Alpen - Volgende portie kou en sneeuw in aantocht
Algemeen; lagedruk maakt geleidelijk plaats voor (zwakke) hogedruk en met weinig drukgradiënt is er weinig stroming waardoor de ingestroomde koude lucht vooral in de onderste atmosfeer liggen blijft. Daarmee gaat het vrij koel verder waarbij de kansen op Hochnebel en mist nog verder zullen toenemen. Neerslag wordt er niet of nauwelijks meer verwacht. In het weekend volgt vanuit het noordwesten een weersverslechtering met regen, sneeuw en opnieuw een gevoelige afkoeling in de loop van de zondag.
Rustig hogedrukweer, zondag weer markant kouder / sneeuw
Gisteren hadden we te maken met een zuidoostelijke hoogtestroming waarbij in 2 fasen vochtigere lucht werd aangevoerd. Veelal was het dan ook bewolkt en viel er wat (lichte) neerslag. Tijdelijk klaarde het achter een van het zuidoosten overtrekkende storing (occlusie) ook flink op.
Door toedoen van een van nieuw via Frankrijk afzakken hoogtelaag nam de toevoer van de vochtigere lucht vanuit het zuiden in de loop van de dag weer toe. In de vrij koude lucht lag de sneeuwvalgrens meest rond of iets boven de 1000 meter.
Oben Blau, Unten Grau
De invloed van de lagedruk (hoogtelaag) neemt verder af en we komen geleidelijk onder zwakke (tussen)hoog invloed te liggen. In deze tijd van het jaar staat hogedruk echter niet garant voor “zon” . Daarbij hebben we door weinig drukgradiënt ook nog eens te maken met weinig beweging in de atmosfeer en met de aanwezige koude en vrij vochtige lucht zijn dat prima omstandigheden voor de vorming van Hochnebel en mist.
Winter is coming…(there)…. al geboekt?!
Deze kan vooral bij (nog warme) grote water oppervlaktes hardnekkig zijn en het is dan altijd maar weer de vraag of deze oplost. Lokaal kan het uit de bewolking miezeren of licht sneeuwen, sneeuwvalgrens circa 1000 meter.
De bovengrens van de Hochnebel zal aan de noordkant tot 1800 a 2200 meter reiken, elders meest tussen de 1200 en 1400 meter. Daarboven schijnt na oplossing nog eventuele rest bewolking de zon.
En ook vanmorgen op veel plaatsen Hochnebel
Vrijdag verandert er per saldo weinig aan het rustige herfstweer, wel zal de zon in de bergen wat meer concurrentie gaan krijgen van overtrekkende hogere wolken(velden) die in de middag en avond steeds dikker zal worden met uiteindelijk inzettende neerslag.
Polaire lucht onderweg
De neerslag heeft te maken met een opkomend frontensysteem (warmtefront / koufront). In het voor-veld van het opkomend koufront (zondag) wordt er van het zuidwesten tijdelijk zachtere lucht aangevoerd. Dit heeft consequenties voor de sneeuwvalgrens die in eerste instantie dus zal gaan stijgen!
Zaterdag avond sneeuwt het dan pas vanaf circa 1500 tot 2000 meter en daaronder valt de neerslag in vloeibare vorm. Met het opkomende front neemt ook de naar zuidwest gedraaide wind in kracht toe.
Zondag volgt dan achter het koufront een markante afkoeling in alle Höhenlagen en daalt de sneeuwvalgrens weer naar 1000 tot 500 meter! Maandag en dinsdag is het dan gewoon weer winters waarbij het tot in de lagere delen en dalen zal sneeuwen. De Alpenzuidkant gaat ook flink afkoelen maar door de afschermende werking van de Alpenhoofdkam zullen de condities er door de Nordföhn beter zijn dan aan de noordkant met de Nordstau.
Dinsdag / woensdag kan de atmosfeer dan langzaam weer wat tot rust komen en ook de neerslag (sneeuw) intensiteit neemt weer af. Het is en blijft koud met sneeuw meest vanaf 800 tot 1000 meter. Vooral de nachten zullen wanneer het opklaart een boven sneeuw zeer koud gaan verlopen met lokaal matige en hogerop strenge vorst
Neerslag regen / sneeuw
In de periode van zaterdag tot en met dinsdag gaat vooral in de Nordstau van de Alpen weer het nodige aan neerslag vallen. Neerslaghoeveelheden van 20 tot 40 en lokaal 60 tot 80 mm zijn mogelijk, in de bergen gaat vanaf 1800 meter dus weer sneeuw van betekenis vallen.
Daaronder zal een deel van de neerslag zaterdag in vloeibare vorm vallen en een ander deel in de koude lucht als sneeuw. Het is dan even afwachten hoeveel van de totale neerslaghoeveelheden beneden de 1800 a 1600 meter in vaste vorm gaat vallen. Uitgaande van de diverse model berekeningen (multi-model) verwacht ik in de lagere delen 10 tot 40 Neuschnee (hoe lager hoe minder)
Sowieso moeten we met neerslaghoeveelheden en vorm voorzichtig omgaan en worden deze door de modellen en met name het GFS nogal eens overschat en teruggerekend. Beter is het dan ook om te wachten op de zogenaamde meso modellen (Arpege, Arome, Hirlam) die met een veel hogere resolutie (raster) rekenen (1 x 1 km)
Deze modellen zijn echter alleen beschikbaar voor de wat kortere termijn (48 / 72 uur) en de komende dagen zal dus wat meer duidelijkheid gegeven kunnen worden over de details en in het bijzonder de neerslag! Belangrijk zal daarnaast ook nog worden in hoeverre eventuele Genua of Adria cyclogenese al of niet uit de verf zal gaan komen en daarmee ook een inzettende Gegenstromlage of juist het “neusje” van het Atlantisch hoog!?
Langere termijn
Onze weer en klimaat -man Lars van Galen heeft gisteren al zijn visie gegeven op mogelijke winterse aspiratie(s) gerelateerd aan hogedruk(blokkade) op de Noordpool.
Zie – HIER –
Kijken we naar de wat langere termijn dan zien we deze ontwikkelingen nog steeds mooi terug en daarmee zijn de kansen op een koudere tweede helft van november en eventueel nog mooier begin december nog steeds realistisch!
Wanneer we de diverse weermodel erbij pakken en dan met name de ensemble oplossingen dan zien we deze trend ook in meer of mindere mate terug.
Na de tweede “novembers- winter-exercitie” lijkt de atmosfeer echter eerst weer een thermische oppeppertje te krijgen om vervolgens vanaf, pak hem beet de 18-e weer een dalende trend te gaan inzetten.
Daarbij zien we naast enkele zachtere oplossingen ook een toenemend aantal markant koudere oplossingen verschijnen. Vandaag overigens in vergelijking met gisteren wel wat minder extreem koude!
Opgemerkt dient ook nog te worden dat de operationele 10 daagse model uitdraai van het GFS en ECMWF volledig uit de pas lopen voor wat betreft de sturende drukgebieden. Het GFS opteert tegen het einde van de 10 daagse zuidelijke hogedruk (Middellandse Zee) met een straffe zonale stroming met de jet net ten noorden van de Alpen, het ECMWF daarentegen een bolwerk van hogedruk boven grote delen van west en centraal Europa.
Dit laatste scenario betekent in deze tijd van het jaar een duidelijke kouder weerbeeld (mist, Hochnebel). Al met al dus ook een hoog onzekerheidsgehalte maar zeker niet oninteressant! Wordt vervolgd zullen we maar zeggen.
Tot zover vanuit een opklarend Termen in Oberwallis, fijne dag en graag weer tot een volgende keer.
Webcams- meer beelden uit
de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams
Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –
Join Alpenweerman community:
JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.
2 Reactie op “Alpen – Volgende portie kou en sneeuw in aantocht”
Comments are closed.
Dag Johann,
Blijf nog altijd dagelijks volgen. Dank voor wederom perfecte uitleg.
Groeten.
@Bertil… Dacht al waar hangt Bertil toch uit! Welcome back en speciaal ook voor jou een avond update #winteriscoming #zinin