Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Met het oostwaarts verplaatsen van een lage drukgebied bij Denemarken komt langs de westflank koude en vochtige lucht vanuit het noorden richting de Alpen gestroomd. Vandaag zorgt dit voor sneeuwval in het noordwesten en noorden van de Alpen. In de zuid Alpen blijft het vandaag droog. Zaterdag blijft het droog met een mix van wolken en zon. Op zondag en maandag trekt er weer een storing langs de Alpen met nieuwe sneeuw.

Vandaag draait de stroming naar noord tot noordwest en wordt koudere en vochtige lucht aangevoerd. Inmiddels is het in de noordwestelijke staugebieden al begonnen met sneeuwen.

In de noordwestelijke Zwitserse Alpen sneeuwt het op dit moment volop zoals hier bij de Aletschgletsjer.
Ook hier bij het Oostenrijkse Saalbach wordt de bewolking steeds dikker en gaat er in de loop van de dag wat sneeuw vallen.
Bij de Gross Glockner, de hoogste berg van Oostenrijk, begint de dag nog vrij virendelijk. Later neemt hier ook de bewolking toe en kunnen er wat sneeuwbuien vallen.
In de zuidelijke Alpen zoals hier bij Bolzano in de Dolomieten schijnt vandaag volop de zon. In de ochtend kunnen er nog wel hochnebelvelden aanwezig zijn zoals te zien is op de foto.
Kronplatz in het noorden van de Italiaanse Alpen. Ookhier zijn nog hochnebel velden aanwezig. Maar boven de wolken schijnt de zon. Unten grau, oben blau.

Met name in de noord(west)elijke Alpen kan er vandaag sneeuw gaan vallen vanaf zo’n 1200 tot 1500 m hoogte waarbij de sneeuwvalgrens in de loop van de dag steeds verder zal dalen tot in de lagere delen. In de noordwestelijke Alpen in Frankrijk, Zwitserland en het Oostenrijkse Vorarlberg valt zo’n 10 tot 30 cm neuschnee. Hoger in de bergen kan dit ook meer zijn tot maximaal zo’n 50 cm. Verder naar het noordoosten in oa Tirol en Salzburgerland zal de hoeveelheid neuschnee helaas wat minder zijn en is het met 5 tot 15 cm neuschnee meest wel gedaan. De zuidelijke Alpen houden het vandaag droog en hier zal de zon veel te zien zijn door de nordföhn. De nulgraden-grens ligt vandaag tussen de 1300 en 1800 m hoogte.

Het radarbeeld van vanochtend 9.15h. Vanuit het noordwesten trekt langzaam de neerslag de Alpen binnen.

Morgen hebben de Alpen te maken met een tussenhoog en dat betekent dat het een mooie dag belooft te worden. In de ochtend kan er nog wat restbewolking met hier en daar een vlok sneeuw aanwezig zijn, maar deze zullen snel oplossen en verdwijnen. Tot na de middag kan er hier en daar nog wel nevelachtige bewolking aanwezig zijn. Over het algemeen zal de zon echter snel doorbreken en zal de wind sterk afnemen en is het een prima dag om er op uit te trekken. In de loop van de middag zal de hoge bewolking wel langzaam weer gaan toenemen vanuit het westen die voor wat diffuser licht kan zorgen. Het zicht zal echter goed blijven en neerslag verwacht ik nog niet. Het is echter wel een voorbode van een nieuwe storing die op het programma staat.

Zondag nadert een nieuwe storing vanuit het westen de Alpen. Vanuit het westen wordt het zicht steeds slechter begint het in eerste instantie vanaf zo’n 1400 m te sneeuwen in de Franse Alpen. Deze neerslag breidt zich langzaam uit naar de zuidelijke Alpen. De sneeuwvalgrens zal in de loop van de dag wat stijgen tot ongeveer 1800 m hoogte. Met name in de zuidwestelijke Alpen lijkt zondag behoorlijk wat sneeuw te gaan vallen. Ten zuiden van de lijn Grenoble – Aosta kan op grote schaal zo’n 30 tot 60 cm neuschnee gaan vallen met op de hoge toppen ook nog meer. Elders in de zuidelijke Alpen valt iets minder maar kan er altijd nog zo’n 10 tot 20 cm verse sneeuw vallen in de gebieden ten zuiden van Zwitserland. Over het algemeen geldt, hoe oostelijker hoe minder. In de Dolomieten is het met 5 a 10 cm wel gedaan. In de noordelijke Alpen kunnen ook nog wat sneeuwbuien vallen, maar dit zal niet veel voorstellen. De wind waait vrij krachtig uit het westen tot zuidwesten.

Op zondag nadert er vanuit het zuidwesten een neerslag gebied de Alpen.

In de nacht naar maandag gaat er dan ook neerslag en sneeuw ontstaan in de noordelijke Alpen. Dit komt door opglijdingsprocessen van relatief warme en vochtige lucht uit het zuiden en koelere lucht vanuit het noorden.

Met vochtige en relatief warme lucht vanuit het zuiden en relatief koele lucht vanuit het noorden krijgen we in de Alpen te maken met opglijdings processen die door het omhoog duwen van de warme vochtige lucht gaan zorgen voor nieuwe sneeuwval in een groot deel van de Alpen.

Op maandag overdag trekt de neerslag dan steeds verder weg richting het oosten en wordt het droog. Alleen in de noord Alpen in Oostenrijk kunnen nog wat sneeuwbuien voorkomen. Grote hoeveelheden zullen dit echter niet zijn, maar een paar cm is goed mogelijk. Verder is het wisselend bewolkt en vrij koud met een nulgraden-grens die in de noordelijke Alpen rond de 1000 m zal liggen. In de zuidelijke Alpen ligt deze richting de 1800 m. De wind neemt langzaam af en de zon laat zicht steeds meer zien.

De totale hoeveelheid verse sneeuw tot maandagochtend. Bron: Bergfex.at
De dagen daarna liggen de Alpen onder een hoge drukgebied waardoor de zon veel te zien zal zijn met stevige nachtvorst in de dalen mogelijk met in de ochtenden hochnebelvelden.

De dagen daarna verlopen meest droog en door de nabijheid van een hogedrukgebied de zon veel te zien zijn. In de nachten zal het onder een heldere hemel flink kunnen gaan afkoelen met vorst in de meeste dalen. In de ochtenden kan er dan wel hochnebel voorkomen. Op donderdag kan er in de zuidoostelijke Alpen wellicht wat neerslag gaan vallen.

Tegen het volgende weekend lijken weer nieuwe storingen dichterbij te komen die weer voor nieuwe sneeuw gaan zorgen. Waar en hoeveel sneeuw er precies gaat vallen is nog erg onzeker. We gaan het voor jullie vervolgen de komende dagen. Voor nu alvast een fijn weekend gewenst!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.173 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier