Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; hoog – Dorit – met kern boven de noordelijke Balkan trekt geleidelijk verder naar het noordoosten. In de loop van de volgende week wordt de plaatst ingenomen voor een volgend hoog. Tijdens het wisselen van de wacht gaan de temperaturen wat naar beneden maar het blijft aanhoudend (te) zacht en per saldo verandert er niet(s) veel aan het droge en zeer zonnige weerbeeld. De oostelijke Alpen krijgen later in de week en in het weekend te maken met de invloed van een hoogtetrog boven oost Europa!

Koude nachten, zeer zacht overdag

Grote delen van Europa hebben onder invloed van hoog – Dorit – te maken met voor de tijd van het jaar zeer zacht winterweer. De van het zuiden en zuidwesten aangevoerde lucht is niet alleen zeer zacht maar ook zeer droog.

De besneeuwde Alpen gisteren vanuit de ruimte gezien

In de Alpen was het tevens ook wat föhnig en dat leverde opnieuw thermische hoogstandje op. Eergisteren steeg het kwik in de Alpen al tot 14 a 18 graden en lokaal werd zelfs de 19 graden bereikt. Nog iets verder naar het westen in Frankrijk steeg het kwik gistermiddag zelfs tot boven de 20 graden met in St Etienne zelfs 21 en aan de voet van de Franse Pyreneeën zelfs 22 graden

Ook hogerop in de bergen was het opnieuw zeer zacht met zelfs tot ver boven de 2000 meter temperaturen van 3 tot 5 graden. de vorstgrens lag ergens rond of net boven de 3000 meter.

Ulrichen – Obergoms – Oberwallis Foto Josef Imsand
Graubünden
Arosa. Via Twitter herrliches Arosa @herrlichesarosa
Chamonix. Via SkiWeather.eu

Enkel de nachten doen nog enigszins aan de winter denken, dit vooral omdat het tijdens de nog vrij lange nachten boven de sneeuw en met weinig wind sterk kan afkoelen. Ook vannacht vroor het op uitgebreide schaal weer licht tot matig en lokaal vormde zich wat mist of Hochnebel.

In de Zwitserse Jura meldde het weerstation in La Brevine (1050m) -20 graden en in de Alpen de Glattalp -26 graden. Echter ook in de Alpen dalen vroor (en vriest) het streng en lokaal zeer streng (-15 tot -25 graden)

-20° graden in La Brevine en – 26 graden in de Glattalp. Via Kachelmannwetter.com

Met de zon zal de vocht in de onderste atmosfeer (inversie) zal de inversie op de meeste plaatsen weer opgeruimd worden en stijgt het kwik weer naar waardes die ook in april of mei niet zouden misstaan.

Radarbeeld Alpen 09h30. Bron Wetteronline.de

Dat de sneeuw op de (hogere) pistes nog vrij goed van kwaliteit is en niet tot nauwelijks smelt hebben we te danken aan de lage luchtvochtigheid (lage dauwpunten) . Voor Meteo Centrale Schweiz verzorg ik voor het ook dagelijkse sneeuwhoogte metingen.

Deze worden onder andere gebruikt voor de zgn MOS prognoses voor de diverse locaties en dus ook Termen (1020m) en Rosswald (1800m) . Ondanks de zeer hoge temperaturen nam het sneeuwdek in Termen de afgelopen week met slechts 1 cm per dag af en op meer beschutte plaatsen zelfs nog minder tot bijna niets.

Termen (1020m)

Op Rosswald (1800m) veranderde het sneeuwdek nauwelijks en de zeer geringe afname was vooral ook de danken aan het feit dan de sneeuw zich nog wat verder “zette”

Meer over de invloed van de hogedruk op de sneeuw kun kun je lezen in de Blog van een aantal dagen geleden – Hoge druk, vloek of zegen?!”

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Hoog Dorit trekt de komende weg naar het noordoosten en wordt vervolgens opgevolgd door een nieuw exemplaar wat waarschijnlijk naar de naam Erika zal gaan mee krijgen. Hoog Erika zal uiteindelijk de zelfde positie gaan innemen als hoog Dorit en pers saldo verandert er dan ook maar bar weinig aan het droge en zeer zachte weerbeeld.

Hieronder de prognose voor Zermatt (1608m) in Oberwallis voor de komende week, een beeld wat we ook voor de meeste andere plaatsen in de Alpen zien (afgezien van een wolkje meer of minder).

Enkel tijdens het wisselen van de wacht neemt de zuidelijk stroming wat in kracht af en met een meer westelijke component wordt dan minder zachte lucht aangevoerd. In hoeverre deze lucht ook vochtiger zal gaan worden is nog even afwachten. Mogelijk dus dat we tijdelijk dan ook met wat bewolking of wolkenvelden te maken gaan krijgen.

Aflossing van de wacht en tijdelijk vanuit het westen wat minder zacht. GFS voor woensdag 00h00

In de tweede helft van de week zoekt de stroming dan weer de zuid tot zuidwesthoek op en wordt er opnieuw weer zachtere lucht tot over de westelijke en centrale Alpen op transport gezet. Ondersteund door een volgende inkomende warme hoogterug gaan dan ook de temperaturen weer in de lift. Of het opnieuw weer zo warm wordt als deze dagen is nog niet geheel duidelijk.

GFS 500 hPa met de nieuwe hogedruk vrijdag 22 februari. Tot ver naar het hoge noorden gaat de zachte lucht uitstromen

De oostelijke Alpen krijgen in de tweede helft van de week en in het weekend te maken met de invloed van een hoogtetrog en koudere als ook wat vochtigere lucht die aan de oostflank van het nieuwe hoog naar het zuiden gaat afzakken. Hier gaat het kwik vanaf vooral vanaf vrijdag juist verder dalen en er zal meer bewolking zijn waaruit wat neerslag gaat vallen.

GFS 850 hPa voor zaterdag, koudere lucht vanaf de pool zal via oost Europa naar het zuiden af, de oostelijke Alpen gaan daar ook nog wat van meepakken

De sneeuwvalgrens daalt dan naar circa 1200 tot 800 meter. Ook deze weersverslechtering zal echter van tijdelijke aard zijn want in het verdere verloop zal ook hier de hoge druk en zachtere lucht vanuit het zuidwesten weer terrein gaan winnen en wordt het ook in het oosten vervolgens weer zachter.

Kijken we tenslotte nog even naar de langere termijn dan heeft het er alle schijn van dat het geblokkeerde stromingspatroon met de hogedruk boven Europa zal aanhouden. Neerslag wordt er tot het einde van de maand niet verwacht en het blijft over de gehele linie ook dan nog (te) zacht. 

GFS ensembles oostelijke Alpen noordkant
GFS ensembles westelijke Alpen

Ook vandaag dus geen zicht op een overgang naar een ander stromingspatroon of koude inval. Of dat dan straks met maart op de kalender wel gaat lukken gaan we de komende dagen vervolgen.

Hieronder een zgn. Hovmöller-Diagram met de prognose voor de periode tussen  14 februari en 18 maart. Daarop te zien is de afwijking van het 500 hPa geopotentiele drukvlak tussen 35 und 60°N. De zwarte lijn in de grafiek komt overeen met de ligging van Zwitserland. Volg je de lijn van boven naar beneden ( van de actuele tijd in de toekomst) dan zie je dat deze zich tot circa 6 maart meest in het rode bereik bevindt. Rood is de positieve geopotentiele afwijking, blauw de negatieve (dus de lagedruk)

Bron diagram vai Meteo-Schweiz

De winter nu al afschrijven is echter voorbarig want ook in maart kan het in de Alpen nog lekker winteren met sneeuw en vorst. Fijne zondag nog en ciao vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis

LAWINE gevaar matig (code 2 / geel) 

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 1.191 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier