Advertentie 

Algemeen; de invloed van de hogedruk houdt nog aan. In het weekend wordt het op nadering van een koufront toenemend föhnig. Maandag krijgen we te maken met een eerste koufront. Ook de woensdag en vrijdag staan in het teken van storingen. Geleidelijk minder zacht.

Geleidelijk meer zonaal en onbestendiger

In grote lijnen verandert er de komende dagen niet veel aan het persisterende hogedruk weer. Tijdelijk zou er aan de noordkant op zwakke storingsinvloed wat meer (hogere) bewolking over kunnen trekken.

Zwakke storingsinvloed zorgt tijdelijk voor wat meer (hogere) wolken. Vooral in het oosten ook weer de mist en Hochnebel
Hackelhutte (Salzburg) blik richting ZW met de Hochnebel boven het dal
Gevecht tussen de Hochenbel en zon in Obervellach

Toenemend Föhnig weekend

In het weekend belooft het zeer zonnig te gaan worden en met een opstekende föhn aan ook vrij zacht en rustig herfstweer. Verder natuurlijk ook weer het alom vertrouwde beeld van de mist en Hochnebel in de lagere delen en de dalen.

Volop zon en zacht vanmorgen in de westelijke Alpen. Beeld Wallis Finhaut-Emosson.

Volop zon ook in Oberwallis, geniet even mee van dit heerlijke panorama vanaf de Bettmeralp op 2224m over de Aletsch Arena en zuidelijke Walliser Alpen 

In de loop van de zondagavond en nacht op maandag krijgen we van het westen uit dan eindelijk weer eens te maken met meer dynamiek. De bewolking neemt geleidelijk toe gevolgd door neerslag.

GFS met het naderend koufront en neerslag zondagavond

Maandag volgt in de loop van de dag van het westen uit op nieuwe luchtdrukstijgingen dan weer drogere lucht. De temperaturen gaan een graad of 5 tot 8 lager uitkomen en in de koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens naar circa 1200 meter. De Alpenzuidkant krijgt te maken een een opstekende Nordföhn, hier is het meest droog en zonnig en ook een stuk zachter.

Het navolgende inschuivende hoog is met een meer zonale hoogtestroming geen blijvertje en trekt dinsdag verder naar het oosten. Na passage van de hoogteas zoekt de stroming weer de zuidwesthoek op en met veel zon is het dan ook weer een stuk zachter.

Dinsdag tussenhoog en weer zachter

Een volgend koufront staat voor de woensdag op het weermenu, tevens zien we dan ook wat meer noord Italië cyclonaliteit (Genualaagje) waardoor ook de centrale zuidkant neerslag gaat krijgen.

Genua cyclogenese op woensdag

Na een weersbetering op donderdag op passage van een volgende tussenhoog volgt mogelijk op de vrijdag een volgend koufront. Zaterdag is het dan weer de beurt aan een tussenhoog voordat een volgend koufront op zondag voor een weersverslechtering gaat zorgen.

Ook in het verdere verloop gaat het stuivertje wisselen tussen mobiele ruggen en troggen verder met dan weer zachtere en dan weer koudere lucht. In de koudere lucht kan het tot 1400 a 1200 meter sneeuwen.

Neerslag

Vanaf zondagmiddag kan er volgende week 30 tot 80 mm neerslag gaan vallen en lokaal ook nog meer. Zwaartepunt met het zonale karakter (west tot noordwest) langs de Alpennoordkant.

Totale neerslag vlgs het GFS model voor de periode van zondag tm zondag volgende week

In het hooggebergte kan dit 30 tot 80 cm sneeuw gaan opleveren. In de lagere delen is het afwachten hoeveel accumulatie er zal zijn met name ook doordat hier tijdens de zachtere fases de sneeuw ook weer zal smelten. Sowieso moeten we met neerslag en sneeuw details op deze lange termijn nog een grote slag om de arm houden. Daarover dan tegen die tijd meer.

Hoe dan ook lijkt er wat meer dynamiek in de weerkeuken te gaan komen en gaan ook de temperaturen over de gehele linie niet meer zo hoog uitkomen. Hieronder nog de GFS ensmebles T2m en T850 hPA prikpunt Innsbruck (Tirol)

Tot zover deze update vanuit de Oberwalliser Alpen. Buiten is zonnig en na een frisse start met lichte stralingsvorst is het kwik inmiddels weer opgelopen naar 9 graden. Ciao

(Visited 535 times, 1 visits today)

4 Reactie op “Alpen – Volgende week toenemende Atlantische invloed”

 • Ivo Vermeeren
  12 november 2020 at 23:35

  Hoi Johan, gisteren was het nog hoge druk ohne ende, en vandaag is alles anders. Waar komt deze verandering zo spontaan vandaan?

  Groet Ivo

  • Johann
   13 november 2020 at 00:44

   Hoi Ivo, het verhaaltje van gisteren, of inmiddels al weer eergisteren, ging met name over het al langer persisterende karakter van de hogedruk en dat het mogelijk nog wel een tijd aan zou kunnen houden. In het weerbericht van die dag ervoor benader ik echter ook de mogelijke doorbraak van de Atlantische Oceaan. Zie Alpenweer 10 november link en screenshot

   https://www.alpenweerman.nl/alpen-atlantische-depressies-voorlopig-nog-buitenspel/

   De modellen opteerden, zij het nog in minder mate, met die kans van een doorbraak van de Atlantische Oceaan. Gisteren kwam vooral het GFS er al mee op de proppen, inmiddels volgt ook het ECMWF. Toch moeten we nog afwachten of de blokkade zich niet weer gaat herstellen dan wel anders gaat positioneren. Die optie wordt ook nog steeds gegeven. Anderzijds zien we toch ook steeds meer signalen, ook hogerop in de atmosfeer, dat we geleidelijk te maken gaan krijgen met een Atlantische regime en us toenemende dynamiek met komen en gaan van ruggen en troggen.

   De komende dagen zullen meer duidelijk moeten gaan geven. In ieder geval weer wat meer “action” zo lijkt het …. Grüsse in die Nacht ^J

  • Johann
   13 november 2020 at 01:05

   Vergelijk ook nog even deze kaart van de hogere atmosfeer (16 km) met die van het weerbericht van 11-10. Mooi is te zien hoe de zonaliteit “ineens” de boel boven onze hoofden open breekt op 180H. Ook de “split” van de SPV en en afname van de zonaliteit in de stratosfeer is interessant en kan, mede omdat het centrum van de PV opschuift voor belangrijke verschuivingen gaan zorgen van de dominerende hoogteruggen (en troggen).

   • Ivo Vermeeren
    13 november 2020 at 17:53

    Hoi Johann,

    Ook nog laat actief en dan nog zo een uitgebreide uitleg, super.
    Meer actie, zou ook tijd worden. En nu hopen dat het door zet en we deze winter ondanks corona ellende nog naar de Alpen mogen. Dank voor je duidelijke uitleg.

    Gr Ivo

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier