Advertentie



 

Algemene situatie: lagedrukgebied Elli trok gisteren en afgelopen nacht over de Alpen. Meerdere fronten passeerden over de Alpen en omdat de depressie een kern zowel ten Zuiden als ten Noorden van de Alpen heeft, viel sneeuw in het gehele Alpengebied. Vandaag sneeuwt het van tijd tot tijd nog onder invloed van het wegtrekkende laag, vanaf morgen wordt het wat tijdelijk wat rustiger onder invloed van een tussenhoogje.

De weerkaart van vandaag. Het lagedrukgebied en de fronten trekken weg. Bron: KNMI.
Johann maakte deze foto. Bij hem viel de gehele dag sneeuw op de warmtefrontpassage.
In Kleinwalsertal steeg de sneeuwvalgrens vanwege het warmtefront tot boven de 1600 meter. Regen dus in het dal. Inmiddels valt daar in het dal weer sneeuw. Foto: Hans ter Braak
Bas Laros stond in 40 centimeter sneeuw op de berg in Oberwallis.

Actueel
Vandaag valt vooral in de noord(west)elijke en oostelijke Alpen nog neerslag. Een wat actiever neerslaggebied trekt in de loop van de ochtend en het begin van de middag via het oosten weg, de Noord(west)elijke Alpen en hoofdkam hebben de hele dag te maken hebben met sneeuwbuien door stau. Ook in het zuiden van de Alpen komt nog een enkele sneeuwbui voor. De sneeuwvalgrens ligt in het westen, noorden en langs de hoofdkam op 600-900 meter, in het zuiden en oosten ligt deze met 1000-1200 meter wat hoger. In de bergen, met name in het noorden en langs de hoofdkam, kan een stormachtige wind staan. De wind neemt in de loop van de middag en avond wat af.

De verwachte verse sneeuw tot vanavond 19:00. Meer weerkaarten vind je hier!

Morgen komt het tussenhoog vanuit het zuidwesten de Alpen binnen. De noordelijke Alpen zullen daar aanvankelijk niet heel veel van merken, omdat er nog een noordelijke component in de stroming zit. Dit betekent dat in de noordelijke staugebieden aanhoudend sneeuwbuien voor blijven komen. In de westelijke Alpen wordt het in de ochtend echter al steeds droger en komt er ook steeds meer ruimte voor de zon. Ook de Zuidalpen zijn erg zonnig als gevolg van nordföhn. Ook in de temperatuur is dit terug te zien: in de noordelijke Alpen ligt de temperatuur op 1500 meter rond een graad of -5, terwijl het in de zuidelijke Alpen op die hoogte de temperatuur rond het vriespunt ligt.

Al met al gaat er vandaag tot en met morgenavond in de westelijke en noordelijke Alpen tientallen centimeters verse sneeuw vallen. In de gunstig gelegen staugebieden gaat hogerop ruim een halve meter vallen. In de nacht naar zondag trekt de laatste neerslag naar het oosten weg. Het klaart op en op veel plekken wordt het helder. Tijdens opklaringen kan het, vooral in de hogere dalen, boven de verse sneeuw streng tot zeer streng gaan vriezen.

Zondagochtend met name in de hogere dalen koud. De temperatuur daalt lokaal tot -20, verder op uitgebreide schaal matige en strenge vorst. Bron: Wetterzentrale

Zondag ligt het tussenhoog over de Alpen en is er in vrijwel het gehele Alpengebied ruimte voor de zon. Vanuit het westen trekt echter wel wat hoge bewolking binnen die in de loop van de dag dikker wordt. Daarbij trekt er ook zachtere lucht het Alpengebied binnen, met name in westelijke Alpen. In de westelijke Alpen ligt de temperatuur zondagmiddag op 1500 meter rond of een aantal graden boven het vriespunt, aan de noordkant vriest het op die hoogte licht en in de oostelijke Alpen is de temperatuur op 1500 meter -2 of -3 graden.

De weerkaart voor zondagochtend. Een hoogje strekt dan uit tot over de Alpen.

In de avond trekt er dan weer een koufront vanuit het westen van de Alpen binnen. De sneeuwvalgrens daalt hierbij tot onder de 1000 meter en de neerslag valt in vrij hoge intensiteit. In de nacht naar maandag en maandag overdag trekt het koufront alweer naar het oosten weg. Het koufront trekt dus snel, waardoor er op de gunstigste (west)stau plekken 25 centimeter sneeuw valt. In lagere, niet-stau delen zal het maximaal zo’n 10 centimeter opleveren. In de middag klaart het vanuit het westen weer op en kan her en der de zon zich nog even laten zien.

Dinsdag volgt er een warmtefront. Vanuit het noordwesten gaat het regenen/sneeuwen bij een snel oplopende sneeuwvalgrens. De sneeuwvalgrens begint rond de 1000 meter maar loopt snel op richting de 2000 meter.

Dinsdag in de loop van de dag loopt de sneeuwvalgrens snel op. https://www.alpenweerman.nl/weerkaarten/

De rest van de week blijft het vrij zacht, omdat de straalstroom dan ten noorden van de Alpen komt te liggen. We liggen dan dus aan de “warme” kant van de straalstroom en koude lucht ligt verder naar het noorden. Volgens het ECMWF model gaat dit gepaard met af en toe neerslag, GFS houdt de het een paar dagen overwegend droog omdat de straalstroom in dat model nog iets noordelijker ligt. Tegen het weekend lijkt een koufront in ieder geval weer voor wat sneeuw te gaan zorgen, maar gezien de termijn wordt het afwachten hoe dit zich precies gaat ontwikkelen.

Volgens het GFS-model krijgen we volgende week een aantal droge dagen onder wat meer hogedrukinvloed. Bron: Wetterzentrale

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 1.462 times, 1 visits today)
Advertentie

5 Reactie op “Alpen – Verse sneeuw, weekend betere condities”

  • Patrick
    6 maart 2020 at 08:38

    De woorden “de rest van de week blijft het droog” doen me goed 👍! Ook voor flachau?

    • Johann
      6 maart 2020 at 08:57

      Think positiv 😉

    • Jeroen
      6 maart 2020 at 15:52

      Als ik naar bergfex kijk en weer online dan blijft het verre van droog, dus we moeten veel positieve gedachtes sturen

  • PhiZuid
    6 maart 2020 at 09:08

    Valt er al wat zinnigs te zeggen over volgend weekend i.v.m. reizen? Als ik zelf naar de ensembles kijk zit daar wel een neerslag-signaal op met een dalende sneeuwgrens. We rijden dan naar Ladis toe..

    • Johann
      6 maart 2020 at 16:41

      Nog wat ver weg maar idd zou juist dan een koufront voor sneeuw tot in de lagere delen en dalen kunnen gaan zorgen. Zowel het GFS als ECMWF laten dat zien. Vraag is nog in hoeverre het hoog de NW Stau (neerslag) zal onderdrukken…..

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier