Advertentie 

Deze maartmaand was het vaak volop lenteweer met veel zon en hoge temperaturen. Neerslag van betekenis is er eigenlijk niet meer gevallen. Nu april op de kalender staat slaat het weer echter compleet om. De winter komt in alle hevigheid terug en is op dit moment al aan de verovering bezig.

Korte terugblik

Voor dat we naar het weer gaan kijken van de komende dagen willen we jullie onderstaande foto’s niet onthouden. Tot en met maandag was het prachtig weer in de Alpen met veel zon en hoge temperaturen. In de Aletsch Arena zag het er zo uit. Wat daarbij op valt is dat de sneeuw weer duidelijk bruin kleurt. Er kwam namelijk weer een nieuwe lading aan Saharastof over de Alpen heen.

Wisselvallig met Saharastof

Sinds lange tijd is het weer flink bewolkt in de Alpen en er valt er vandaag ook geregeld wat neerslag. Het zijn nog geen grote hoeveelheden, maar het bekende zonnige beeld van de laatste weken zijn we inmiddels wel kwijt. De meeste neerslag valt in de lagergelegen delen nog voornamelijk als regen, maar boven de 1500 meter komt steeds vaker sneeuw voor. Met de neerslag komt zoals gezegd ook weer een heleboel Saharastof mee naar beneden. Op bovenstaande foto’s is dat al te zien. Ook als we naar de actuele webcambeelden kijken zien we de pistes weer volop bruin kleuren.

Veel verse sneeuw op komst

Vandaag valt er verspreid over de Alpen dus al een beetje sneeuw, maar dat is nog niets met wat er morgen en vrijdag staat te gebeuren. Vandaag ontwikkelt zich een lagedrukgebied boven de Middellandse Zee die we wel kunnen betitelen als een Genualaag. Dit laag schuift morgen door richting de Alpen en de bijbehorende frontale systemen laten daarbij een flinke hoeveelheid sneeuw achter in grote delen van de Alpen. Tegelijkertijd zien we ook dat zich boven de Benelux ook een klein lagedrukgebiedje vormt met daar om heen een neerslaggebied. Ook daar zal een flinke hoeveelheid (natte) sneeuw kunnen vallen. Later vandaag volgt hier nog een update voor.

De weerkaart van het KNMI voor morgenmiddag. Een laag boven de Alpen met daar om heen veel frontale systemen met neerslag. In de Alpen levert dat een flink pak sneeuw op.

Inzoomen op de Alpen

In eerste instantie hebben we boven de Alpen nog te maken met een aanvoer van vrij zachte lucht vanuit het zuiden. De sneeuwvalgrens ligt dan nog veelal rond de 1500 meter, maar zal door de neerslag ook nog wel wat kunnen dalen. In de loop van donderdag gaat steeds meer neerslag vallen in de Alpen; om te beginnen in de Zwitserse en Franse Alpen. Om het lagedrukgebiedje boven de Benelux wordt vanuit het noordoosten koude lucht aangevoerd en uiteindelijk zal deze lucht vrijdag ook de Alpen bereiken. Dat betekent dat de sneeuwvalgrens flink zal zakken. Ook de dalen kunnen dan met sneeuw te maken krijgen, al is de intensiteit dan wel iets afgenomen.

Kouder met meer sneeuw

Ook vrijdag overdag sneeuwt het in grote delen van de Alpen gestaag door. En zoals hierboven aangegeven zullen ook de dalen met sneeuw te maken krijgen. In hoeverre het daadwerkelijk blijft liggen moeten we afwachten. Hogerop blijft de sneeuw uiteraard wel liggen. Ook zaterdag blijft het nog een tijdje doorsneeuwen, al zal de intensiteit geleidelijk afnemen. Het is daarbij ronduit koud voor de eerste dag van april. Uiteindelijk kan er t/m zaterdag lokaal een halve meter verse sneeuw vallen. Overigens is het Saharazand niet goed voor de hechting van de sneeuw op de oude sneeuw. Dit kan misschien nog wel eens lawines op leveren. Houd de berichten hierover goed in de gaten de komende dagen.

(Visited 1.236 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier