Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: met een krachtige westelijke hoogtestroming wordt in fases steeds weer koude en vochtige maritiem polaire lucht aangevoerd. Een apart laag met een occluderende storing trekt vandaag de Alpen binnen. Terwijl aan de noordkant de vochtige lucht meer en meer begint te stuwen steekt aan de zuidkant de Nordföhn op. Vanaf het midden van de week meer hogedruk invloed en zachter, in het weekend dan opnieuw onbestendig en weer kouder.

Na de verse sneeuw, lokaal viel er weer 10 tot 30cm konden we gisteren toch ook even genieten van de zon. Foto vanuit het Kleinwalsertal Mittelberg via Hans ter Braak @hansterbraak
Perfecte condities vooral in de ochtend. Val Thorens
En ook in Orcières

Nogmaals 30 tot 80cm Neuschnee Weststau gebieden

Het is onbestendig en guur in de Alpen en tot het midden van de week verandert daar grosso modo maar bar weinig aan. Motor achter het onbestendige en sterk wisselvallige weerbeeld is de polaire jetstream die net onder en morgen zelfs precies over de Alpen koerst. De grootste windsnelheden worden gemeten op 9 tot 12 kilometer hoogte maar ook in de lagere atmosfeer zorgt de jet voor veel dynamiek. Depressies met hun storingen volgen het verloop van de jetstream en het is in de buurt van het polaire front.

Verloop jetstream dinsdag, dit resulteert onvermijdelijk in onbestendig en wisselvallig weer

Na een nachtelijk rustpauze gaat een occluderende storing vandaag weer nieuwe neerslag opleveren. De neerslagzone is op dit moment al tot over de westelijke Alpen doorgeschoven en zal verder naar het oosten toe trekken. Morgen trekt de neerslag zich met een naar noordwest draaiende stroming wat meer terug naar de noordkant van de Alpen.

De sneeuwvalgrens ligt meest tussen de 1000 en 500 meter, in het westen vanmiddag tijdelijk even stijgend naar 1200 meter. Op 2000 meter vriest het tussen de -3 en – 6 graden. Bij dit alles staat een harde en vooral in de bergen ook stormachtige wind.

Radarbeel van 09h30 – Via WetterOnline.de

Tot woensdag kan er in de west tot noordwestelijke Staugebieden weer het nodige aan sneeuw gaan bijvallen waarbij er Neuschnee hoeveelheden van 30 tot 80 cm worden berekend. Het moge duidelijk zijn dat het lawine gevaar er door de sterk wisselende condities en de verse sneeuw er niet beter op zullen worden! Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes!

Verwachte neerslag (sneeuw) cumulatief tot en met woensdag

Woensdag ziet we dat het polaire front en de jetstream door opbouwende (inschuivende) hogedruk vanuit het zuidwesten naar het noorden en ten noorden van de Alpen wordt afgebogen.

Vanaf het midden van de week gaat de jetstream een noordelijkere koers volgen, verloop jetstream vrijdag
En krijgen we te maken met een inschuivend hoog en vanuit het westen tot zuidwesten zachtere lucht.

Na nog wat verpieterende warmtefront neerslag komen we in de warmtefront sector dan weer  in rustiger vaarwater terecht. Het wordt dan een paar dagen droog en ook de zon gaat weer schijnen. Wel gaan de temperaturen in alle hoogtes dan weer flink in de lift.

In het weekend gaan we dan weer op herhaling waarbij een inkomend koufront weer neerslag gaat opleveren en het ook weer gaat afkoelen, De sneeuwvalgrens daalt achter het koufront weer tot  1200 a 1000 meter. Ook op de langere termijn blijft het onbestendig en vrij koud. Typisch maart weer en eigenlijk heel normaal voor de tijd van het jaar.

GFS ensembles Alpen (noordkant)

Tot zover voor deze maandagochtend vanuit Termen in Oberwallis waar het matig sneeuwt.  Fijne dag en graag weer tot morgen. Ciao

Lawinegevaar 

Door de sterk wisselende condities en verwachte sneeuwval blijft het lawine gevaar in de Alpen precair. Algemeen geldt een code oranje (3) en lokaal ophoging naar code rood (4) Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd.

Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijden code Oranje (3) gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!

Verse sneeuw, uitnodigend maar volg ten aller tijden de lokale (ski-gebied) aanwijzingen op! – Rosswald, winter 2016
Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd. Ook in de meteorologische lente gaan we gewoon verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk voor de Lage Landen en andere updates. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.  JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015

                                                                                                                                        Winter is coming – be prepared –


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 940 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Alpen – Volgend sneeuwfront trekt over Alpen”

 • Evalien
  6 maart 2017 at 12:16

  Hallo Johann, Bedankt weer voor de update. We zijn van plan aanstaande zaterdag te vertrekken richting Wagrain (Ski Amadé) in Oostenrijk. Toch twijfelen we nog aangezien ze daar deze week (net als in veel gebieden in Oostenrijk) veel regen opgeven en dat doet de sneeuw natuurlijk geen goed. Ski Amadé ligt niet zo heel erg hoog dus we twijfelen of we er goed aan doen…. Wat is jou visie hierop? Ik las dat je verwacht dat het zondag weer kouder wordt? Groetjes Evalien

 • Johann
  6 maart 2017 at 12:35

  @evalien Ik zou me geen zorgen maken hoor. Goed, in de lagere delen en dorpen zullen de hogere temperaturen in de tweede helft van de week de sneeuw geen goed doen. Hogerop zullen de condities echter verbeteren door de verse sneeuw. Vanaf het weekend wordt het dan weer kouder en mogelijk met een naar NO draaiende stroming een heel stuk kouder.

  Probleemkindje is dus de warmtefront neerslag donderdag en evt ook vrijdag met NW Stau. Sneeuwvalgrens dan tussen 1000 en 1700 meter. Met een beetje geluk wordt die neerslag door het inschuivende hoog echter snel onderdrukt. Sowieso is het ECMWF vwb de regen een stuk minder optimistisch en wellicht valt een groot deel van de WF neerslag tot in de wat lagere delen in de vorm van sneeuw! Details zullen we echter nog even moeten afwakken.

  • Evalien
   6 maart 2017 at 13:31

   @johann Dank je wel!! Dat geeft me toch weer wat moed! Ik blijf je berichten met spanning volgen!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier