Advertentie 

Algemeen: Laag  – Xavier – is via Duitsland verder naar Polen getrokken en daarachter breidt zich een uitloper van het Azorenhoog – Hanna -tot over de Alpen uit waardoor de atmosfeer tijdelijk zal stabiliseren. Vrijdag volgt een koufront met een volgende portie vochtige en koeler lucht welke vooral de noordelijke Alpen zal beïnvloeden. In het weekend overgang naar stabieler en warmer zomerweer.

Volgende week weer tropisch

Een vrijwel onzichtbaar koufront trok (schampte) gisteren over de Alpen en vooral aan de noordkant was de invloed ervan te merken. Het koufront viel vooral op door een flinke toename van de wind, drukstijgingen en de aanvoer van drogere lucht (dalende dauwpunten). Lokaal viel aan de noordkant ook wat neerslag of een buitje maar veel had dit niet te betekenen.

Prima wandelweer gisteren in de Alpen. Foto via Hans ter Braak vanuit Mittelberg in het Kleinwalsertal
In de middag dan wel weer wat lokale neerslag / buitjes. Foto Hans ter Braak – Mittelberg Kleinwalsertal / Twitter @hansterbraak @hauswalserberge

 

De zuidkant en de inner-alpine gebieden profiteerden daarbij van een opkomende Nordföhn en hier was het dan ook het warmst en zonnigst. In Wallis steeg het kwik in het dal tot bijna 30 graden en zelfs hier in Termen kon ik 27 graden aks maxima noteren. Nog wat warmer werd het ten zuiden van de hoofdkam, lokaal steeg het kwik daar tot bijna 33 graden.

Veel zon, vooral in de ochtend in de Franse Alpen – Via Twitter Courchevel Officiel‏Geverifieerd account @courchevel

Vandaag profiteren we van stabiliserende werking van tussenhoog  – Hana – (uitloper van het Azorenhoog). Vooral de noordelijke oostelijke Alpen hebben in de Nordstau aanvankelijk nog te malen met (rest)bewolking) en er kan nog een enkel buitje uit vallen. In de loop van de dag wordt het droog en de zon krijgt meer ruimte.

De overige Alpen profiteren al van meer zon en droog weer, dit geldt speciaal voor de zuidkant waar de Nordföhn de lucht extra afgedroogd en opwarmt. De middagtemperaturen stijgen algemeen naar 20 tot 27 graden, inner Alpine (Wallis) en het zuiden lokaal weer tot 30 a 32 graden. De harde wind neemt in de loop van de nacht en dag geleidelijk af, morgen staat er een meest zwakke tot matige wind uit sector west, in het oosten eerst nog een straffe wind.

Vooral in de Stau van de noordelijke Alpen start de dag nog met veel (rest)bewolking. Radarbeeld van 08h50. Bron Wetteronline.de

Vrijdag en zaterdag gaat een volgend koufront opnieuw een portie vochtigere en koelere lucht aanvoeren en opnieuw gaan de noordelijke Alpen hiervan het meest meepakken. Inner alpin en naar het zuiden en zuidwesten toe zijn de condities duidelijk beter. Zaterdag vooral in het noorden van de oostelijke Alpen nog koel en onbestendig, elders droog en opgeklaard of zonnig en geleidelijke verder inzettende weersverbetering door nieuwe impulsen van het Azorenhoog. Zondag dan ook in het oosten meer zon en droog. De wind neemt geleidelijk verder in kracht af en de temperaturen gaan geleidelijk weer in de lift.

Vrijdag koufront, vooral het noorden gaat daar tijdelijk last van krijgen
GFS Theta-E kaart voor vrijdag. Hierop zijn mooi de verschillende luchtmassa’s te onderscheiden. Blauw groen de drogere en koelere lucht, oranje rood de vochtigere warme lucht.

De nieuwe week staat dan weer in het teken van zomerse hogedruk en de temperaturen gaan in alle hoogtes verder omhoog. Het warme weer hebben we dan te danken aan enerzijds lagedruk boven de Atlantische Oceaan en hoge druk boven het Europese continent, daartussen kan vanuit het zuiden tot zuidwesten de warmtepomp weer lekker op toeren gaan komen.

GFS voor woensdag 19 juli met de aanvoer van warme lucht vanuit het zuiden tot zuidwesten.

In de dalen en het laagland wordt het 30 tot 33 graden en lokaal ook nog warmer. In de bergen gaat de vorstgrens weer stijgen tot 4100 a 4300 meter en op 1500 meter stijgt het kwik weer naar hoog zomerse 20 tot 22 graden!  Met het vorderen van de week neemt de kans op een lokaal warmte onweder door de dagelijkse gang geleidelijk weer toe! Het zier er overigens niet naar uit dat de lage druk vanaf de Atlantische Oceaan verder terrein zal weten te winnen, integendeel. Daarmee kon deze zeer warme zomerse weerfase wel weer eens langer gaan duren, in hoeverre een vlakkere drukverdeling de onweerskansen zal doen toenemen valt nog niet te zeggen.

GFS ensembles west Zwitserse Alpen

Tot zover maar weer voor vandaag, vanuit Oberwallis een fijne dag gewenst. Ciao

De UV index kan deze dagen in de bergen waardes tussen de 8 (1000 meter hoogte)  en 11 (3000m hoogte)  bereiken. Dit betekent dat huid en ogen beschermd dienen te worden! Meer over het thema UV straling en hoe daar mee om te gaan zie – UV Index


Webcams-
meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 483 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier