Algemeen; na tussenhoog invloed zorgt vandaag vrijdag een zwakke (hoogte)storing voor opnieuw oplevende buienactiviteit. Zaterdag volgen onder invloed van een tussenhoog weer betere weer condities. Zondag volgt weer een (zwakke) storing. Begin volgende week met......
klik hier voor de voordeelaanbiedingen
Algemeen; na tussenhoog invloed zorgt vandaag vrijdag een zwakke (hoogte)storing voor opnieuw oplevende buienactiviteit. Zaterdag volgen onder invloed van een tussenhoog weer betere weer condities. Zondag volgt weer een (zwakke) storing. Begin volgende week met nieuwe hogedruk overgang naar zonnig en (zeer) warm zomerweer. Rond het midden van de week brengt een volgend koufront nieuwe neerslag / buien en een tijdelijke tempering van het (zeer) warme (hete) zomerweer.
Onder invloed van een tussenhoog hadden we gisteren te maken met drogere lucht. Vooral in de ochtend en begin van de middag scheen de zon en liep het kwik op naar 27 tot 32 graden.
Vooral in de ochtend scheen de zon uitbundig met in de bergen in de wat drogere lucht perfecte panoramas’. Beeld Trockener Steg, Zermatt Oberwallis
In de middag begon de boel dan vooral in de zuidelijke Alpen, alwaar zich de vochtig warme lucht kon persisteren, bevond weer te de-stabiliseren en ontstonden er weer weer lokale regen en onweersbuien die zich in de namiddag en avond ook verder naar het noorden tot in de inne-alpine Alpen uitbreiden.
Ook onze weerman Roy Molenaar in Innsbruck meldde weer onweer. Deze foto werd gemaakt na een onweersbui
Barre tijden voor de gletsjers. Vanuit vogelperspectief de grootste gletsjer van de Alpen (Aletsch) / Alpenweerman Bas Laros / Air Glaciers
Vandaag vrijdag zal de zon het een stuk moeilijker gaan krijgen. Een storing in de hogere atmosfeer samen met een laagje boven noord Italië zorgen voor meer bewolking en er kunnen al in de ochtend in de westelijke Alpen al eerste regen en onweersbuien tot ontwikkeling komen.
Radarbeeld Alpen 08h30, in N-Italie zorgt de hoogtetrog al voor pittige onweerscomplexen met hagel en veel neerslag
De maxima stijgen al naar gelang zon, bewolking of neerslag naar 20 tot 29 graden. De vorstgrens daalt geleidelijk van 3800 naar circa 3300 meter. In de middag en avond dan ook elders stijgende neerslagkansen (buien) en enige afkoeling. Sommige buien(complexen) kunnen getriggerd door de dagelijkse gang uitgroeien tot pittige exemplaren met hagel en (zware) windstoten!
Zaterdag is het dan weer de beurt aan een tussenhoog en met veel zon stijgen de middag temperaturen naar 23 tot 30 graden. De vorstgrens stijgt weer naar circa 3800 meter. In de oostelijk regionen kan in de ochtend nog wat neerslag of een buitje vallen. In de middag is ook elders een geisoleerde regen of onweersbui mogelijk.
Zaterdag tussenhoog
Zondag schampt een volgende zwakke storing de Alpen en moet met voorkeur voor de noordelijk Alpen weer met meer bewolking als ook een verhoogde buienactiviteit rekening worden gehouden.De middag temperaturen variëren van 23 tot 28 graden. In het oosten en zuidoosten wordt het lokaal 30 tot 32 graden.
Zondag onbestendiger / van west naar oost buien
Zeer warme start nieuwe week
Met de start van de nieuwe week wordt de zuidelijke warmtepomp dan weer aangezwengeld, In alle hoogtes gaan de temperaturen dagelijks wat in de lift en worden er weer op uitgebreide schaal tropische 30 tot 33 graden gehaald en mogelijk ondersteund door een opstekende Südföhn ook nog meer.
