Alpen – Vleugje nazomer

Algemeen; via de achterdeur van laag –Natascha-, vandaag met kern boven het noorden van Polen, wordt met een noordoostelijke stroming eerst nog voor de tijd van het jaar vrij koele lucht aangevoerd. De zuidkant profiteert van de beschutte werking van de Alpen hoofdkam. Vanaf donderdag -vrijdag versterkt zich de hogedruk en vanuit het zuidwesten gaat de temperatuur in alle hoogtes (tijdelijk) weer in stijgende lijn.

In noord/oosten eerst nog koel en onbestendig

Een (hoogte)laag zorgde gisteren met een noordelijke stroming aan de noordkant van de Alpen voor de aanvoer van vrij koele vochtige luchtmassa’s. Vooral later op de dag vielen er in de Stau van de Alpen noordkant buien en in het hooggebergte sneeuw. Hieronder een paar winterse plaatjes vanuit de Dachstein op 2700 meter met vorst sneeuw en sneeuwverstuivingen. Foto’s en filmpje via Twitter Markus Köss @wetterkoess

Start meteorologische #herfst met een vleugje winter in high #Alps – Glecksteinhütte 2317m

De westelijke Alpen profiteerden van drogere en betere condities en datzelfde gold voor de inner-alpine gebieden en de beschutte Alpen zuidkant. Hier steeg het kwik met veel zon tot 23 a 26 graden en aan de zuidkant lokaal tot bijna 30 graden.

Mooi te zien vanuit de ruimte hoe de westelijke Alpen en de inner-alpine Alpen profiteerden van de hogedruk. De zuidkant en NW Italie (Povlakte) waren langere tijd geheel wolkeloos door de noordelijke aanstroming

Hieronder nog twee plaatjes van eergisteren met het winterse Jungfraujoch (3500m) en in schril contrast daarmee het 25 graden warme water van het buitenzwembad in Brig (Oberwallis)

Vandaag woensdag vinden we het laag aan de grond als ook op hoogte met zijn kern terug op de grens van Duitsland en Polen. Met een noordoostelijke stroming wordt er nog steeds voor de tijd van het jaar te koele lucht aangevoerd en het blijft ook vandaag nog onbestendig met vooral later op de dag weer lokaal wat neerslag of een bui. De onbestendigheid wordt tevens nog extra aangewakkerd door een zwakke hoogtetrog die vanmorgen over de Apen ligt.

DWD fronten en isobarenkaart voor vandaag 12h00

Net als gisteren profiteren de westelijke Alpen en zuidelijke Alpen als ook de inner-alpine regionen van drogere, zonnigere en algemeen ook warmere condities. Toch is het ook hier niet bestendig en vallen er wat buitjes met lokaal ook een klap onweer.

De middag temperaturen liggen tussen de 22 en 26 graden, in het noorden wordt het hooguit een graad of 20 en met neerslag of onder de bewolking is het ook nog een stuk koeler. De vorstgrens houdt zich ergens tussen de 2800 en 3100 meter op en op 2000 meter wordt het een graad of 3 tot 8.

Unten grau, ober blau. Blik Jungfraujoch / Aletschgletscher vanmorgen
Steeds meer herfst signalen. Hochnebel Engelberg

In ons partnergebied Innsbruck (Tirol) start de dag met nog onderkoeld en met veel vocht in de atmosfeer en de bergen / Nordkette in de wolken. De komende dagen gaat het ook hier opknappen en met meer zon flink opwarmen. Prima weer dan ook voor een mooie wandeling, klim of mountainbike tour. Beeld Innsbruck webcam Hungerberg (800m)

 

Donderdag verandert er in grote lijnen nog niet veel aan dit weerbeeld, vooral de noordoostelijke Alpen moeten nog met een regenbui rekening houden. De westelijke Alpen profiteren donderdag al wat meer van een uitloper van het Azorenhoog en met veel zon en ietwat hogere temperaturen is het dan hel fraai nazomerweer.

Vrijdag en zaterdag staan dan in het teken van (zwakke) hogedruk en een naar het noorden nog wat uitbreidende warme hoogterug welke voor een nog extra thermische opleving gaat zorgen.

Vrijdag en zaterdag met hogedruk en hoogterug nazomers

Ook in de bergen gaan de temperaturen dan tijdelijk weer flink in de lift en stijgt de vorstgrens naar circa 4200 meter. Op het 850 hPa verwachten we temperaturen van 17 a 18 graden. In de dalen en de lagere delen is dit voldoende voor 25 tot 30 graden.

Koufront / Noord Italië laag
Waarschijnlijk volgt in de loop van de zondag van west naar oost een koufront met buien en neerslag gevolgd door een temperatuurdaling en met de start van de nieuwe week is het in alle hoogtes dan weer een graad of 8 tot 10 afgekoeld. Vooral maandag zou er neerslag van betekenis kunnen gaan vallen door zuidelijke lagedruk.

De verwachtingen voor de start van de volgende week zijn nog enigszins onzeker door toedoen van een afgesnoerd (hoogte)laag

In hoeverre een apart (hoogte) laag dinsdag en woensdag voor onbestendig weer gaat zorgen is nog niet geheel duidelijk. Stabiel nazomerweer lijkt dan echter geen thema meer, de temperaturen kunnen met een meer zuidoostelijke stroming dan wel weer wat winst gaan pakken.

Hoe het één en ander in detail zal gaan verlopen en en of het nazomerweer in de loop van de volgende week de draad misschien weer kan oppakken zal de komende dagen duidelijk moeten gaan worden,

Zachte herfst en start winter
Overigens zou, uitgaande van de experimentele langere termijn (maand) verwachtingen van het EFFIS – ECMWF, september zacht moeten gaan verlopen. Kijken we nog wat verder vooruit tot het einde van het jaar dan zien we eenzelfde trend van bovennormale temperaturen voor oktober, november als ook december.

De winterliefhebbers mogen zich vervolgens verheugen op een “normale” tot iets te koude januari en mogelijk gevolgd door een februari maand met beneden normale temperaturen. Zoals gezegd experimenteel dus nog maar even niet teveel waarde aan hechten. Binnenkort maar eens kijken of deze trend zal worden vastgehouden! Vanuit de Oberwalliser Alpen een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer.

Meepraten, discussiëren of vragen gaarne onder het bericht in de reacties!

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via [email protected] via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties