Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: de invloed hogedruk neemt verder af en in de avond en nacht krijgen we te maken met een warmtefront behorend bij een depressie – Michael – met kern boven Scandinavie. Na een tijdelijk verzachting met regen en wind en boven de 1600 a 1800 meter sneeuw gaat het zondag vanaf zondag afkoelen en krijgen we te maken met een volgende frühwinterliche weerfase met sneeuw tot in de lagere delen.

Veel sneeuw Nordweststau gebieden

Gisteren stond het weerbeeld in het teken van rustig hogedruk weer. Met weinig wind en stroming ideaal voor de vorming van mist en Hochnebel oftewel onder het motto van “unten grau / oben blau”. De koude vochtige plaklaag reikte tot 1800 a 2200 meter en daarboven kon men genieten van volop zon en blauwe lucht. Daaronder kil en grijs.

Hochnebel boven het Rhonedal in Oberwallis. Foto vai @Meteooberwallis
Winters Silvretta Montafon‏ via @SiMontafon

Vandaag hebben we ook nog te maken met de Hochnebel en mist, opgeklaard en zonnig is het in de zuidelijke gebieden. In de loop van de dag moeten met een aantrekkende wind mist en Hochnebel steeds meer plaats maken voor bewolking die vanuit het noorden en noordwesten de Alpen gaat binnenstromen en later volgt dan neerslag. Bewolking en neerslag en de aantrekkende wind zijn de voorbode voor een weersverslechtering.

Radarbeeld 10h00 Bron Wetteronline.de

Winteriscoming – Wintersport vakantie al geboekt??

In eerste instantie krijgen we te maken met een warmtefront en wordt met de in kracht toenemende zuidwestelijke stroming zachtere lucht aangevoerd. Bij aanvang van de neerslag kan het tijdelijk in het oosten en inner-alpin nog sneeuwen tot 1000 a 800 meter, elders meest sneeuw vanaf 1200 tot 1400 meter.

Morgen zaterdag stijgt de sneeuwval grens dan nog wat verder tot circa 1600 a 1800 meter en deels zelfs tot 2000 meter of nog iets hoger.

In de loop van de zondag volgt dan het koufront, met een naar noordwest draaiende wind daalt de sneeuwvalgrens weer van  circa 2000 a 1800 meter naar 1200 a 700 meter. Maandag aanhoudend onbestendig met sneeuw tot in de lagere delen en dalen.

Zondag – maandag sneeuw en kou

Met de opzettende krachtige noordelijke hoogtestroming krijg de Alpenzuidkant te maken met een krachtige Nordföhn, hier is het vooral naar het zuiden toe föhnig opgeklaard, in de noordelijke delen kan wat neerslag (sneeuw) vanuit het noorden overgrijpen.

Föhndiagram, vanaf maandag steekt er een stormachtige Nordföhn op

Neerslag / sneeuw
In de periode van zaterdag tot en met maandag gaat er in de Alpen weer het nodige aan neerslag vallen. Een deel van de neerslag valt zaterdag zoals gezegd in de vrij zachte lucht en dus in de lagere delen als regen. In de loop van de zondag dan overgaand in sneeuw.

Multi-model met verloop T en neerslag prikpunt St Anton am Arlberg

De meeste sneeuw valt in het hooggebergte en hier moet rekening worden gehouden met 50 tot 100 cm aan Neuschnee, elders mogen we tot dinsdag rekenen op 20 tot  40 cm en bij gunstige Nordweststau ook nog wat meer. Het zwaartepunt van de Stau zal in de noordwestelijke Staugebieden komen te liggen.

Bergfex / ZAMG (ECMWF) cumulatief voor de komende 5 dagen
GFS model

Hogedruk
Vanaf woensdag keert met stijgende luchtdruk de rust in de atmosfeer weer terug en evolueren we opnieuw naar een aantal dagen met rustig en droog herfstweer. Omdat het hoog zijn zwaartepunt in de tweede helft van de week via de Alpen naar oost Europa gaat verplaatst gaat aan de wind later in de week de zuidwest hoek opzoeken en kunnen de temperaturen weer wat winst gaan pakken.

In de tweede helft van de week van het zuiden uit geleidelijk wat oplopende temperaturen GFS voor donderdag

Vooral in de bergen wordt het dan een stuk zachter en verder is het maar de vraag of dit ook gaat gebeuren in de lagere delen en dalen alwaar hardnekkige Hochnebel en mist de zon en temperaturen zullen gaan frustreren.

Verdere vooruitzichten
Ofschoon de onzekerheden vanaf het weekend sterk gaan toenemen lijkt het erop dat het juist in het weekend, en dat is dan het derde weekend op rij, weer slechter en kouder gaat worden. De modellen zijn het er echter nog niet over eens hoe dat precies zal gaan evolueren. Zo zien we dagelijks verschillende oplossingen met dan weer koudere en dan weer minder koude. Onbestendiger wordt het in vrijwel alle model uitdraai.

Lange termijn temperatuur en neerslag prikpunt St Anton

De onzekerheden zitten hem met name in het feit wat de polaire jet gaat doen, gisteravond koos bijvoorbeeld het Europese model voor wat meer noordwest – zuidoost georienteerd patroon, vanmorgen juist weer wat meer westelijk en daarmee ook noordelijker verloop.

Vooralsnog gaan we er van uit dat het in het weekend weer onbestendig gaat worden en ook de temperaturen weer naar beneden gaan. Sneeuwvalgrens dan weer dalend naar 1400 tot 100 meter.  Of we voor de derde keer op rij met een winter inval met sneeuw tot in de lagere delen en dalen te maken gaan krijgen is nog onzeker.

Tot zover, volgende updates afhankelijk van de situatie en ontwikkelingen. Vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst! Ciao

Meer weten over de Staugebieden ?- kijk dan eens – HIER

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 630 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer