Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: achter een naar het oosten wegtrekkend koufront neemt de hogedruk vanuit het westen weer toe. De vochtige warme luchtmassa`s maken plaats voor drogere en hoofdzakelijk in de noordoostelijke Alpen ook voor duidelijk koelere luchtmassa’s. In het weekend met verder toenemende hogedruk overgang naar (zeer) warm zomerweer.

Na koufront snel herstel zomerweer

Gisteren ontstonden in de vochtig warme labiele luchtmassa`s lokaal weer diverse regen en onweersbuien waarbij lokaal hagel en zware windstoten werden gemeld. De buien werden later op de dag nog extra getriggerd door een koufront.

Spectaculaire onweersluchten dinsdagavond boven het zuid-oosten van Oostenrijk. Via Twitter Mark Tarello‏ @mark_tarello / Photo credit: Metej Jezernik.

Achter het koufront neemt vandaag van west naar oost de invloed  van een volgend hoog dat luistert naar de naam – Concha– weer toe en vanaf vrijdag gaat er ook weer veel warmere lucht over de Alpen uitstromen.

Radarbeeld 08h00

De westelijke zuidelijke Alpen krijgen met een opkomende noordwestelijke stromen te maken met Föhn en daar gaat het kwik vandaag alweer naar tropische hoogtes oplopen. Elders is het met 25 tot 29 graden niet meer zo heel warm.

Lenticularis wolken boven de Mittelallalin in Saas-Fee (3500m) verraden de aanwezige föhn

Koeler en onbestendig(er) is het in het noordoosten alwaar vrijdag en  zaterdag de meest koude lucht gaat binnenstromen. Veel meer dan 18 a 20 graden wordt het er niet en ook in de bergen koelt het er markant af. Op 1500 meter daalt het kwik hier naar een graad of 5 en de vorstgrens naar 2200 tot 2000 meter.

GFS voor vrijdag middag. In het zuiden wordt het met ondersteuning van de föhn zeer warm (heet). In het noordoosten gaat het markant afkoelen

Tevens kunnen er in de koelere lucht met voorkeur voor de noordkant enkele buien vallen. Daarnaast staat er ook een stevige wind die het voor het gevoel nog wat kouder maakt. Zondag dan net als ook al in het westen en zuiden ook in het oosten steeds verder toenemende hogedruk en in alle hoogtes weer opwarming.

Zondag vindt de 32e Aletsch halve-marathon plaats en net als in 2015 (foto) zal het ook dit jaar met veel zon en hoge tempeaturen weer zweten worden

De nieuwe week belooft met hogedruk weer volop zomers te gaan verlopen. Met veel zon stijgen de temperaturen weer naar hoog-zomerse waardes met lokaal ook weer tropische temperaturen. Ook in de bergen is het zeer zacht, op 1500 meter stijgt het kwik naar 18 tot 22 graden en de vorstgrens naar 4000 tot 4800 meter (hoogste waardes voor het westen en het zuiden).

ECMWF (EC12) voor woensdag 21 juni.

Aanvankelijk is de kans op een lokaal warmte onweder niet erg groot, vanaf woensdag onder een wat vlakkere drukverdeling en met toename van de luchtvochtigheid dan wel weer weer stijgende onweerskansen. De oostelijke Alpen blijven ook op de wat langere termijn gevoelig voor storingsinvloed en koelere lucht vanuit het noorden. Zie GFS ensembles hieronder

Tot zover voor deze donderdag vanuit een half bewolkt Termen in Oberwallis. Fijne dag en ciao

UV – Index

Met de steeds hoger staande zon en krachtige zonnestraling zal de UV index in de bergen waardes tussen de 10 (1000 meter hoogte)  en 11 (3000m hoogte)  bereiken. Dit betekent dat huid en ogen beschermd dienen te worden! Meer over het thema UV straling en hoe daar mee om te gaan zie – UV Index

In de bergen worden de komende dagen zeer hoge UV index waardes bereikt ( tussen de 9 en 12)!

Alpenweerman  “vakantie modus”

In verband met de komende vakantie periode (ook van onze weermannen -team) zullen we de komende tijd de (Alpen)weerberichten niet dagelijks meer verzorgen of enkel nog via korte(re) updates.

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 431 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer