Een hogedrukgebied bepaald het weer in de Alpen en zorgt voor een nazomerse eindspurt. De temperaturen lopen vandaag nog een keer flink op. Morgen steekt de Föhn op en neemt de kans op buien toe in de loop van de middag en avond. De nieuwe week begint vervolgens koeler en licht wisselvallig met een westelijke aanvoer. Niet alleen de zomer geeft nog een keer volgas dit weekend, maar ook zitten er overgebleven vulkaangassen in de atmosfeer (SO2).

Vandaag schijnt de zon volop en lopen de temperaturen nog een keer flink op. In de ochtend was er hier en daar nog wat nevel, maar rond deze tijd van het jaar lost deze snel op. De wind is zwak tot matig in de ochtend en neemt de loop van de dag toe. Temperaturen kunnen lokaal oplopen naar ruim 25 graden. Bovendien zitten er nog overgebleven vulkaangassen in de atmosfeer (SO2). Indien het tot regenen zou komen kan dit zorgen voor zure regen. In de Alpen zal het echter droog blijven vandaag.

Een pluim van de vulkaan die SO2 bevat trekt vandaag verder richting het Oosten. Indien het tot regenen komt kan dit leiden tot zure regen. 

Strak blauwe luchten en vergezichten. Gisteren genomen vanaf de Hundskopf (Tirol). Ook vandaag wordt het opnieuw een wolkenloze dag.
Uitzicht richting het Inntal met op de achtergrond de witte pieken en gletsjers van het Stubaital.
Wandelen in de omgeving van St Moritz, Samedan, Celerina (foto: Johann G.). Ook in Zwitserland is het prachtig weer dit weekend.
Een wolkenloze Alpen gisteren vanuit de ruimte te zien. Bron: NASA Worldview

Morgen, zondag begint de dag wederom warm en zonnig. In de West-Alpen is het niet meer zo wolkenloos en begint de dag met meer nevel en bewolking. Deze nevel lost pas tegen de middag op. In de loop van de middag bestaat de kans op enkele regen en onweersbuien. In de avond neemt de kans op neerslag verder toe valt de meeste neerslag in de West-Alpen. Verder steekt morgen ook de Föhn op en gaat de wind in kracht toenemen.

Overmorgen, maandag begint onbestendig en op veel plekken begint de dag met regen. In de loop van de dag klaar het weer meer op een laat de zon zich vaker zien. De wind draait richting west – noordwest, waarmee het frisser zal aanvoelen. Temperaturen blijven liggen rond gemiddeld tussen de 18-23 graden en op de plekken waar de zon langer schijnt kan ook nog een zomerse 25 bereikt worden.

In de nacht van zondag naar maandag trekt een regengebied over de Alpen. Met net name de West-Alpen krijgen de meeste neerslag.
De nieuwe week begint koeler en licht wisselvallig. Vanaf woensdag gaat de temperatuur verder omlaag en wordt meer neerslag verwacht. Prikpunt: Innsbruck

Vooruitzichten
Vanaf dinsdag komt de westcirculatie verder op gang. Het wordt daarmee wisselvalliger en koeler dan de afgelopen dagen. Een aantal storingen trekken vanuit westelijke richting over de Alpen, maar tussendoor zijn ook veel droge en zonnige weerfasen.

 


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelLage landen | warm weekend met later buien
Volgend artikelLage Landen: wisselvalligheid neemt komende week sterk toe
Roy is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Als Bachelor heeft hij de opleiding Bodem, Water & Atmosfeer gedaan. Tijdens de Master heeft hij zich verder gespecialiseerd in de richting van hydrologie en meteorologie. Bovendien heeft hij ook veel vakken in Noorwegen gevolgd en onderzoek gedaan op Spitsbergen. Voor Alpenweerman schrijft Roy weerberichten voor de Alpen, geeft lezingen over het weer en maakt skireviews voor skigebieden.