Algemeen; een uitloper van het Azorenhoog strekt zich uit tot over de Alpen en bepaalt ook vandaag nog het weer in het overgrote deel van de Alpen. In de noordelijke Alpen stroomt samenhangend met een zwak schampend koufront vooral in de onderste atmosfeer tijdelijk wat vochtigere lucht binnen. Woensdag avond volgt een actiever koufront. In het verdere verloop gaat het onbestendig verder en na een tijdelijke verzachting op de zaterdag wordt het opnieuw weer kouder.

Weeromslag aanstaande

Voor we naar het weer in de Alpen gaan kijken eerst even een blik richting het verre zuiden en wel Marokko! Wat in Nederland maar niet wil lukken lukt dus wel in het noorden van Afrika en ditmaal was het zuiden van Marokko aan de beurt. Sinds 50 jaar is het niet meer voorgekomen dat er hier sneeuw viel! Het winterse weer met sneeuw hadden ze te danken aan een afgesnoerd hoogtelaag (koudeputje) welke gisteren precies boven Marokko kwam te ligge

GFS 500 hPa met het koudeputje
Ouarzazate (stad, 1100m) zuiden van Marokko 29-01-18


Sneeuw in de oase van Zagora

Voorjaarsachtig, lokaal bijna 20 graden
Gisteren konden we onder de vleugels van een uitloper van het Azorenhoog opnieuw profiteren van volop zon en voor de tijd van het jaar zeer milde temperaturen. In de westelijke Alpen steeg het kwik naar 12 tot 14 graden, nog een heel stuk zachter werd het in de oostelijke delen van Oostenrijk waar het kwik in de warmtefront sector tot maar liefst 18 a 19 graden steeg.

Tot 19+ graden gisteren als maximum in het oosten van Oostenrijk!

Ook in de bergen was het onder de hoge druk en met de subsidentie (inversie) bijzonder zacht met zelfs of 1500 meter lokaal temperaturen van 14 graden! Daar waar de inversie hardnekkig was bleef het onder de mist en Hochnebel (bovengrens meest tot 700 a 1500 meter) een heel stuk koeler en grijs! Hieronder nog een zonnige impressie van de maandag

Mooosfluh – Oberwallis Foto Egon Summermatter

Faffleralp, Oberwallis. Foto Patrick Henzen
Faffleralp, Oberwallis. Foto Patrick Henzen
Orcières Merlette
La-Capannina /La Pian dell’Alpet (Piemont)

Zwak koufront noorden
Vandaag dinsdag zal de zon vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam concurentie gaan krijgen van bewolking behorende bij een zwak koufront en langs de oostelijke centrale noordkant kan in de ochtend uit de bewolking wat neerslag gaan vallen. De sneeuwvalgrens varieert algemeen tussen de 900 en 1400 meter.

In de middag volgt achter het frontje weer wat drogere lucht en gaat de zon weer meer ruimte krijgen. De temperaturen zullen vandaag niet meer zo hoog gaan uitpakken als gisteren en variëren tussen de 3 en 13 graden. In de bergen wordt het op 2000 meter een graad of 2 tot 0, in het noorden dalend naar -3 tot -5 graden.

Radarbeeld 08h45. Via Wetteronline.de

De woensdag start nog veelbelovend en met veel zon  wordt het nogmaals zeer zacht. De aantrekkende zuidwestenwind en een opkomende Süd(west)föhn verraden echter een aanstaande weersverslechtering welke in de loop van de avond en in de nacht op donderdag en donderdag overdag zal gaan plaatsvinden.

Naderend koufront
In de namiddag en avond neemt vanuit het noordwesten de bewolking , de föhn gaat er weer en we krijgen te maken met eerste frontale neerslag.

GFS T850 hPa donderdag 00h00

De sneeuwvalgrens ligt aanvankelijk nog rond de 1400 a 1500 meter en daalt met het instromen van de kouder lucht naar 800 tot 700 meter en donderdag overdag tot circa 500 meter.

GFS neerslag donderdag 00h00

Donderdag verovert de koudere maritiem polaire lucht weer het gehele Alpengebied en steeds weer valt er sneeuw of sneeuwbuien. In de Stau van de noordelijke Alpen kan het ook aanhouden sneeuwen.

Vrijdag en in het weekend aanhoudend onbestendig met sneeuw(buien)  zaterdag in loop van de dag met opkomende warmtefront neerslag in de lagere delen en dalen door het instromen van wat zachtere lucht sneeuwvalgrens tijdelijk stijgend naar 800 tot 1000 meter.

Zaterdagmiddag -avond warmtefront en tijdelijk stijgende sneeuwval grens

Zondag volgt weer koudere lucht en sneeuwt het weer tot in de dalen en lagere delen

Sneeuwval / Neerslag
Vanaf woensdagavond tot zaterdagmiddag gaat er in in eerste instantie in de Nordweststau van de Alpen weer het nodige aan neerslag en in de bergen het nodige aan sneeuw vallen. Later in de periode verschuift het zwaartepunt zich door toedoen van een apart laagje boven noord Italie zich langs de oostelijke zuidkant. Het Arpege model berekent vanmorgen 10 tot 40 cm aan neerslag, in de oostelijke Südstau lokaal veel meer!  kaart)

Ook het ECMWF komt met aanzienlijke neerslaghoeveelheden voor de zuidelijk Oostenrijkse Alpen en de aangrenzende noord Italiaanse Alpen, lokaal zelfs 100 tot 140cm!

Nog even opgemerkt, de warmtefront neerslag en de neerslag voor de zondag voor de Alpen is daarbij nog niet meegerekend!

Minder onbestendig / koud
Met de start van de nieuw week wordt met een naar noordoost tot oost draaiende hoogtestroming nog koudere maar ook weer wat drogere lucht aangevoerd. Door toenemende hogedruk wordt de neerslag steeds verder onderdrukt en krijgt ook de zon weer meer speelruimte.

ECMWF voor woensdag 7 februari

Naar het zich laat aanzien blijft de as van de hogedruk ten noorden van de Alpen liggen en houden we dit winterse weerbeeld de gehele week vast. Onzeker daarbij is nog in hoeverre nog (veel) koudere lucht vanuit het noordoosten tot of tot over de Alpen kan gaan uitstromen.

Ook op de nog langere termijn lijkt het winterse weerbeeld aan te houden met temperaturen die zo’n 2 tot 5 graden onder het langjarig klimaologische gemiddeld zullen blijven.

Samengevat mogen we dus uitgaan van een overgang naar een onbestendiger en vooral ook weer kouder weertype. Zaterdag tijdelijk vorst afzwakking op warmtefront. Vanaf zondag overgang naar wat stabieler en minder onbestendig maar ook kouder winterweer.

Tot zover voor dit moment. Fijne dag en ciao vanuit een vrijwel onbewolkt Termen in Oberwallis

Alpenweerman TIP
Altijd goed geïnformeerd zijn over het weer bij survival, outdoor, vakantie?
Alpenweerman levert  – Wereldwijde Weathercard Service

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

 • Weerbericht op maat
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Lawine gevaar is weliswaar afgenomen maar ook met code ORANJE blijft het zaak om op de gemarkeerde pistes te blijven!

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.366 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen – Na vleug lente toenemend onbestendig en kouder”

 • MrB
  30 januari 2018 at 12:29

  spannend hoelang het stabielere weer gaat aanhouden naar zondag. Hopen op 2 weken ivm wintersport. Zon erbij maakt het net wat mooier. Bedankt weer voor de update

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!