Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Morgen trekt een storing over de Alpen die zorgt voor wat neerslag. Vanaf maandag neemt de invloed van hoge druk weer toe en lopen de temperaturen steeds verder op. Een sterk hogedrukgebied boven Centraal-Europa bouwt zich op waardoor de Alpen te maken krijgen met tropische temperaturen boven 30 graden. De kans is groot dat dit de tweede hittegolf wordt van dit jaar.

Komende week opnieuw zeer heet

Vandaag begint zonnig. In de loop van middag neemt de bewolking steeds meer toe. Aan de zuidkant van de Alpen ontstaan in de middag enkele buien. In de namiddag breiden de buien zich uit gaat het ook in andere delen van de Alpen, met name in het Oostenrijk en Zwitserland op veel plekken regenen. Het is wel warm met een vorstgrens die ligt rond de 3800 a 4000 m. De wind waait matig vanuit een west tot noordwestelijke richting.

Ideale weersomstandigheden voor thermiek in de Kampenwand in de buurt van Chiemsee.
Plaatje uit Lermoos gisteren gemaakt door Rob Snijders
Deze boer in Mittelberg was gisteren aan het hooien omdat de kans op een bui vandaag nog erg klein is.
Grünsee (Zermatt) via Tamara Casile-van Den Berg

Morgen trekt een zwak koufront over de Alpen. In de nacht van zaterdag naar zondag bereikt het koufront de westelijke Alpen. In de ochtend vallen verspreid aan de noordkant buien en koelt het af. De buien trekken verder richting het oosten van de Alpen en later in de ochtend en begin van de middag vallen er ook buien in Oostenrijk. Aan de zuidkant van de Alpen blijft het eerst nog droog, maar kunnen ook hier een aantal regen- en onweersbuien ontstaan in de loop van de middag.

Op zondag trekt een zwak koufront over de Alpen (weerkaart DWD, via Wetterzentrale.de).
CAPE gecombineerd met neerslag. In de namiddag op zondag kunnen lokaal enkele onweersbuien gaan opstaan. Met name aan de oostkant en de zuidkant van de Alpen is de kans hierop het grootst.

Vanaf maandag wordt het met de dag heter. Een hogedrukgebied ontwikkelt zich boven Centraal-Europa. Het blijft droog en de kans op neerslag is klein. De hoogste temperaturen worden bereikt tussen woensdag en vrijdag met pieken rond de 35 graden. Lokaal kan de temperatuur zelfs oplopen tot 37 graden. In de steden en aan de zuidkant van de Alpen zijn de nachten tropisch en komt de minimumtemperatuur niet beneden de 20 graden. Aan de zuidkant van de Alpen zijn een enkele stevige onweersbuien in de namiddag niet uitgesloten later deze week.

Vanaf maandag is er sprake van de Omega blokkade. Boven de Alpen ligt een hogedrukgebied en aan weerszijden twee lage drukgebieden. Vaak kan dit duiden op weersituatie die langer blijft aanhouden. (500hPa GFS woensdag 24 juli, via Wetterzentrale.de)
Op woensdag, donderdag en vrijdag worden de hoogste temperaturen bereikt. Met een zuidwestelijk aanvoer wordt het is warm aan de westkant. Later verspreid over de hele Alpen hoge temperaturen. (temp afwijking ECMWF woensdag 24 juli, via Wetterzentrale.de)

Vooruitzichten
Vanaf maandag lopen de temperaturen steeds verder op. De weermodellen van het ECMWF en GFS liggen dicht bij elkaar en de waarschijnlijkheid is daarmee groot dat we te maken gaan krijgen met de tweede hittegolf dit jaar. Een Omega blokkade zorgt voor een aanhoudend weerpatroon deze week met een hogedrukgebied boven Centraal-Europa en subtropische luchtmassa’s. Op dit moment is er al sprake van droogte in de Alpen en na de neerslag dit weekend wordt er voorlopig weinig nieuwe neerslag verwacht. Of de hitte ook na komende week blijft aanhouden valt nu nog niet te zeggen.

Hoge temperaturen vandaag en ook vanaf maandag. Zowel het GFS als ECMWF laten hoge temperaturen zien. Het ECMWF is het warmst en laat in het Zwitserse Basel meerdere dagen temperaturen zien van ruim 30 graden.

Verschil met de hittegolf van juni?
Zoals het er nu naar uit ziet is de luchtmassa iets minder warm in vergelijking met de hittegolf in juni. Toch kunnen er net zulke hoge maximumtemperaturen bereikt worden als in juni. Een reden hiervoor is dat het nu droger is dan in juni. Doordat de vegetatie minder energie verbruikt voor verdamping is er meer energie beschikbaar om de lucht op te warmen.

Hieronder nog een opmerkelijk beeld van de hittegolf eind juni. In slechts enkele dagen ontstond een groot meer op grote hoogte in de omgeving van de Mont Blanc. Dit was iets wat deze bergbeklimmer nooit eerder had meegemaakt hier.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 563 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier