Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Een hoge drukzone strekt zich uit over een groot gebied aan de noordkant van de Alpen. Aan de zuidkant boven de Middellandse zee bevindt zich een laag. Hierdoor komt een noordoostelijke stroming op gang die voor aanvoer van wat vochtige lucht zal zorgen voor de oostkant van de Alpen. Kans op hochnebel neemt hierdoor toe en aan de oostkant is er dit weekend wat meer bewolking. Aan westkant van de Alpen blijft het vooral zonnig.

Meeste zon voor de West-Alpen, toenemende Hochnebel
Vandaag zal de zon zich ook weer volop laten zien. De meeste zon is voor de westkant van de Alpen. Ook aan de oostkant van de Alpen is het overwegend zonnig, maar is het vergeleken de afgelopen 2dagen een stuk meer bewolkt. De meeste bewolking komt voor verder richting het oosten voorbij Innsbruck. De vorstgrens bevindt zich rond 1200m aan de oostkant en op 1600m aan de westkant van de Alpen. Daarbij neemt de Hochnebel grens vandaag verder toe waardoor in de dalen soms langdurig mist kan blijven hangen tot boven de 1500m. Met een aanwezige oostelijke wind kan het daarbij wat fris aan voelen vandaag.

CdLfZ8SWwAEg-y3.jpg-large

Ideale omstandigheden om Vitamine D aan te maken, prachtig Kaiserwetter in het skigebied SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental

CdLsD0vUAAAFdQR.jpg-large

Prachtig plaatje van het kerkje van Namlos in Tirol (Hans ter Braak)

12828318_10207610451892765_1534403687547842412_o

James bond view in Sölden (via Heather Graham)

12794795_10207610450972742_5637112617058742169_o

Restaurant van de Bond opnames @ Sölden gisteren via Heather Graham

htb10

Niet meer zo koud maar nog steeds perfecte condities in de Alpen gisteren. Zo ook in het Kleinwalsertal Vorarlberg -Foto Hans ter Braak via Twitter @hansterbraak

hond

Of natuurlijk gewoon via de snowscooter van de Riederalpbahnen (Aletsch)- foto Marcel Hildbrand, Heidi Kummer

Weekend, verschil West-Oost
Morgen blijft de noordoostelijke wind aanwezig, maar is er wederom ook veel ruimte voor de zon. Verder naar het oosten komt er meer bewolking voor. Aan de oostelijke Alpenzijde kan de Hochnebel zelfs reiken tot hoogtes van boven de 2000m. De meeste zon is daarom te vinden op grotere hoogtes rondom de Alpenhoofdkam en verder naar het zuiden richting de Dolomieten. Op zondag neemt de bewolking verder toe en zou er in Oostenrijk, het oosten van Zwitserland wellicht ook wat winterse neerslag kunnen vallen hoewel dit geen grote hoeveelheden zullen zijn. Aan de westkant van de Alpen met name in Frankrijk blijft de zon het hele weekend aanwezig.

uwz-ch_nebelobergrenze_de


De Hochnebel grens gaat de komende dagen verder omhoog tot boven de 1500m. Aan de oostenkant van de Alpen kan deze op zondag zelfs boven de 2000m gaan uitkomen.

image-download


Vanuit de ruimte waren de Alpen gisteren goed opgeklaard te zien. Naar verwachting zal er vandaag op de satelliet foto ook meer nevel waar te nemen zijn in de dalen (bron: NASA)

Rtavn721


Vanaf vandaag en in het weekend wordt koelere en vochtige lucht vanuit Rusland aangevoerd. Door de noordoostelijke stroming kan het wat fris aanvoelen en heeft de oostkant van de Alpen te maken met wat meer bewolking. Op maandag zakt de hoogstestroming verder naar het zuiden zal het voor het grootste deel van de Alpen opnieuw zonnig worden door de invloed van hogedruk.

Goede sneeuwcondities eindfase seizoen
Hoewel het winterseizoen langzaam op z’n eind loopt, zijn de temperaturen nog relatief laag voor half maart en daarbij zijn de sneeuwcondities ook nog zeer goed. Het dikste sneeuwpakket is te vinden in de westelijke Alpen. Veel skigebieden hebben hoeveelheden van ruim 3m. In Chamonix op de top (3842m) wordt zelfs meer dan 6m gemeten! Ook in de andere gebieden van de Alpen ziet het er allemaal niet onaardig uit. Vooral als we het vergelijken met de condities eerder dit seizoen. Waarbij de Zuid-Alpen eerder te maken hadden met zeer droge start van het seizoen, is het beeld nu volledig getransformeerd dankzij de vele sneeuwval van de afgelopen weken. Ook in lager gelegen skigebieden in Oostenrijk zijn de condities sterk verbeterd en zal sneeuw voorlopig ook nog te blijven liggen.

Voorzichten
Na het weekend breidt een hoge luchtdrukgebied zich opnieuw uit aan de noordkant van de Alpen en krijgen we weer even een korte zonnig periode. Door de aanhoudende oostelijke stroming beloven de sneeuwcondities goed te blijven. Op dinsdag en woensdag kan een naderend lage luchtdruk gebied zorgen voor korte wisselvallige periode met wat neerslag. Waar de sneeuwgrens precies zal liggen is nog wat onzeker, maar grote hoeveelheden moet men niet verwachten. Aan de noordwestkant van de Alpen zal het juist overwegend zonnig blijven. Later volgende weekend lijkt op dit moment opnieuw de hoge druk te gaan domineren voor een groot deel van de Alpen en worden er verder geen grote nieuwe sneeuwhoeveelheden verwacht.

chart

De komende dagen beloven nog winters te verlopen met de aanhoudende noordoostelijke hoogtestroming. Op dinsdag en woensdag kan een storing zorgen voor een kleine stijging, hoewel daarna ook de meeste hoofdruns een indicatie op een winterse settings (Prikpunt Alpennoordkant, ECMWF ensemble)

Rtavn961

Op dinsdag en woensdag draait de hoogtestroming verder naar oostelijke richtig. Hierdoor neemt de kans op bewolking en wellicht een een kleine hoeveelheid neerslag toe. Op woensdag en donderdag krijgen de West-Alpen hiermee ook te maken, maar blijven de sneeuwcondities goed door de aanvoer van koele lucht vanuit het oosten (GFS kaart dinsdag). 

Ook al worden er binnenkort geen grote sneeuwbuien verwacht, voorlopig blijft het nog even koel genoeg en zien de vooruitzichten met de Pasen er goed uit. Kortom ook de komende dagen beloven zeer aangenaam te worden, waarbij met name voor de westkant van de Alpen waar de meeste zonuren gemaakt gaan worden. Zelf vertrek ik morgen voor een week naar de Alpen naar het skigebied Mellau-Damuls (Vorarlberg). Ik had het niet beter uit kunnen kiezen als zeg ik het zelf. Maak er een mooie dag van!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 338 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

2 Reactie op “Alpen: Zonnige West-Alpen, weekend toenemende Hochnebel en verschillen West-Oost.”

 • Roy
  11 maart 2016 at 09:38

  Fijne vakantie naamgenoot en bedankt voor je weerbericht! 🙂

 • Ap
  11 maart 2016 at 10:57

  Hallo Roy,
  wij gaan ook voor een dag of 5 de Alpen in, Fiesch om precies te zijn.
  bedankt voor dit goede bericht.
  laten we ervan genieten.
  mvrgr
  Ap

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer