Algemeen: Een hoge drukzone strekt zich uit over een groot gebied aan de noordkant van de Alpen. Aan de zuidkant boven de Middellandse zee bevindt zich een laag. Hierdoor komt een noordoostelijke stroming op gang die voor aanvoer van wat vochtige lucht zal zorgen voor de oostkant van de Alpen. Kans op hochnebel neemt hierdoor toe en aan de oostkant is er dit weekend wat meer bewolking. Aan westkant van de Alpen blijft het vooral zonnig.

Meeste zon voor de West-Alpen, toenemende Hochnebel
Vandaag zal de zon zich ook weer volop laten zien. De meeste zon is voor de westkant van de Alpen. Ook aan de oostkant van de Alpen is het overwegend zonnig, maar is het vergeleken de afgelopen 2dagen een stuk meer bewolkt. De meeste bewolking komt voor verder richting het oosten voorbij Innsbruck. De vorstgrens bevindt zich rond 1200m aan de oostkant en op 1600m aan de westkant van de Alpen. Daarbij neemt de Hochnebel grens vandaag verder toe waardoor in de dalen soms langdurig mist kan blijven hangen tot boven de 1500m. Met een aanwezige oostelijke wind kan het daarbij wat fris aan voelen vandaag.

CdLfZ8SWwAEg-y3.jpg-large

Ideale omstandigheden om Vitamine D aan te maken, prachtig Kaiserwetter in het skigebied SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental

CdLsD0vUAAAFdQR.jpg-large

Prachtig plaatje van het kerkje van Namlos in Tirol (Hans ter Braak)

12828318_10207610451892765_1534403687547842412_o

James bond view in Sölden (via Heather Graham)

12794795_10207610450972742_5637112617058742169_o

Restaurant van de Bond opnames @ Sölden gisteren via Heather Graham

htb10

Niet meer zo koud maar nog steeds perfecte condities in de Alpen gisteren. Zo ook in het Kleinwalsertal Vorarlberg -Foto Hans ter Braak via Twitter @hansterbraak

hond

Of natuurlijk gewoon via de snowscooter van de Riederalpbahnen (Aletsch)- foto Marcel Hildbrand, Heidi Kummer

Weekend, verschil West-Oost
Morgen blijft de noordoostelijke wind aanwezig, maar is er wederom ook veel ruimte voor de zon. Verder naar het oosten komt er meer bewolking voor. Aan de oostelijke Alpenzijde kan de Hochnebel zelfs reiken tot hoogtes van boven de 2000m. De meeste zon is daarom te vinden op grotere hoogtes rondom de Alpenhoofdkam en verder naar het zuiden richting de Dolomieten. Op zondag neemt de bewolking verder toe en zou er in Oostenrijk, het oosten van Zwitserland wellicht ook wat winterse neerslag kunnen vallen hoewel dit geen grote hoeveelheden zullen zijn. Aan de westkant van de Alpen met name in Frankrijk blijft de zon het hele weekend aanwezig.

uwz-ch_nebelobergrenze_de


De Hochnebel grens gaat de komende dagen verder omhoog tot boven de 1500m. Aan de oostenkant van de Alpen kan deze op zondag zelfs boven de 2000m gaan uitkomen.

image-download


Vanuit de ruimte waren de Alpen gisteren goed opgeklaard te zien. Naar verwachting zal er vandaag op de satelliet foto ook meer nevel waar te nemen zijn in de dalen (bron: NASA)

Rtavn721


Vanaf vandaag en in het weekend wordt koelere en vochtige lucht vanuit Rusland aangevoerd. Door de noordoostelijke stroming kan het wat fris aanvoelen en heeft de oostkant van de Alpen te maken met wat meer bewolking. Op maandag zakt de hoogstestroming verder naar het zuiden zal het voor het grootste deel van de Alpen opnieuw zonnig worden door de invloed van hogedruk.

Goede sneeuwcondities eindfase seizoen
Hoewel het winterseizoen langzaam op z’n eind loopt, zijn de temperaturen nog relatief laag voor half maart en daarbij zijn de sneeuwcondities ook nog zeer goed. Het dikste sneeuwpakket is te vinden in de westelijke Alpen. Veel skigebieden hebben hoeveelheden van ruim 3m. In Chamonix op de top (3842m) wordt zelfs meer dan 6m gemeten! Ook in de andere gebieden van de Alpen ziet het er allemaal niet onaardig uit. Vooral als we het vergelijken met de condities eerder dit seizoen. Waarbij de Zuid-Alpen eerder te maken hadden met zeer droge start van het seizoen, is het beeld nu volledig getransformeerd dankzij de vele sneeuwval van de afgelopen weken. Ook in lager gelegen skigebieden in Oostenrijk zijn de condities sterk verbeterd en zal sneeuw voorlopig ook nog te blijven liggen.

Voorzichten
Na het weekend breidt een hoge luchtdrukgebied zich opnieuw uit aan de noordkant van de Alpen en krijgen we weer even een korte zonnig periode. Door de aanhoudende oostelijke stroming beloven de sneeuwcondities goed te blijven. Op dinsdag en woensdag kan een naderend lage luchtdruk gebied zorgen voor korte wisselvallige periode met wat neerslag. Waar de sneeuwgrens precies zal liggen is nog wat onzeker, maar grote hoeveelheden moet men niet verwachten. Aan de noordwestkant van de Alpen zal het juist overwegend zonnig blijven. Later volgende weekend lijkt op dit moment opnieuw de hoge druk te gaan domineren voor een groot deel van de Alpen en worden er verder geen grote nieuwe sneeuwhoeveelheden verwacht.

chart

De komende dagen beloven nog winters te verlopen met de aanhoudende noordoostelijke hoogtestroming. Op dinsdag en woensdag kan een storing zorgen voor een kleine stijging, hoewel daarna ook de meeste hoofdruns een indicatie op een winterse settings (Prikpunt Alpennoordkant, ECMWF ensemble)

Rtavn961

Op dinsdag en woensdag draait de hoogtestroming verder naar oostelijke richtig. Hierdoor neemt de kans op bewolking en wellicht een een kleine hoeveelheid neerslag toe. Op woensdag en donderdag krijgen de West-Alpen hiermee ook te maken, maar blijven de sneeuwcondities goed door de aanvoer van koele lucht vanuit het oosten (GFS kaart dinsdag). 

Ook al worden er binnenkort geen grote sneeuwbuien verwacht, voorlopig blijft het nog even koel genoeg en zien de vooruitzichten met de Pasen er goed uit. Kortom ook de komende dagen beloven zeer aangenaam te worden, waarbij met name voor de westkant van de Alpen waar de meeste zonuren gemaakt gaan worden. Zelf vertrek ik morgen voor een week naar de Alpen naar het skigebied Mellau-Damuls (Vorarlberg). Ik had het niet beter uit kunnen kiezen als zeg ik het zelf. Maak er een mooie dag van!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 338 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Alpen: Zonnige West-Alpen, weekend toenemende Hochnebel en verschillen West-Oost.”

 • Roy
  11 maart 2016 at 09:38

  Fijne vakantie naamgenoot en bedankt voor je weerbericht! 🙂

 • Ap
  11 maart 2016 at 10:57

  Hallo Roy,
  wij gaan ook voor een dag of 5 de Alpen in, Fiesch om precies te zijn.
  bedankt voor dit goede bericht.
  laten we ervan genieten.
  mvrgr
  Ap

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer