Algemeen: Een stevige depressie bevindt zich momenteel boven Oost-Europa in combinatie met een kleine depressie boven de zuidelijke tip van Italië. Ten westen hiervan is een hoge druk rug  ontstaan vanaf de golf van Biskaje tot voorbij Lapland. Deze drukconfiguratie staat bekend als een winterse glijbaan waarbij zeer koude polaire lucht over het Europese continent uitstroomt. Vandaag zorgt dit in de Alpen nog steeds voor een nordstau met aanhoudende (lichte) sneeuwval  in noordelijke gebieden. Vannacht, morgen en overmorgen bereikt de koudste lucht dan de Alpenlanden en gaat het kwik volledig onderuit. Het blijft dan wel droog.

Ijzige condities met verse sneeuw.

Gisteren: In de loop van de dag bereikte een koufront de Alpen met sneeuwval vanaf het noorden. Eerst begon het te sneeuwen in de meest oostelijke Alpen maar stelselmatig breidde de neerslag zich uit naar de Central-Alpen. In de polaire lucht was het meteen koud genoeg voor sneeuwval tot in de dalen. Zo viel er onder andere ook in München en Salzburg sneeuw van betekenis. Vannacht is het blijven sneeuwen en bovendien hebben ook de noordelijke Franse Alpen een wit laagje gekregen.

Opzettende sneeuwval zorgde gisteren al meteen voor een mooie laag in Mittelberg (Kleinwalsertal)
Actuele situatie in Mittelberg, het heeft flink gedumpt.
In München was het ’s middags al prijs met aanwakkerende sneeuwval vanaf het noorden.
En ook in Salzburg heeft het gisteren bij momenten flink doorgesneeuwd.
Eindelijk weer sneeuw ook in Oberwiesenthal op de grens met Tsjechië
Het is prachtig ontwaken in Seefeld deze ochtend alwaar een pak sneeuw is gevallen. Bron: bergfex.com

Vandaag: Deze ochtend sneeuwt het nog steeds langsheen de noordelijke kant van de Alpenboog. Het is daarbij koud genoeg voor een sneeuwgrens gelegen in het laagland. De rest van de dag houdt de nordstau aan met lichte tot bij momenten matige sneeuwval in de noordelijke Alpen. Vooral in Oostenrijk kan er lokaal nog 40 cm sneeuw bijvallen in de gunstige stau gebieden. In het westen valt er deze ochtend ook wat sneeuw maar deze neerslag zal vrij snel ophouden met na de middag opklaringen. Een heel ander verhaal aan de Alpenzuidkant (Italie) alwaar het de hele dag zonnig blijft. De Scandinavische glijbaan voert zeer koude polaire lucht naar de hele Alpen waarbij het op 1500 meter meer dan 10°C graden vriest en de temperaturen op 3000 meter dalen tot -20°C en lager. Tegelijk staat er een stormachtige wind die het echt barkoud maakt. De zogenaamde bise zal vandaag ook in Frankrijk in de bergen beginnen aanwakkeren. Vanavond en vannacht wordt het geleidelijk ook droger in de noordoostelijke Alpen met opklaringen.

Talrijke zones met sneeuwval deze ochtend. Bemerkt bijvoorbeeld ook in Kroatië en de Appenijnen de intense sneeuwval. Bron: wetteronline.de
Het is deze ochtend al zeer koud. Deze ochtend werden op de Zugspitze, Jungfraujoch, Plateau Rosa al temperaturen lager dan -20°C opgemeten, ondanks de bewolking.
Polaire lucht stroomt vanaf het noorden tussen lage druk en hoge druk uit naar Europa. Bron: wetterzentrale.de
Komende 24 uur nog flink wat neuschnee in de noordelijke Alpen. Bron; bergfex.com
Met de strakke noordenwind ontstaat er vandaag en morgen een duidelijke nordfohn. bron: http://www.meteocentrale.ch/

Morgen: ’s Morgens is het bijzonder koud met lokaal temperaturen lager dan -30°C boven het sneeuwdek in sommige valleien. Nadien krijgen we een veelal droge dag met veel zonneschijn. Enkel in de oostelijke Alpen kan de bewolking nog wat langer blijven plakken en valt er mogelijk nog wat lichte sneeuw. De temperatuurgradiënt tussen west en oost wordt wel groter. Nog koudere lucht bereikt de oostelijke Alpen met daar maxima rond -15°C op 1500 meter. In het westen is het wat zachter met een -5°C op 1500 meter.

De temperatuurgradiënt tussen westelijke en oostelijke Alpen zal morgen sterk vergroten wanneer nog koudere lucht het oosten bereikt. Bron: wetterzentrale.de
Veel sneeuw ook in Mühlbach bij Ski Amade.
Ook in Zauchensee viel een pak verse sneeuw gisteren an afgelopen nacht.
Eveneens lichte sneeuw in La Rosière afgelopen nacht en deze ochtend.

Zaterdag: De hoge druk as kantelt naar het oosten waardoor de Alpen in een meer zonaal stromingspatroon terecht komen. Dit zorgt voor droog en zonnig weer maar het blijft wel koud. ’s ochtends is het opnieuw zeer koud met temperaturen beneden -30°C in bepaalde valleien. Het zou met niet verbazen als er lokaal een -40°C inzit. Overdag krijgen we een prima winterdag met veel zon en frisse temperaturen. In het oosten schommelt het kwik op 1500 meter nog steeds rond -10°C, elders rond -2 à -5°C. Zaterdag wordt echt genieten van de vers gevallen sneeuw met echte topcondities. De koudste lucht verplaatst zich meer naar Griekenland en Turkije alwaar opnieuw ene pak sneeuw kan vallen.

Mooie beelden ook uit Fügen met een verse laag sneeuw.
Een hoge druk as zet zich over de Alpen met droog weer. Koude lucht wordt aan de oostflank hiervan nog steeds naar de (oostelijke) Alpen gestuurd. Bron: wetterzentrale.de
De sneeuwval zorgde in Mittelwald voor een flink pak.
Ook in Zinal in Zwitserland viel wat verse sneeuw.

Zondag: Zondag komen de Alpen in niemandsland terecht tussen lage druk in het oosten en hoge druk voor de kust van Zuid-Frankrijk. Een neerslagzone kan tussen deze twee druk kernen naar de Alpen schuiven en opnieuw voornamelijk in de noord-oostelijke Alpen voor wat sneeuw zorgen. Volgens de huidige verwachtingen is er opnieuw een 10-30 cm sneeuw mogelijk tot in de dalen in de sneeuwgevoelige gebieden. Meer naar het westen en zuiden blijft het droog met veel zonneschijn. De nulgradengrens klimt tot 1500 meter in het uiterste zuidwesten en 500 meter in het oosten.

Zondag namiddag en tijdens de nacht naar maandag valt er sneeuw in de noordoostelijke Alpen. Bron: snowforecast.com
Schitterend weer deze ochtend bij de Groser Inselsberg met een verse laag sneeuw.
Ook in Frankrijk viel er wat lichte sneeuw al bleven de hoeveelheden hier duidelijk beperkter. Webcam Champagny

Trend: Maandag wordt een droge dag met perfecte skicondities. Dinsdag krijgen we dan een volgende Scandinavische depressie die uitzakt naar het zuiden en daarbij een portie koude lucht naar Europa stuurt. In deze koude polaire lucht ontwikkelt zich boven de Noordzee een stevige neerslagzone die dinsdagmiddag tegen de alpen botst. Er kan dan opnieuw veel neerslag vallen aan de Alpennoordkant en deze keer lijken ook de Franse Alpen opgefrist te worden met 10-20 cm sneeuw. Woensdag zakt een nieuwe depressie uit waardoor de neerslag/sneeuw gewoon aanhoudt in de noordelijke Alpen. Het wordt dan wel iets zachter maar de sneeuwgrens stijgt nooit boven 500-1000 meter.

Dinsdag zorgt een nieuwe Arctische uitbraak voor een intense neerslagzone in de Alpen. Bron: wetterzentrale.de

Wat zegt de lange termijn? Met een noordwestelijke stroming worden steeds opnieuw neerslagzones naar Europe gestuurd die de sneeuwlaag in de Alpen verder zullen aandikken.

Vanaf dinsdag worden met regelmaat neerslagzones op de Alpen afgestuurd. De sneeuwlaag zal verder aandikken. Bron: meteociel.fr

De winter in de Alpen lijkt nu echt begonnen met groeiende sneeuwlagen en koude temperaturen. Volg hier de volgende dagen mee hoe alles evolueert.

Tot ziens vanuit een zonnig en fris (0°C) Merksplas.

Morgen is Johann er weer met meer weer! 

Join Alpenweerman community:

De  winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.748 times, 1 visits today)

7 Reactie op “Alpen – Verse sneeuw en ijzige condities zorgen voor echt winterweer”

 • Karin
  5 januari 2017 at 11:23

  Is er voor de Dolomieten ook uitzicht op sneeuw? Daar is het sinds november kurkdroog helaas.

  • Lander Van Tricht
   5 januari 2017 at 11:36

   Voorlopig nog geen sneeuw van betekenis. In de loop van volgende week zou er ook daar sneeuw kunnen vallen wanneer de neerslagzones over heel de Alpen trekken.

 • Rob
  5 januari 2017 at 11:57

  Hoi,
  ik volg alpenweerman al een maand of wat, prima site met goede uitleg betreft items als Nordstau, Inneralpin etc. Mooie website voor wintersporters maar ook voor degenen die wat langer in de bergen verblijven, als ik.

  Vanmorgen zo’n 15 cm verse sneeuw op de meettafel 🙂 , maar….. De wind!
  Hier in het dal op 1400 m. (Bergün, GR/CH) af en toe fikse noordenwind die de wind doet op-/wegwaaien. “Boven” gaat het aardig te keer gezien het wazige beeld van de bergen.
  Dat is wel een onvolledigheid in jullie weerbericht Alpenweerman! De factor wind is echt iets om rekening mee te houden als je buiten bent vandaag.

  Verder een succesvol 2017 toegewenst.
  Rob

 • Johann
  5 januari 2017 at 12:26

  @Rob Dank je voor de feedback! Ik begrijp allen niet je punt “onvolledigheid” vwb de wind. Al dagen schrijven we over het barre weer en over blizzard conditions (harde tot stormachtige wind en in de bergen storm met zeer slechte condities, sneeuwvervrachtingen en lawinegevaar mn ook door de Triebschnee). ???

 • Rob
  5 januari 2017 at 13:43

  Bedankt voor je reactie.
  Wind? Alleen vandaag niet dan. Als je het weerbericht leest kijk je toch ook vooral naar “vandaag”? Als je niet elke dag het weerbericht leest, weet je niets van triebschnee enzo. Jullie zijn professioneel genoeg te weten het actuele te schetsen! Wat meestal ook gebeurt.
  Ja, ik kan ook naar buiten kijken natuurlijk, maar ik heb jullie toch voor het weerbericht? 😉

  Prettige dag & Viele Grüße!

 • Johann
  5 januari 2017 at 14:48

  @Rob
  Als je de weerberichten volgt dan was dat thema wind en storm zeker bekend gewees omdat zoals gezegd we daar steeds weer over bericht hebben. Overigens ook vandaag weer. 😉

  Bovenaan de weerberichten op de Frontpage
  //
  UPDATE: 05-01-17 10:00 uur. Geleidelijk afnemende Nordstau sneeuwval, vooral langs de centrale Alpenhoofdkam nog sneeuw, afnemend qua intensiteit. Van noorden uit steeds kouder (instromende arctische luchtmassa’s). Harde tot stormachtige noorden wind. In de bergen algemeen slechte condities. Lawinegevaar Alpen code oranje (3)
  //

  en in het weerbericht van vandaag door Lander
  //
  ….dalen tot -20°C en lager. Tegelijk staat er een stormachtige wind die het echt barkoud maakt. De zogenaamde bise zal vandaag ook in Frankrijk in de bergen beginnen aanwakkeren.
  //

 • linda
  5 januari 2017 at 21:46

  hoi johan
  heb jij enig idee waar het best vertoeven gaat zijn volgende week? wij vertrekken zondagmorgen aanstaande ons skigebied ligt nog niet vast enkele tips graag?? waar zijn de zonnigste momenten te beleven en goede pistes.ik weet wij vragen veel. graag jou advies
  grtjs linda

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer