Alpen | Volop zonneschijn, temperaturen regionaal flink omlaag
De komende dagen gaan zonnig verlopen in de Alpen met van tijd tot tijd “Kaiserwetter“. Wel gaan de temperaturen in diverse regio’s flink omlaag. Hoeveel ruimte de zon precies krijgt en hoe koud het gaat worden lees je in dit Alpenweerbericht.
Dinsdagochtend valt in de Franse Alpen en de aangrenzende bergen in Italië nog wat sneeuw. In de loop van de ochtend verdwijnt de neerslag. Dit komt dankzij toenemende invloed van een hogedrukgebied boven de Alpen. Hierdoor verloopt dinsdag zonnig in de Alpen. Aan de noordkant kan nog wel wat hogere bewolking overtrekken. Verder lossen de eventueel aanwezige wolkenvelden in de ochtend op. Daarnaast is er weinig wind met uitzondering rondom de Alpenhoofdkam en de westelijke helft van de Alpen. Hier waait met name in de ochtend en latere middag hogerop in de bergen een duidelijk aanwezige wind.
Naast de zon begint de dag ook koud. In lagergelegen dalen zonder sneeuwdek vriest het licht. In de dalen met een sneeuwdek vriest het matig tot lokaal streng in de ochtend. Nog kouder begint de dag in de bergen met strenge vorst tot -20 graden op de gletsjers. Overdag ligt de vorstgrens tussen de 800 en 1000 meter. Op 1500 meter stijgen de temperaturen in het westen richting de -2 graden. Met maxima tussen de -4 graden in Noord-Italië en -7 graden in het Salzburgerland is het in deze regio’s wat kouder.
Lokale sneeuwbui in Noord-Italië, bel koude lucht trekt over
Dinsdagavond en in de nacht naar woensdag kan het onder een heldere hemel weer flink afkoelen. In de dalen komt matige tot strenge vorst voor. Woensdag verloopt opnieuw zonnig met uitzondering van de zuidkant van de Alpen waar de bewolking steeds meer toeneemt. In Noord-Italië en de bergen rondom de landsgrenzen van Italië valt lokaal een sneeuwbui uit de dikkere bewolking. Om veel meer dan een wit laag je tot enkele centimeters zal het niet gaan.
Naast de zonneschijn en lokale sneeuwval in Italië trekt ook een bel koudere lucht vanuit het oosten de Alpen binnen. Woensdag overdag liggen op 1500 meter tussen de -3 tot -4 graden in de Franse Alpen tot -6 graden in Noord-Italië. De laagste temperaturen vinden we in Karinthië en het oosten van Oostenrijk met maxima tussen de -8 tot -10 graden op 1500 meter hoogte. Daarnaast neemt de kans op een aantrekkende wind door de föhnwind in de oostelijke helft toe.
Ook op donderdag en vrijdag blijft het overwegend zonnig in de Alpen, waarbij van tijd tot tijd wat hogere bewolking over kan trekken. Daarnaast trekt de bel koude lucht via de zuidkant van de Alpen richting het westen. Hierdoor vriest het donderdag overdag op 1500 meter hoogte in Noord-Italië tussen de 7 tot 10 graden. In Karinthië en Slovenië is het met -6 tot -8 graden alweer wat minder koud. De noordkant kan maxima tussen de -2 en -6 graden verwachten op die hoogte.
Weekend droog en zonnig, maar minder koud
Vanaf vrijdag trekt de bel met koelere lucht weg en gaan de temperaturen duidelijk oplopen. Op 1500 meter hoogte wordt het overdag in de westelijke helft rond het vriespunt tot een paar graden daarboven. In het oosten blijft het kwik iets onder het vriespunt liggen op die hoogte. Waarschijnlijk weet het sneeuwdek zich ondanks de hogere temperaturen wel redelijk goed te houden doordat het dauwpunt onder het vriespunt blijft liggen. Daarnaast vriest het in de nachten in de dalen matig tot streng dankzij de rustige condities. Hogerop de berg kan het in de ochtenden dus warmer zijn dan in het dal.
Naast de oplopende temperaturen neemt de kans op wat wolkenvelden vanuit het noorden toe. Toch is er nog voldoende ruimte voor de zon en wordt over het algemeen weinig wind verwacht. Met uitzondering van de kans op een (tijdelijke) lichte föhn. Bij de dalen met föhn zullen de minimale temperaturen een stuk hoger liggen. Voor details wanneer de föhn zich precies aan kan dienen is het nu nog te vroeg.
Wel blijft het oppassen voor lawines, met name bij offpiste activiteiten. Het risico op lawines is over het algemeen boven de boomgrens niveau 3 van de 5. Buiten de pistes kan dan op de ‘verkeerde helling’ relatief eenvoudig een lawine veroorzaakt worden. Op de pistes is het de komende dagen is over het algemeen prachtig zonnig en droog wintersportweer in de Alpen. De komende dagen kunnen we dan ook meer van dit soort beelden verwachten, maar dan met minder wolken:
Maarten is afgestudeerd met de specialisatie Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen. Voor deze master heeft hij ook een half jaar aan de Universiteit van Innsbruck gestudeerd.