Vooral de dinsdag gaat zeer warm of zeg maar gerust heet worden, op het 850 hPa vlak worden dan maar liefst temperaturen verwacht van 22 tot 24 graden! Het zou me dan ook niet verbazen dat we lokaal de 35 tot 38 graden gaan halen!
De zon schijnt dan volop, in de namiddag of avond kan er heel lokaal een Wärmegewitter ontstaan. De grootste kans daarom voor de berggebieden (orografische triggering.
Föhn / Koufront
Voor de woensdag lijkt een volgend koufront met neerslag (buien) dan weer enige afkoeling / verfrissing te gaan geven. Samenhangend met het opkomende front kan het met een aantrekkende pre-frontale Südföhn vooral aan de noordkant nogmaals tropisch gaan worden.
De afkoeling zal echter slechts van tijdelijke aard zijn want in de tweede helft van de week belooft het van het zuiden uit opnieuw zeer warm (heet) te gaan worden.
Vanaf donderdag nieuwe “hitte” vanuit het zuidenT850 hPa vrijdag
Met een toenemende luchtvochtigheid en hogere dauwpunten zal het dan voor het gevoel en met name in de lagere delen en dalen allemaal wat minder aangenaam worden met de hitte. Niet alleen de Alpen gaan dan profiteren van de zuid Europese hitte, ook elders in west Europa wordt het een heel stuk warmer met op uitgebreide schaal tropische temperaturen.
T850 temperatuur anomalie voor zaterdag 1 augustus. Ook aan de grond (T2m) zien we dan temperaturen die 8 tot 12 en lokaal 14 graden boven het langjarig klimatologisch gemiddelde zullen gaan uitkomen!
Hoe het dit allemaal in detail en timing precies zal gaan verlopen zal de komende dagen duidelijk moeten gaan worden. Daarover dan later meer! Voor de liefhebbers voor de langere termijn (trend) hieronder nog de GFS ensembles prikpunt Zwitserse Alpen.
Vanuit de Oberwalliser Alpen een heel fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao
Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097
Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.
Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.
Nou wordt het heel lastig om te plannen. Wij vertrekken aanstaande maandag voor een kleine week naar de Alpen. Als we van dinsdag t/m zaterdag de bergen in willen, kiezen we dan voor Saas Fee / Zermatt of voor Vorarlberg? Als ik het goed zie trekt het woensdagfront naar het Oosten, dus zou dan Wallis het beste zijn? Of heeft Vorarlberg minder last van de föhn en het instabiele weer midden-volgende week?
Johann
24 juli 2020 at 14:05
Wallis (Oberwallis / Inneralpin) heeft per definitie minder last van de storingsinvloeden en koufronten die van het NW en W de Alpen kunnen bereiken. Föhn zal niet zo’n thema worden, de evt fronten met buien wel en dan mn voor de noordkant.
gert
24 juli 2020 at 16:06
Dank je. Dan wordt het Saas Fee e.o. Zal een foto sturen va de zon of de regen 😉
Alpenweerman reistips | Ga eens lente-skiën in Nendaz in Zwitserland
Wintersport in Valle d’Aosta
Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer
Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen
Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.
Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer
Voordelige rondreizen door Noorwegen
BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis. De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer
Nou wordt het heel lastig om te plannen. Wij vertrekken aanstaande maandag voor een kleine week naar de Alpen. Als we van dinsdag t/m zaterdag de bergen in willen, kiezen we dan voor Saas Fee / Zermatt of voor Vorarlberg? Als ik het goed zie trekt het woensdagfront naar het Oosten, dus zou dan Wallis het beste zijn? Of heeft Vorarlberg minder last van de föhn en het instabiele weer midden-volgende week?
Wallis (Oberwallis / Inneralpin) heeft per definitie minder last van de storingsinvloeden en koufronten die van het NW en W de Alpen kunnen bereiken. Föhn zal niet zo’n thema worden, de evt fronten met buien wel en dan mn voor de noordkant.
Dank je. Dan wordt het Saas Fee e.o. Zal een foto sturen va de zon of de regen 😉