Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; een koufront behorende bij een depressie bij IJsland trekt over de Alpen en brengt tijdelijk koudere lucht en een verse laagje sneeuw. Op nadering van en passage van hoog -Nicole – wordt met een naar ZW draaiende stroming vanaf morgen veel zachtere subtropische lucht aangevoerd. Richting het weekend wordt het vanuit het noorden weer gevoelig kouder met mogelijk veel neerslag /sneeuw!

Zomertijd, thermische verwennerij

Weerkaart DWD vanmorgen 06h00 met het overtrekkende koufront

Gisteren konden we in de Alpen even genieten van een mooie lentedag. met volop zon steeg het kwik in zowel Oostenrijk als Zwitserland naar lokaal 20 tot 21 graden. Ook in Oberwallis was het met 20 graden en veel zon een heerlijke lentedag. In de loop van de dag begon vanuit het westen de hogere bewolking al wat toe te nemen op nadering van een koufront. In de avond volgde dan het front met dikkere bewolking en neerslag.

De besneeuwde Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte
En aan de grond zag het er dan zo uit. Beeld vanuit Mittelberg in het Kleinwalsertal via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak
De contrasten tussen winter en lente worden steeds groter. Beeld vanuit Aeugst am Albis 750m CH) via FB Marko Prietzel 25-03
Aeugst am Albis 750m CH via FB Marko Prietzel 25-03

Vanmorgen konden we in de westelijke Alpen weer een mooi laagje verse sneeuw opteken en inmiddels is het daar op nadering van hoog -Nicole – de atmosfeer van bovenaf al weer aan het afdrogen en klaart het op of is het al zonnig. In de lagere atmosfeer zit deels nog veel rest vocht en dus bewolking en -of Hochnebel.

Een mooi laagje verse sneeuw vanmorgen in Zermatt. Met dank aan Tamara Casile-van Den Berg
Oben al blau, unten nog grau. Zermatt. Met dank aan Tamara Casile-van Den Berg

Het koufront met neerslag is inmiddels aan zijn opmars in de oostelijke Alpen bezig en ook daar valt nu neerslag en boven de 1600 en later tot 1300 a 1000 meter ook sneeuw. In de oostelijke deelstaten is het eerst nog opgeklaard of zonnig voordat dan later op de dag het front ook hier voor een weersverslechtering gaat zorgen.

Radarbeeld met de naar het oosten trekkende neerslag / koufront

Actuele beeld skigebied Zermatt Trockener Steg (2939m)

Vannacht en morgen dan van west naar oost overal (verder) inzettende weersverbetering. Meer bewolking en laatste neerslag dan nog in het ZO. Overdag dan ook daar geleidelijk meer zon. Algemeen en in alle hoogtes verzachting.

“Zomer” hoog Nicole

Hoog –Nicole – trekt met de start van de nieuwe week met zwaartepunt naar midden en ooste Europa. Daarbij zien we een warme kern, 500 hPa drukvlak opgetild naar 5900 meter, boven centraal Europa en de Alpen liggen. Aan de west flank van het hoog (hoogteas) wordt dan met eenzuidelijke hoogtestroming van origine subtropische lucht tot over de Alpen op transport gezet. Met volop zon worden er dan maxima verwacht van 20 tot 23 graden en lokaal 25 of misschien wel 26 graden! Gewoon zomers dus!

Hoog Nicole dinsdag met de warme kern boven de Alpen

Kouinval pasen. Mogelijk veel neerslag (sneeuw)

Maar even van genieten want lang zal de thermische verwennerij niet duren. In de tweede helft van de week wordt er een nieuw Atlantische hoog in de steigers gezet en komt met zijn kern in het zeegebied ten ZW van IJsland te liggen. De kerndruk zal tegen het einde van de week zijn opgelopen tot 1045 hPa.

ECMWF T850 hPa voor zaterdag 3 april met de koudere lucht al ten noorden van de Alpenhoofdkam

Ook op grotere hoogte (300 tot 200 hPa) is het systeem goed ontwikkeld met de kenmerken van een omega (blokkade) Een krachtig exemplaar dus. Tegelijkertijd zal de luchtdruk boven Scandinavie gaan dalen en ook hoog Nicole boven het continent druk haar snor. Daarmee komt dan de weg vrij voor veel koudere polaire luchtmassa’s die naar het zuiden afzakken. Waarschijnlijk zullen de Alpen vrijdag ermee te maken gaan krijgen, in de vorm van een koufront met neerslag.

Achter het koufront met neerslag en in de bergen sneeuw gaat het  aan de noordkant dan een graad of 12 tot 15 afkoelen. Sneeuwvalgrens dan dalend tot 1200 a 1000 meter. Het lijkt erop dat de -5 graden isotherm op 850hPa (1500 meter) net ten noorden van de Alpen zal blijven. Er zijn echter ook oplossingen die deze nog een stuk zuidelijker laten doorkomen. Ook de ontwikkelingen daarna zijn nog enigszins onzeker.

T850 hPa zaterdag meer in detail

We zien dan dat de hogedruk een verbinding maar met het Groenland hoog en nog wat in omvang toeneemt. Datzelfde geldt voor de lagedruk ten oosten ervan en uitbreidend tot voer centraal Europa. Komen we aan de koude kant van het geheel dan wordt het in de Alpen gewoon weer winters met sneeuw tot in de lagere delen en dalen.

Blijven we net aan de zachtere kant dan gaat er vooral heel veel neerslag vallen en enkel in de hogere Alpen sneeuw. Uitgaande van het ECMWF model komt een aparte kern van lagedruk dan boven zuid Duitsland te liggen. De koudere lucht stroomt dan de westelijke Alpen binnen, zachter lucht over de oostelijke Alpen. In het overgangsgebied gaat dan (zeer) in de Südstau zeer veel neerslag vallen!

ECMWF met het laag boven Z-Dld op dinsdag 6 april

Het moge duidelijk zijn dat het laatste woord hierover nog niet is gesproken en de onzekerheid met name in detail groot is vanaf het volgende weekend. Een overgang naar onbestendig lenteweer met mogelijk veel neerslag (sneeuw / regen) lijkt echter waarschijnlijk. Later meer daarover.

ECMWF ensembles prikpunt Tirol Innsbruck
Neerslag cumulatief GFS tm dinsdag 6 april
ECMWF

Vanuit een weer opklarend Termen in Oberwallis een heel fijne dag gewenst en niet vergeten vannacht de klok een uur vooruit te zetten. Fijn dag, ciao

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 105 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier