Advertentie

 

Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Klik voor meer informatie.


Algemeen; aan de voorzijde van een (hoogte)laag boven de Britste Eilanden tot over de westelijke Middellandse Zee liggen de Alpen in een zuidelijke stroming waarmee zachte luchtmassa’s vanuit zuidelijke breedtegraden worden aangevoerd. Aan de Alpenzuidkant stuwen zich vochtige luchtmassa’s, de noordkant profiteert van een in kracht toenemende Südföhn. De Südstau situatie houdt tot donderdag aan waarna een koufront de föhnfase van west naar oost beëindigd en de neerslag zich ook over de noordelijke Alpen uitbreidt.

Vrijdag koufront passage en einde Südstau, sneeuw tot 1200 meter

Tussen lagedruk boven de westelijke Middellandse Zee en hoge druk boven oost Europa hadden de Alpen ook gisteren te maken een een zuidelijke hoogtestroming. Met een drukoverschot tot 8 hPa aan de Alpenzuidkant nam de Südföhn nog wat verder in kracht toe en kon ook tot in de lagere delen en dalen aan de Alpennoordkant doorbreken.

De Alpen gisteren vanuit de ruimte gezien.

Hogere wolken(velden) temperden met name in de westelijk Alpen het zonlicht en doordat er in de hogere luchtlagen ook veel Saharastof werd meegevoerd hadden ze hier meest te maken met een waterig zonnetje. Meer zon was er weggelegd voor de oostelijke Alpen en ook de föhn was hier over de gehele linie nog wat zwakker.

Vanuit het noorden van Afrika werd gisteren met de zuidelijke hoogtestroming toenemend ook Saharastof in de hogere atmosfeer naar het noorden op transport gezet. Via Twitter severe-weather.EU @severeweatherEU

De temperaturen stegen gisteren weer tot zomerse waardes en met de zon en ondersteund door de föhn kon het kwik lokaal tot 26°C oplopen.

Ook in de bergen wint het voorjaar steeds meer terrein. De komende dagen zal van mooi lente weer echter geen sprake zijn in de zuidelijke Alpen. Foto Zermatt Zermatt – Matterhorn via Twitter @zermatt_tourism
Föhnige luchten gistermiddag in midden Wallis ( Pfynwald). Foto via Twitter Urs Kyburz @idnu_ch

Versterkende Südstau(neerslag)
Kijken we naar de weerkaarten van vandaag dan zien we een depressie – Sander – met kern boven de Golf van Biskaje liggen en als tegenpool hoog – Leonore – met kern boven de Baltisch Staten. Tussen beide druksystemen hebben we ook vandaag te maken met de zuidelijke stroming. Aan de zuidkant van de Alpen wordt toenemend ook in de wat lagere atmosfeer vochtigere lucht aangevoerd welke tegen het Alpenmassief gaat stuwen (Südstau).

De bewolking overheerst en wordt met het vorderen van de dag steeds dikker en geleidelijk gaat er neerslag vallen die regionaal tot over de Alpenhoofdkam kan overgrijpen. De gebieden aan de Alpennoordkant hebben opnieuw te maken met een deels stormachtige  Südföhn. Hier is het meest droog en föhnig opgeklaard waarbij wolkenvelden vanuit het zuiden overtrekken. Algemeen geldt hoe verder naar het oosten en noorden hoe meer zon. In vergelijking met de voortgaande dagen zal de zon het echter ook meer gefrustreerd worden door de bewolking die vanuit het zuiden overtrekt.

Tevens kan een overtrekkende zwakke storing ook in de noordelijke oostelijke Alpen voor wat (lichte) neerslag zorgen.  De temperaturen stijgen tot 10 graden in de regen in het zuiden en tot 24 graden in de föhndalen. De vorstgrens  pendelt tussen de 2700 meter in het noorden en 2400 a 2100 meter in het zuiden . De sneeuwvalgrens houdt zich meest tussen de 1600 en 2200 meter op.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Woensdag en ook donderdag verandert er in grote lijnen niet veel aan de bovengenoemde drukverdeling en Südstau -Föhn situatie. Neerslag valt er met voorkeur aanhouden en deels ook intensief aan de zuidkant. De noordkant profiteert van de Südföhn en algemeen betere en droger condities. Met föhn kan het kwik tot 24 graden oplopen, donderdag in het oosten met een krachtige Südostföhn ziijn zomerse 25 tot 28 graden mogelijk. In de neerslag aan de zuidkant wordt het niet veel warmer dan 12 tot 17 graden  In de hogere delen vanaf 1700 a 2000 meter valt er sneeuw.

In de loop van de donderdagavond en vrijdag krijgen we te maken met een opkomend koufront. Van west na oost gaat de föhn eruit en kan de neerslag zich verder over de Alpen gaan uitbreiden. De oostelijke Alpen (delen) houden het waarschijnlijk de gehele dag droog.

Tot en met het einde van de week gaat er in de Südstau veel neerslag vallen. Lokaal wordt er 100 tot 150 of zelfs nog meer aan neerslag berekend ( GFS)

De neerslag zal deels ook een buiig karakter gaan vertonen en met het instromen van koudere lucht van uit het westen daalt de sneeuwvalgrens tot 1600 a 1200 meter. In de westelijke Alpen later op de dag geleidelijk weer droog en opklarend.

In het weekend hebben we te maken met een vrij krachtige westelijke hoogtestroming waarbij vrij koele luchtmassa’s vanaf de Atlantische Oceaan worden aangevoerd. Het is onbestendig met een mix van wolken, opklaringen afgewisseld door enkele regen en in de bergen sneeuwbuien. Met een matig tot krachtige doorstaande westenwind wordt het een graad of 10 tot 18 en in het zuiden lokaal 19 tot 20 graden.

GFS met de koele westelijke hoogtestroming. Mee trekkende depressies zorgen periodiek voor neerslag / buien

Met de start van de nieuwe week liggen de Alpengebied tussen lagedruk ten noorden en hogere druk naar het zuiden toe op het grensgebied van zachtere luchtmassa’s in het zuiden van Europa en koelere luchtmassa’s in het noorden. Maandag en dinsdag zijn nog fris maar geleidelijk zal de zachtere lucht vanuit het zuiden wat terrein weten te winnen.

GFS ensembles centrale noordkant

Bestendig is het echter niet en steeds weer kan er wat regen of een bui vallen. Een nieuwe koude inval of stabiel hogedruk weer zijn ook op de wat langere termijn niet uit de weerkaarten op te maken.

Tot zover voor deze dinsdag vanuit een bewolkt en regenachtig Termen in Oberwallis. Fijne dag en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Blik vanaf de Bettmerhorn. Ook in de Aletsch Arena is vandaag een einde gekomen aan het wintersportseizoen

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Forum
Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of wil je gewoon lekker mee kletsen en discussiëren over het weer? Meld je dan aan op ons forum.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 359 times, 1 visits today)
Advertentie
Innsbruck

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

 

Advertentie

Obertauern

Een lang seizoen in sneeuwzeker Obertauern

Iedereen die gek is op lenteskiën weet ook dat de sneeuw dan wel eens wat minder kan zijn. Maar niet in Obertauern. Wil je er dit seizoen nog wat later op uit, kies dan voor het sneeuwzekere en gezellige Obertauern in Oostenrijk. Lees meer

Advertentie

BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Met de gondel „non stop to the top“ en genieten van de lange afdalingen. Met de auto of de skibus ben je in een paar minuten in de skigebieden. Ga na het skiën lekker ontspannen in het warme thermale water in de thermen. Heerlijk! Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een wintersportvakantie in SalzburgerLand!

De wereldkampioenen skiën in 2025 in SalzburgerLand. Jij ook? Het WK is in Saalbach in februari, maar SalzburgerLand is de hele winter door een eldorado voor wintersporters. SalzburgerLand biedt de keuze uit meer dan 2.200 kilometer piste in 21 skigebieden. Wil jij 1 van de 7 wintersportvakanties in SalzburgerLand winnen? Doe mee!