Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen:  tot het weekend liggen de Alpen nog onder de invloed van een uitloper van een krachtig hoog –Rosi – met kern boven Finland en de Baltische Staten. Tijdens het weekend krijgen we te maken met een eerste Atlantische storing, begin volgende week met de restanten van ex-hurricane  –Maria– . Het wordt dan niet alleen onbestendig, ook de temperaturen gaan weer naar beneden met sneeuw tot circa 1500 meter hoogte

Overgang naar onbestendig en koeler herfstweer

De afgelopen dagen verbleef ik in het mooie Saas-Fee (1800m) in de zuidelijke Walliser Alpen. De dinsdag was gereserveerd voor een excursie naar de gletsjers van de Mittelallalin en Felskin met een groep zeer enthousiaste leerlingen van het van Lodenstein college uit Amersfoort.

Blik op het bergstation van de  Alllalin (3500m)

Ofschoon de zon vaak verstek liet gaan door steeds weer optrekkende wolken waren het heerlijke dagen en hebben we genoten van zowel de herfst als ook de “winter” met vorst en sneeuw op  de Fee gletsjer (3500 – 3600m).

Saas-Fee met blik op de Fee gletsjer
Saas-Fee, terwiijl hogerop sneeuw en vorst weer terrein beginnen te winnen is op 1800 meter de natuur in de herfst modus gegaan!

Al met al een top en vooral ook heel leerzame dag in de Oberwalliser Alpen!

Beelden van de excursie vind je op de volgende link – Saas-Fee – van Lodestein College

Hogedruk uitloper
Diegenen die nog even van het  rustige en vrij zachte herfstweer in de bergen willen genieten doen er goed aan om dit vooral vandaag en ook vrijdag nog te doen. Onder invloed van een uitloper van hoog – Rosi – met kern vandaag boven Finland is het heel fraai herfstweer.

We krijgen te maken met een mix van zonnige perioden en -of opklaringen. Door toedoen van een naderend warmtefront trekken er wat (hogere) wolkenvelden over en door de dagelijkse gang ontstaan er ook weer enkele stapelwolken. Heel lokaal zou dat nog een spat kunnen opleveren.

Radarbeeld 08h45 Bron WetterOnline.de

Met de aanvoer van vrij zachte lucht stijgen de middagtemperaturen naar 16 tot 24 graden, op 2000 meter wordt het 5 tot 10 graden en de vorstgrens stijgt naar 3000 tot 3500 meter (hoogste waardes gelden voor de zuidkant)

Vrijdag wordt de atmosfeer door afnemende hogedruk langzaam maar zeker wat onstabieler van opbouw en nemen de neerslagkansen van het westen uit vooral in de middag toe. Qua temperaturen verandert er nog niet veel.

In de loop van de zaterdag krijgen de westelijke Alpen te maken met een opkomend koufront. Van het westen uit neemt de bewolking toe en weldra volgt er neerslag.

Zaterdag opkomend koufront en neerslag

In het verdere verloop van het weekend trekt het front onder verzwakking verder over de Alpen waarbij het ook in de westelijke delen van de oostelijke Alpen gaat regenen. De oostelijke regionen houden het waarschijnlijk droog. Met de aanvoer van wat koelere lucht wordt het niet veel warmer meer dan 14 tot 18 graden en in de bergen daalt de sneeuwvalgrens naar circa 2500 tot 2000 meter.

Maandag volgt een warmtefront en krijgen we navolgend in de warmtesector van het zuidwesten weer te maken me de aanvoer van wat zachtere lucht. Met de lagedruk en de storingen is het (licht) wisselvallig.

Maandag weer even in wat zachtere lucht vanuit het zuidwesten

Mede door toedoen van ex hurricane – Maria – gaat een volgend koufront vanaf dinsdag een koudere en onbestendige herfstachtige weer-periode inluiden waarbij het in de bergen weer winters wordt.

Vanaf dinsdag – woensdag weer kouder en onbestendig met sneeuw tot 1500 a 1200 meter aan de noordkant

Met een vorstgrens die tot 1800 a 1500 meter daalt de sneeuwvalgrens tot 1500 en lokaal in het noordoosten tot 1300 meter! Zie hier onder de trends T850 hPa (1500m) en de vorstgrens, prikpunt St Anton

Na woensdag komen we aan de oostflank van een opbouwend Brits hoog in een overwegend noordelijke stroming te liggen waarmee de aanvoer van vrij koude maar wel weer drogere lucht aanhoudt. Boven oost Europa snoert zich dan een bel koudere lucht op hoogte af (hoogtelaag) welke vervolgens naar het zuidoosten gaat koersen.

GFS voor vrijdag met het Britse hoog en hoogtelaag (Balkan)

Met het weekend zou dan van het westen uit weer wat zachtere lucht kunnen gaan opstomen in oostelijke richting en tot over de Alpen.

ECMWF ensembles (EC12) prikpunt centrale Alpennoordkant

Hoe het één en ander de komende dagen in detail gaat verlopen gaan we de komende dagen vervolgen. Vanuit een praktisch onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst. Ciao

 Met dank aan Rehall, kledingsponsor Alpenweerman.

Winter collectie 2017-2018

Rehall outerwear  – Enjoy your rides –

Heerlijk warm ook op 3600 meter hoogte bij -6 graden dank zij Rehall

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 682 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer