Advertentie 

Algemeen: tussen lagedrukgebieden – Bernhard / Denis – boven noordwest Europa en hogedruk – Jolanda – boven zuidoost Europa verblijven de Alpen ook de komende dagen in een zuidwestelijke hoogtestroming waarmee aanhoudend zeer warme lucht tot over de Alpen wordt aangevoerd.

Hot – hotter – hottest

Inmiddels is het in grote delen van zuid en centraal Europa flink opgewarmd en met de zuidwestelijke warmtepomp komt ook het oosten steeds verder in de warme luchtmassa’s terecht. De Grens met koelere lucht loopt vanaf het zuidwesten van Scandinavie via de Benelux en west Duitsland verder tot over west Frankrijk, Portugal tot de Canarische eilanden.. Kijken we naar de weerkaarten dan zien we daarmee samenhangend een frontale zone (koufront / warmtefront) welke de eigenlijke scheidingslijn vormt tussen de koelere luchtmassa’s ten noorden en westen en de veel warmere luchtmassa’s ten oosten en zuiden daarvan.

Juist in dit grensgebied is de bereidwilligheid van de atmosfeer tot het ontwikkelen van onweersbuien groot. Vooral in de warme en vochtige luchtmassa’s boven de bergen ontstaan, getriggerd door de orografie en de dagelijkse gang, in de loop van de dag stapelwolken die in de middag het buien stadium bereiken en zich vervolgens ook “uitsmeren” tot over de lagere delen van het Alpen -middenland en -laagland. Lokaal kunnen dit pittige buien zijn met plensregens, hagel en ook zware windstoten.

Op de zgn Theta-E kaarten zijn de verschillende luchtmassa’s en grensgebieden goed waar te nemen

Ook gisteren zagen we dit patroon met in de ochtend op veel plaatsen nog prachtig zonnig weer en een vrijwel onbewolkte hemel. In de loop van de ochtend boven de bergen dan de vorming van stapelwolken weldra gevolgd door eerste onweersbuien die zich in buien lijnen van zuidwest naar noordoost verplaatsten.

Op een mooie zondagochtend in Innsbrück. Via Innsbruck Tourism‏ @InnsbruckTVB

Ook hier in Oberwallis kregen we al vroeg in de middag te maken met eerste onweersbuien er regen welke binnen no-time voor een complete weersverandering zorgden. Voor de buien steeg het kwik in het dal nog tot 33 graden, na de buien was het een graad of 10 afgekoeld.

In de ochtend in Oberwallis nog prima zomerweer, in de middag trok het rap dicht en volgden er enkele onweersbuien. Blik vanuit de tuin richting de Riederfurka / Aletsch Arena

Vooral diegenen die de bergen intrekken dienen rekening te houden met zeer snel veranderende weer condities. Niet alleen het onweer vormt een gevaar, ook de sterke temperatuur dalingen, slecht zicht en zelfs sneeuw op de hoogste toppen kunnen voor problemen gaan zorgen! Zorg er dus voor dat je bijtijds een veilig (droog) onderkomen vindt en hou vooral ook goed de weerberichten (radar)en de lucht  in de gaten.

Ook op vrijdag trokken in de middag onweersbuien via het Wallis naar het noordoosten. Foto Bliksem inslag nabij #Hornlihütte ⚡️ Foto Tamara vd Berg, Giuseppe Casile (vanuit Hornlihütte op 3260m)
Waarbij de neerslag in vorm van sneeuw viel. Foto Tamara vd Berg, Giuseppe Casile (vanuit Hornlihütte)

Afnemende buienactiviteit
Vandaag wordt de frontale zone door stijgende luchtdruk weer wat naar het noorden teruggeduwd. De invloed van Franse storingen blijft vooral in de ochtend naar het westen toe nog aanwezig maar de buien activiteit zal geleidelijk onderdrukt gaan worden. Ook het buiencomplex met onweer wat nu nog boven de Zwitserse Alpen vertoeft zal in de loop van de dag naar het noorden toe verdwijnen en plaats maken voor de zon.

Radarbeeld 09h00

De temperaturen stijgen weer naar 30 tot 32 graden in de westelijke Alpen en lokaal naar 35 graden in het oosten. Op 2000 meter wordt het een graad of 20 en de vorstgrens bevindt zich vandaag rond de 4200 meter. De wind is zwak tot matig uit zuidwestelijke richting met Südföhn tendens.

In de oostelijke en zuidelijke Alpen start de nieuwe week met volop zon en het wordt nog warmer. Foto Malcesine 113m met blik richting Campione (Lago di Garda)
De gletsjers gaan deze dagen weer het nodige aan massa verliezen. Webcam Kleinfleißkees gletsjer 2.970m met blik richting Hohen Sonnblick (Salzburg)

Nog warmer
Deze week verandert er grosso modo maar bar weinig aan dit weerbeeld en “Affenhitze”.  Weliswaar lijken de komende twee dagen de onweersbuien wat onderdrukt te gaan worden, de kans op een lokale regen of onweersbui blijft echter elke dag aanwezig. En voor diegenen die niet genoeg kunnen krijgen van de hitte kunnen we melden dat het nog heter gaat worden. De komende dagen gaat de zuidwestelijke warmtepomp op volle toeren draaien en kan het kwik tot 35 a 37 graden gaan oplopen. Vergelijk maar eens de hier onderstaande kaarten met de T2m anomalie. Zondag (gisteren) 4 graden boven het langjarig klimatologisch gemiddelde, daaronder de kaart voor donderdag 3 augustus met dan extreme 8 tot 12 graden boven “normaal”


De hoogste waardes zullen met ondersteuning van de Südföhn in het noorden en oosten worden gehaald en goed mogelijk dat er warmte records gaan sneuvelen. Deze hitte is voor de atmosfeer dan weer net iets te veel van het goede en lokale warmte onweders zullen een welkome verfrissing gaan geven.

Ook in de bergen wordt het warm. UV index met zon tussen 9 en 11. View vanaf Rosswald richting de Berner Alpen

Wie de hitte wil ontvluchten kan natuurlijk ook naar hogere oorden afreizen of de verkoelende effecten aan en op het water opzoeken. Op 2000 met wordt het 20 tot 25 graden en diegenen die het allemaal niet meer zien zitten met die hitte die adviseren we om het hooggebergte op te zoeken alwaar de vorstgrens ergens tussen de 4300 en 4700 meter zal liggen. Hieronder de GFS trends T850 hPa (1500 meter) en vorstgrens. Beide prikpunt Innsbrück

Tegen het einde van de week of in het weekend lijkt de ergste hitte te worden beteugeld, met 28 tot 30 en lokaal 32 graden is het dan niet meer zo heel warm (heet) en de kans op lokale regen of onweersbuien die blijft ook dan gewoon aanwezig!

GFS ensembles prikpunt Zwitserse Alpen

Tot zover voor deze maandag vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis. Ciao

De UV index kan met de zon deze dagen in de bergen waardes tussen de 9  (1000 meter hoogte)  en 11 (3000m hoogte)  bereiken. Dit betekent dat huid en ogen beschermd dienen te worden! Meer over het thema UV straling en hoe daar mee om te gaan zie – UV Index

 

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 2.141 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier