Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; onder invloed van een inschuivend Atlantisch kan de atmosfeer eindelijk weer tot rust komen en komt er ook een einde aan de koude noordelijke hoogtestroming.In de loop van het weekend duiden opkomende (hogere) wolken een volgende onbestendige turbulente weer episode aan met ook weer (veel) verse sneeuw.

Wintersport weerbericht (kort) Diagram prikpunt Obertauern (1770m)

Onder invloed van inschuivende hogedruk en met verder afnemende wind, weer oplopende temperaturen en volop zon vandaag overal prima wintersport condities. Ook de vrijdag en het weekend staan in het teken van Kaiserwetter. Zondag geleidelijk meer (hogere) wolken en aantrekkende Südföhn. Maandag koufront! 

Volgende week weer onbestendig met nieuwe sneeuw

Gisteren hadden met name de oostelijke (noordelijke) Alpen nog te maken met veel bewolking en sneeuw(buien) De westelijke Alpen profiteerden al volop van de invloed van stijgende luchtdruk, hier viel geen sneeuw meer en scheen de zon al volop. Hetzelfde beeld aan de zuidkant waar de Nordföhn de lucht afdroogde en ook nog eens opwarmde.

In de Stau van de noordelijk Alpen is tot zo’n 50 cm Neuschnee gevallen en hogerop lokaal ook nog meer. Jammer van die wind maar verder leverde de sneeuw ook weer een heleboel mooi beelden op! Geniet even mee van deze fraaie bewegende sneeuwbeelden vanuit Gerlos / Zillertal Arena

De hoogste temperaturen werden gisteren overigens aan de Zwitserse zuidkant met de Föhn gehaald met lokaal 10 tot 12 graden. In de oostelijke Alpen werd het niet warmer dan 7 graden en onder de bewolking en met neerslag kwam het kwik maar net boven het vriespunt uit en in de wat hogere delen en dalen vroor het ook overdag.

Blik vanuit de (weer)kamer in Termen over het Rhonedal in Oberwallis gisteren rond het middag uur. De komende dagen zal er aan dit uitzicht niets veranderen behalve dan dat ene wolkje dat ook niet meer te zien zal zijn.

Het meest opvallende aspect was gisteren echter die nog steeds harde tot stormachtige wind die het voor het gevoel een heel stuk kouder maakte. Daarnaast zorgde de storm in de hogere Alpen ook voor veel overlast en moesten vele Bergbahnen en skiliften geheel of deels sluiten of gesloten blijven.

Wind en sneeuw, voor dit treintje in Mittelberg Kleinwalsertal maakt het allemaal niet uit. Foto via Hans ter Braak @hansterbraak
Heerlijke winter beelden en nog maagdelijk sneeuw vanuit Seefeld in Tirol – Mosern aan Inntal zijde. (Rund um den Gschwandtkopf weg), Ingezonden door Jan-kees tettelaar.

Verder vooral ook veel wind en soms slechte condities zoals bv hier in Alta Badia

Mede door de soms lange wachttijden die dat bij de geopende liften veroorzaakt zorgde soms ook voor de nodige ergernissen. Getuige ook de beelden hieronder vanuit de Aletsch Arena waar mede door het mooie(re) weer iedereen weer zo snel mogelijk omhoog wilde.

In de middag en avond begon het zwerk ook in de oostelijke Alpen steeds meer open te breken. Tevens begon ook de wind in kracht af te nemen en dat zorgde ervoor dat het kwik in de polaire lucht en onder een heldere hemel weer flink onderuit ging. Rond middernacht vroor het bijna overal weer licht tot matig en hoger op en in de wat hogere dalen streng tot zeer streng.

Koude start
De dag begint dan ook op veel plaatsen ijzig koud met op dit moment van schrijven temperaturen die lokaal tussen de -15 en -20 graden liggen met als koudste plek St. Moritz-Flugplatz met -20°C.

Afgezien van wat hogere bewolking welk nu nog in de westelijke Alpen zitten gaat overdag gaat de zon de boel dan flink opwarmen en daarbij krijgt deze help van een inschuivend hoog en hoogterug.

Radarbeeld Alpen 08h15. Bron WetterOnline.de

Met het het langzaam doorschuiven van de de kern van het hoog tot boven de Benelux komt er dan ook in het oosten geleidelijk een einde aan de aanvoer van de koude lucht en kan net als al elders de lucht door de subsidentie (dalende luchtbewegingen binnen het hoog) verder afdrogen en vooral ook weer gaan opwarmen. Dit gaan we vooral in de bergen merken alwaar het kwik vandaag alweer een graad of 8 tot 12 hoger gaat uitkomen dan gisteren.

GFS 500 hPa met het hoog vandaag met kern (1030 hPA) boven de Benelux

De lucht is echter ook zeer droog en met de lage dauwpunten betekent dit voor de wintersporters prima condities.Ook de vrijdag en het weekend staan nog onder het verder naar oost Europa trekkende hoog en verandert er in grote lijnen niet veel aan het Kaiserwetter.

Droge lucht en dus sterk negatieve dauwpunten vandaag in de Alpen. Kaart Zwitserland vanmiddag 12h00. Bron Kachelmannwetter

In de loop van het weekend begint het mooie weer dan geleidelijk tocht wat scheurtjes op te lopen. Geleidelijk zien we, waarschijnlijk pas in de loop van de zondag pas, van het westen uit wat (hogere) wolken opkomen en kan er lokaal al een spat of vlok gaan vallen. Meest echter zal het nog droog zijn. Qua temperaturen verandert er nog niet veel en vooral in de bergen is het nog steeds zacht voor de tijd van het jaar. De zuidwesten wind neemt vooral zondag aan kracht toe en datzelfde geldt voor een opstekende Nordföhn.

Koufront met sneeuw en afkoeling
Bewolking, meer wind en de Föhn verraden een komende weersverslechtering welke voor maandag op het weermenu staat en enkele dagen gaat aanhouden. De weerverslechtering zal worden ingeluid door een koufront dat maandag van het noordwesten uit de Alpen binnentrekt.

GFS T850hPa voor maandag. Een koufront gaat maandag een einde maken aan het zachte en rustige hogedrukweer.

Voor het front uit wordt het mede ondersteund door de Föhn nog even flink zacht. Overdag steeds dikker wordende bewolking en Föhneinde gevolgd door neerslag. In de nog zachte lucht ligt de sneeuwvalgrens aanvankelojk nog bij  1800 meter en daalt met het instromen van de koudere maritiem polaire lucht naar 1200 tot 800 meter. De wind gaat ook weer een thema worden en trekt aan tot hard of stormachtig!

Periodiek obestendig met sneeuw en vrij koude week
Uitgaande van de laatste modeluitdraai gaan depressie met hun storingen tot het einde van de week periodiek voor onbestendig winterweer zorgen. Tussen de fronten door kunnen meetrekken hoogterugjes voor een weersverbetering gaan zorgen.

Voor wat betreft de sneeuwvalgrens zou het voor de lagere delen pak hem beet vanaf 1200 a 1000 meter nog billen knijpen kunnen worden. Echter volgens de laatste ontwikkelingen verblijven de Alpen meest aan de koude van de jetstream en zal de sneeuwvalgrens meest tussen de dalen en 1000 meter pendelen. Mogelijk later in de week dan tijdelijke even ook wat hoger op passage van een warmtefront.

Wat er vanaf of in het weekend gaat gebeuren is nog zeer onzeker en heeft alles te maken met de positie van een volgend hoog in opbouw. Het lijkt dan weer stabieler te gaan worden waarbij zowel een overgang naar nog kouder als ook weer zachter (in de bergen) zachter winterweer tot de mogelijkheden behoren!

Obertaurern 7 daagse prognose multimodel

Afijn, hoe dat allemaal in zijn werk zal gaan is zorg voor later. Eerst maar even lekker genieten van het mooie weer in de bergen, de verse sneeuw en de prachtige vergezichten met de droge lucht. Vanaf maandag dan weer onbestendig en verse sneeuw!

Vanuit een bedekt en winters Termen in Oberwallis een heel fijne dag gewenst en graag weer tot een volgend Alpenweerpraatje dan verzorgd door Sander. Ciao

                                           Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum! Fijne dag en ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 1.795 times, 1 visits today)
Advertentie

7 Reactie op “Alpen – Volop zon, afnemende wind en oplopende temperaturen”

 • Joachim
  6 februari 2020 at 09:14

  Dag Johann, wat wordt het met de wind volgende week in Zwitserland? Wij vertrekken morgen Laax/Flims.
  In België al dagen waarschuwing voor stormweer zondag. Drijft die tot in de Alpen?

  • Johann
   6 februari 2020 at 09:25

   Gutenmorgen Joachim, ook in de Alpen gaat vanaf maandag (Föhn) de wind weer behoorlijk aantrekken. Dat geldt mn ook tijdens de frontpassage(s) In de bergen bij tijd en wijlen een harde tot stormachtige W tot NW wind. Zo extreem als de afgelopen dagen lijkt het echter niet te gaan worden. De komende dagen nog wel even de ontwikkelingen en precieze verloop van de jetstream in de gaten houden vwb mn ook de wind! Goed reis alvast en fijne tijd in het mooie Laas-Flims, laat even horen hoe het er is en beeldmateriaal is van harte welkom! Gr J

   • Joachim
    6 februari 2020 at 09:58

    Bedankt Johann!

    De foto’s en verslag volgen zeker! Ik volg het hier ook verder en hoop dat het zal meevallen.
    Een bijna volledig afgesloten gebied is altijd een tegenvaller als je maar 1 week weg bent.

 • Jeffrey
  6 februari 2020 at 09:51

  Johan,

  Hoe groot is de kans dat we maandag weer een dooi aanval krijgen zoals we dat afgelopen week hebben gezien met warme wind en regen tot ver boven de 1500 meter? Volgens de Zwitserse meteo gaat krijgen we maandag flink regen op 1500
  Meter.

  • Johann
   6 februari 2020 at 10:58

   Hoi Jeffry…Dooi aanval is niet het juiste woord want met de “warme” hogedruk “dooit” het eigenlijk al. Op 850 hPA immers temperaturen van graad of 5 en die zullen niet verder meer stijgen. Wel krijgen we op nadering van KF krijgen eerst nog een zeer krachtige Föhnfase die zich in de loop van de zondagmiddag opbouwt. Hoogtepunt Föhn(storm) dan maandag overdag. met Föhn dan oook nog zachter maar ook droog. Vervolgens maandag KF passage en Föhneinde. Aanvankelijk sneeuwt het dan vanaf 1500 meter, met instromen van koudere lucht in de avond tot circa 1000 a 800 meter (in detail nog wat onzeker) De precieze timing en afloop is ook nog enigins onzeker. In het vervolg dan wrs nog wat kouder met verder dalende sneeuwvalgrens.

 • Daniel
  6 februari 2020 at 10:15

  En is er al een kleine inschatting te maken voor de krokusvakantie van regio Noord die 15 febr start. Wij gaan dan naar Hinterstoder waar eind febr ook de weltcup wordt gehouden

  • Johann
   6 februari 2020 at 11:00

   Zie weerbericht Daniel. Trende neigt naar weer hogedruk, afh. van positie kan het winters koud gaan worden of , en dan vooral in de bergen, weer zachter. Algemeen dan weer prima wintersport condities

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier