Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  nog steeds liggen de Alpen aan de westflank van hoog – Viktor – in een zuidwestelijke stroming waarmee zachte lucht wordt aangevoerd. Een frontale zone ligt quasi stationair ingeklemd tussen een ander hoog – Wolfgang – met kern boven de Atlantische Oceaan. De komende dagen gaan de temperaturen geleidelijk iets omlaag waarbij in de Nordstau de neerslagkansen (sneeuw) gaan toenemen!

Persisterende hogedruk, depressies of afstand

Er lijkt maar geen einde aan het geblokkeerde stromingspatroon boven grote delen van west Europa en de Alpen. Zolang we buiten het bereikt blijven van de jetstream en de actievere depressies komt er ook geen einde aan de droogte. Ook gisteren was het in de Alpen weer droog en meest zonnig en deels ook nog föhnig. Ofschoon de temperaturen niet meer zo hoog uit kwamen was het met 20 tot 25 graden toch nog weer bijzonder zacht voor de tijd van het jaar!

Sneeuw viel er de afgelopen dagen overigens wel in de centrale Pyreneeën boven de circa 2100 meter.

Als sneeuw voor de zon
De afgelopen twee dagen zagen we de weermodellen steeds weer met sneeuw mogelijkheden schermen. Dit zou dan moeten gaan gebeuren wanneer een portie vochtige maritiem polaire lucht tegen de noordelijke Alpen op beukt! Mocht dit inderdaad zo gaan evolueren dan betekent dat voor de noordkant sneeuw tot onder de 1000 meter hoogte. Maar ja, ware daar niet weer die vervelende termijn van 1 week met nog steeds die beton hogedrukgebieden die maar van geen wijken willen weten. Laten we eens kijken hoe de modellen er vanmorgen mee omgaan!

Viktor en Wolfgang
Pakken we de weerkaarten van vandaag erbij dan zien we nog steeds die machtige bastions van hogedruk op de kaarten. Op de Atlantische Oceaan is het hoog – Wolfgang – dat de dienst uitmaakt, boven oost Europa en west Rusland het inmiddels vertrouwde hoog – Viktor -.

Daartussen in een zone met vlakke(re) druk verdeling en een slepende frontale zone die zich uitstrekt vanaf de Pool tot noordwest Afrika. De meanderende polaire jetstream wordt nog voordat hij west Europa bereikt naar het noorden toe afgebogen.

Radarbeeld Alpen 09h40. Vooral het zuiden ondervind nog last van de invloed van lagedruk boven de Middellandse Zee

Hierdoor verblijven we aan de warme kant van de jet en kan zeer zachte lucht vanuit zuidelijke breedtegraden onverminderd tot ver naar het hoge noorden uitstromen en is het ook in Scandinavie en west Rusland extreem zacht.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Voorlopig verandert er maar weinig aan het grootschalig stromingspatroon en de dominantie van de blokkerende hogedrukgebieden. Geleidelijk gaat de hogedruk boven de Britse de regie overnemen en het deel boven oost Europa en Rusland afzwakken.

GFS 500 hPA voor maandag met het volgende bastion van hogedruk boven de Altantische Oceaan tot over west Europa

Vanaf het weekend en en begin volgende week zie we het zwaartepunt van een de hogedruk (Wolfgang / kerndruk 1045 hPA) wat richting west Europa doorschuiven. Depressies gaan dan hun pijlen op Scandinavie richten. Aan de noordoost flank van het hoog kan dan een koudere lucht naar het zuidoosten gaan uitstromen.

GFS T850 hPa – Dinsdag volgt dan vooral aan de noordkant koudere lucht

Dat betekent dat de temperaturen vanaf het weekend duidelijk lager gaan uitkomen zonder dat het nog echt koud wordt. Hoe dan ook in ieder geval weer eens temperaturen die weer op een voor de tijd van het jaar normaal niveau zullen gaan uitkomen.

De neerslagkansen worden door de weer modellen ook vandaag nog zeer verschillend berekend. Meestal is het GFS het optimistisch maar vandaag zien we dat de de meeste neerslag juist door het ECMWF wordt berekend. Het GFS komt heel lokaal in de centrale Nordstau van de oostelijke Alpen tot 50 mm.

Het ECMWF laat de Stau tevens wat langer aanhouden en over een breder gebied. In dit geval kan er bij gunstige Stau langs de gehele Alpennoordkant tussen de 20 en 50 en lokaal tot  100 mm gaan vallen. Omgezet in sneeuw zijn 30 tot 50 cm Neuschnee en lokaal hogerop nog meer mogelijk.

Veel zal gaan afhangen wat de hogedruk gaat doen en in hoeverre luchtdruk stijgingen die de neerslag al of niet zullen onderdrukken! Het laatste woord is daar in ieder geval nog niet over gesproken!


Voorlopig zullen we het met dit soort beelden moeten doen. Snow farming in Livigno en Langlaufen bij 20+ graden. 

De westelijke Alpen houden met de hogedruk meest droog, dat geldt ook voor de inner-alpine gebieden en de Alpenzuidkant. Algemeen is het hier ook zachter, de zuidkant krijgt te maken met een opstekende Nordföhn.

In het verdere verloop zullen vooral de westelijke Alpen profiteren van de hogedruk en ook weer wat hogere temperaturen. De oostelijke Alpen verblijven meer in de koudere en wat vochtigere luchtmassa’s. De onzekerheid neemt op die termijn echter ook flink toe, zie ook de ensembles hieronder. Al met al dus wat meer normale condities voor de tijd van het jaar.

GFS ensembles westelijke Alpen
GFS ensembles oostelijke Alpen

Op de nog wat langere termijn zien we steeds meer signalen dat we te maken gaan krijgen met een zonaal (westelijk) stromingspatroon waarbij de hogedruk persisteert en de jet nog steeds een vrij noordelijke koers vervolgd.

ECMWF 27 oktober met de vrij noordelijke jet en de depressie ten noorden daarvan. Ten zuiden daarvan persisteert de hogdruk

Winterse doet het allemaal nog niet aan en we zullen het voor wat betreft de neerslag en sneeuw dan ook moeten hebben van de Nordstau die medio volgende week aan de noordkant neerslag en wellicht ook sneeuw van betekenis gaat geven. Daarover de komende dagen dan meer!

Gletsjermelten 
Voor de Alpen gletsjers is het ergste leed nu geleden en komt er een einde aan het “grote” smelten. De warme en droge zomer heeft de gletsjers ook dit jaar weer weer verder doen smelten. Zo bedroeg alleen al het massa verlies van de Zwitserse gletsjers in 2017 – 2018 circa  2.5%.  De balans kan pas definitie wat later dit jaar worden opgemaakt maar een eerste schatting gaat er vanuit dat alleen al de 1500 Zwitserse gletsjers circa 1400 miljoen kubieke meter ijs zullen hebben verloren.

Het ergste leed is geleden! Foto Saas-Fee

Het had echter nog erger kunnen uitpakken wanneer er de afgelopen winter niet zoveel sneeuw zou zijn gevallen. Ofschoon deze sneeuw, in Wallis 400 tot 600 cm eveneens in record tijd is weggesmolten heeft het het smelten toch nog enigszins afgeremd.

Hoog boven de Fee gletsjer in Saas-Fee (blik vanaf Langfluh 3000m)

Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 710 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier