Advertentie



 

Algemeen; uitgaande van depressie – Lucy – met kern boven de Britse Eilanden neemt de zuidwestelijke hoogtestroming in kracht toe.  Aan de noordkant wordt het op nadering van een koufront föhnig. Morgen koufront passage met lokaal veel neerslag, sneeuvwalgrens dalen tot 1000 a 1600 meter. In de loop van de week toenemende hogedruk en weer zachter

Terugblik

Gisteren konden vooral de westelijke Alpen op het inschuiven van een rug van hogedruk profiteren van zon en droge condities. Vooral in de bergen scheen de zon later op de dag volop en met de instroom van wat koudere lucht op hoogte hier ook prima sneeuw en wintersport condities. Hieronder een beeld vanuit Saas-Fee in de Walliser Alpen rondom de Längfluh gletsjer

De oostelijke Alpen hadden vooral in de eerste helft van de dag nog te maken met veel (rest)bewolking en er viel nog wat neerslag. Met middagtemperaturen van 11 tot 16 en aan de zuidkant lokaal tot 19 graden was het vrij zacht.

Hochnebel meer gisteravond voor zonsondergang boven Silvaplana Corvatsch – St Moritz

Milde ZONdag

Vandaag zondag neemt de hogedruk alweer in kracht af en verplaatst zich verder naar oost Europa. Aan de voorzijde van een markante hoogtetrog boven de Atlantische Oceaan en een depressie luisterend naar de naam – Lucy – vanmiddag met kern boven de Britse Eilanden krijgen we te maken met een in kracht toenemende zuidwestelijke hoogtestroming.

Vandaag aan de noordkant met Föhn weer zeer mild

Met de oplopende drukgradiënt tussen de zuid en noordkant ( 7 tot 5 hPa) krijgt de Alpennoordkant weer te maken met een Föhnfase. Met de zon en de Föhn kan het kwik tot 13 a 16 graden gaan oplopen en in de Föhngebieden zijn 20 tot 21 graden haalbaar.

Radarbeeld Alpen 10h00
Lucknerhaus 1920m (Grossglockner)
Corvatsch Silvaplana

Koufront, lokaal veel neerslag / bergen sneeuw

Maandag en dinsdag en krijgen we te maken met de inkomende langgolvige hoogtetrog en met daar in opgenomen koufront met daarachter van west naar oost de aanvoer van veel koudere maritiem polaire luchtmassa’s. Tegelijkertijd ontwikkelt zich boven de Golf van Lion boven het nog warme water van de Middellandse Zee een apart laag dat vervolgens verder naar noord Italië trekt. Dit staat natuurlijk weer garant voor de nodige neerslag en in de bergen sneeuw.

Met de Südstau zal het zwaartepunt langs de westelijke centrale Alpenzuidkant komen te liggen en met name in het zuid Zwitserse Tessin, de zuidelijke Walliser Alpen en de aangrenzende Piemontse Alpen. Zo berekent bijvoorbeeld het Franse Arpege model lokaal meer dan 200 mm tot en met dinsdagochtend. Dit lijk me wat overdreven maar 100 tot 150 mm zijn zeker realistisch.

Neerslag cumulatief Arpege tot en met dinsdagochtend

Een groot deel van de neerslag valt aan de zuidkant en ook inner-alpin echter in de nog zachtere lucht en dat betekent dat enkel de hoger gelegen Alpen de volle sneeuw mep gaan krijgen. Lokaal kan er tussen 20 en 90 cm sneeuw gaan vallen en hogerop ook nog meer.

Sneeuwvalgrens maandag 13h00, van het westen uit inzettende dalende trend

Omdat de sneeuwvalgrens geleidelijk van (noord)west naar (zuid)oost zal gaan dalen kan het in de tweede helft van de dag tot 1600 a 1200 gaan sneeuwen en lokaal aan de noordkant tot 1000 meter. De meeste neerslag is dan echter alweer voorbij en tegen en in de avond en nacht op dinsdag wordt het van west naar oost weer droog.

Hieronder nog de diverse sneeuwverwachtingen (COSMA, ICON, en Arpege) voor de komende 2 dagen.

Arpege
COSMO-2E via Meteo Schweiz
ICON

Dinsdag dan in het oosten nog wat neerslag, boven de 800 a 1200 meter sneeuw. Mocht er aan de noordkant ergens nog wat langer en intensiever neerslag vallen dan kan het ook nog lager sneeuwen. Mogelijk dat dinsdagavond een zwakke storing in de westelijke Alpen(noordkant) en Jura de neerslag nog even weer doe opleven.

Sneeuwvalgrens dinsdag

Warmbloedige hogedruk

Vanaf woensdag krijgen we dan te maken met een apart filiaal van hogedruk dat tot in het weekend bezit van west en centraal Europa gaat nemen. Het hoog wordt in het weekend met zijn zwaartepunt boven Polen en de Baltische Staten verwacht. Boven zuidwest en midden Europa zien we dan een apart warmbloedige kern.

500 hPa geopotentiaal anomalie zaterdag 31-10

Met een naar zuid draaiende stroming en de subsidentie binnen het hoog krijgen we dan met een krachtige (subsidentie) inversie te maken. In de bergen belooft het dan zeer zacht te gaan worden met volop zon. De vorstgrens stijgt tot in het weekend tot maar liefst 3800 a 4000 meter. Onder de inversie en Hochnebel is het een stuk frisser met kans op lichte (stalings) vorst in de dalen en lagere delen.

Tot het hoog ons weer gaat verwennen met veel zon en milde temperaturen in de bergen moeten we echter eerst nog even met een volgende winterse episode afrekenen. In de bergen wordt het in ieder geval weer tijdelijk winters, hogerop gaat een dik pak sneeuw vallen. Hoe het één en ander in detail zal gaan verlopen en gaan we de komende dagen vervolgen. Misschien dan morgen of dinsdag ook nog wat live beelden vanuit de sneeuw!

Ter afsluiting hieronder nog wat fraaie opnames die ons teamlid Bas Laros (Air Glaciers) maakte tijdens zijn eerste (tandem) vlucht voor de opleiding tot paraglider boven de Fiescher Alpen in Oberwallis. De komende winter zullen we veel meer fraaie beelden vanuit de heli of paragliding gaan zien. Succes Bas met de verdere opleiding!

Vanuit een vrijwel onbewolkt Termen een fijne zondag gewenst. Blijf volgen en gezond en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao.

(Visited 657 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen – Volgend winters plaagstootje, opnieuw winters in de bergen”

  • Bertil Blaas
    25 oktober 2020 at 11:51

    Goede ochtend,

    Mijn complimenten voor de schitterende filmopname Paragliding !!
    Voor de gene die via film de afdaling aanschouwen, is het zelf een ware beleving. Top 👍👍 Fijne zondag gewenst.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier