijk toe! Bron: meteociel

Voor details en de hoeveelheden sneeuw is het nog iets te vroeg, maar via Alpenweerman blijf je op de hoogte van de laatste stand van zaken! Praat en kijk ondertussen vooral mee op ons forum. Voor nu een mooie dag!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.158 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier