Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; Een sterk afgezwakt koufront samengaand met depressie – Clara – vandaag met kern boven de Oostzee schampt de westelijke en noordelijke Alpen. Vanaf het weekend versterkt de hogedruk zich weer en deze zal ook de gehele volgende week en mogelijk nog langer het weerbeeld in grote delen van Europa en de Alpen bepalen.

Wintersportweer (kort) Diagram prikpunt Graubünden Samnaun (1841m)Vandaag vrijdag passage (zwakke) storing met meer bewolking wat lichte sneeuw of sneeuwbuitjes met voorkeur voor de westelijke Alpenhoofdkam.  Sneeuwvalgrens algemeen tussen de 800 en 1200 meter.  De komende dagen in de bergen goede wintersport mogelijkheden. Onder overwegend hogedruk veel zon en dank zij de droge lucht (negatieve dauwpunten) goede sneeuw en piste condities. De lagere pistes en dal afdalingen zijn door de dagelijkse gang  deels ook ijzig (hard). 

Persisterende hogedruk door vastgeroest stromingspatroon

Gisteren beleefden we opnieuw een uitzonderlijk zachte dag met temperaturen die meer aan het voorjaar deden denken dan aan de winter.Op uitgebreide schaal steeg het kwik tot in de dubbele cijfers met maxima die naar 10 tot 14 graden opliepen. Ook in de bergen was het uitzonderlijk zacht met een vorstgrens die tot maar liefst 3100 meter steeg.Verder natuurlijk weer veel zon en wat overtrekkende hogere wolkenvelden.

De sneeuw in de bergen had weinig last van de hoge temperaturen met zelfs op 2000 meter temperaturen van 3 tot 6 graden. De lucht was namelijk ook zeer droog en de sterk negatieve dauwpunten zorgden ervoor dat de sneeuw mooi droog bleef.

Inmiddels zijn door die sterk negatieve dauwpunten (ook overdag) en de nodige stralingsvorst de diverse hoger gelegen meren in de Alpen deels of zelfs geheel bevroren. Daar waar de sneeuw geen spelbederver was kon zich al een heel mooie dikke zwarte ijslaag vormen. Dus waarom niet eens de schaatsen uit het vet halen en heerlijke schaatstochten maken. Overigens ook vanmorgen weer gewoon 10 tot 15 graden vorst in de hogere dalen

Bevroren en deels ook met sneeuw bedekte Sils – Silsersee
Schaatsplezier op de Weissensee in Karinthie. Ijsdikte circa 18 cm en sinds 1 januari is het vrijgegeven voor de schaatsers

Weissensee, voorbereidingen treffen voor de 11 Stedentocht

De komende dagen zal het ijs verder kunnen aangroeien en daar het groen is blijft het groen want verse sneeuw wordt er de komende dagen niet verwacht. Vandaag in de westelijke Alpen op een quasi vastlopend koufrontje kan op wat sneeuw en in de lagere delen regen vallen maar veel stelt het niet voor.

Mogelijk dat ook de noordkant later vandaag nog een vlok of spat meepakt. Elders verraad het front zich enkel door wat meer bewolking en hier blijft het afgezien droog en deels ook zonnig.

Radar Alpen 08h30. Via WetterOnline.de

Vanaf morgen zijn het dan weer de hogedrukgebieden die het weerbeeld in grote delen van Europa en de Alpen zullen bepalen. In de bergen volop zon en vrij milde condities, in de dalen lokaal weer kans op Hochnebel en een stuk frisser.

Waarschijnlijk houdt dit weerbeeld tot het weekend aan, mogelijke dat vanaf dan met een wat zuidelijker en meer meanderende straalstroom de storingsinvloed vanuit het westen wat gaat toenemen. In het weekend zouden dan ook de temperaturen wat kunnen gaan dalen. Deze ontwikkelingen zijn echter nog onzeker en evengoed bestaat de kans dat er ook dan weinig aan het vastgeroeste stromingspatroon gaat veranderen.

ECMWF voor donderdag met nog steeds die zachte ZW hoogtestroming en aan de warme kant van de jetstream

Gisteravond lieten het GFS als ook het ECMWF  als ook enkele ensemble leden voor die periode een mogelijk meer noordelijk en dus veel kouder stromingspatroon tot ontwikkeling komen aan de oostflank van een wat naar het noorden toe opbouwende hoogterug. Dit soort signalen zagen we al wel eerder en met name bij het GFS model.

GFS12 hoofdrun gisteravond voor zondag 19 januari met heerlijk winterse setting!

Ook vanmorgen zien we deze trend bij het GFS model weer verschijnen en ook een aantal members volgen nu het koudere scenario. Het ECMWF is opnieuw een stuk terughoudender. De vraag is dus of het daadwerkelijk ook zo (kouder) zal gaan evolueren want er is veel tegenwerking en het oogt allemaal nog wat fragiel in opbouw en tijdsduur!

Door de sterke polar vortex boven de pool blijft echter ook de lagere atmosfeer in een sterk positieve fase (positieve NAO en AO). Elke poging van het opwerpen van wat krachtigere hoogteruggen als ook het ontstaan van diepere hoogtetroggen wordt telkens weer min of meer “glad gestreken” .

Uitleg NAO-AO zie hier

Zonale wind op 10 hPa en 65°C N (pool) Gemiddeld over alle breedtegraden sterk zonaal.

Helaas ziet het er niet naar uit dat zich hieraan wat zal gaan veranderen. Hoe dan ook, we houden de vinger aan de pols en mocht zich wat gaan veranderen dan zijn we er natuurlijk als de kippen bij.

Tot zover voor deze vrijdagochtend. Een heel fijne dag nog. Blijf volgen en dan graag weer tot morgen. Ciao vanuit een halfbewolkt Termen in Oberwallis

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Het Alpenweerman 2019 jaaroverzicht:

We hebben de mooiste en meest memorabele momenten van het weerjaar 2019 bij elkaar genomen in ons jaaroverzicht. Er is van alles voorbij gekomen: föhnstormen, lichtende nachtwolken en meters sneeuw in de Alpen. Je leest alles in het jaaroverzicht 2019:

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 1.753 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Volgende weekend wat meer “winterse” setting !?”

 • nico
  10 januari 2020 at 13:57

  hoi johann
  kun jij mij en laatste update geven waar het koudste skigebied gaat zijn volgende week dat wij toch nog goede conditie’s te pakken krijgen? wij dachten la rosiere ,breuil cervina,les sybelles. of andere suggestie’s ik boek deze avond ik wacht tot het laatste nippertje
  alvast bedankt voor de info
  grtjs linda

  • Johann
   11 januari 2020 at 11:53

   Maakt voor wat betreft temperaturen (koudste) gebied niet uit. Met dit weer (droge) lucht overal goed sneeuw en piste condities. Algemeen geldt; kies voor “hoogte” en dus voor sneeuw zekerheid.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier