Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: In een west-noordwest regime worden komende dagen verschillende neerslagzones aangevoerd naar de Alpen. Met een zwabberende straalstroom wordt het wel regelmatig zacht waardoor de sneeuwgrens de hoogte in gaat. Richting het einde van de week zorgt een actievere depressie en vorming van Genua-laag mogelijk voor algemene sneeuwval bij lagere temperaturen. De aanloop naar de Krokus verloopt in ieder geval spannend.

Waar en wanneer valt de sneeuw?

Gisteren: Onder een echte lentezon was het gisteren heerlijk vertoeven in de bergen. Met koude dauwpunten was de lucht erg droog waardoor de sneeuwkwaliteit goed bleef. Enkel op de zuidelijke hellingen (en vooral deze steiler dan 45°) heeft de sneeuw het moeilijk.

Vooral in de westelijke Alpen is de basislaag (normaal aangelegd in november maar vooral december) op lagere hoogte niet of nauwelijks aanwezig waardoor de sneeuw amper een buffer heeft om langere droge periodes te overbruggen. Zo ligt er onder 2000 meter op de zuidelijke hellingen amper sneeuw in de westelijke en zuidelijke Alpen. Gelukkig zijn de condities op de piste wel goed door de kracht van de sneeuwkatten/preparateurs die zelf een basislaag maken. 

Echt genieten in Saalfelden gisteren. De zon zorgt voor heerlijk lenteweer! Bron: twitter Alpenweerman
Wat een perfecte pistes in Solden! Zeker tijdens de eerste uren van de dag is het perfect glijden. Bron: twitter Alpenweerman
In de oostelijke Alpen ligt nog tot in de dalen sneeuw. Meer naar het westen neemt de sneeuwlaag sterk af naarmate de dalen lager liggen. Bron: bergfex.at

Vandaag: Vandaag komt het westelijke weer-regime stilaan op gang maar neerslagzones blijven voorlopig nog op voldoende afstand. Op de meeste plaatsen blijft het dan ook de hele dag zonnig al schuiven er in de loop van de dag wel meer hoge en middel hoge wolkenvelden binnen van over Frankrijk. De nulgradengrens ligt rond 2000 meter in het westen en rond 1500 meter in het oosten. Geen uitschieters dus want ook de wind doet het rustig aan. Tegen vanavond (laat) arriveert de eerste neerslag bij de noordelijke voor-Alpen.

De straalstroom ligt vandaag nog ten noorden van de Alpen waardoor de meeste invloed van het hoegdrukgebied boven de Azoren komt. Het blijft nog de hele dag droog. Bron: wetterzentrale.de
Schitterende zonsondergang vanop de Crey du Quart bij Valloire gisteren. Bron: valloire webcams;

Morgen: Vannacht is het al prijs met de eerste neerslag voor de oostelijke Alpen waarbij de sneeuwgrens schommelt tussen 1300 en 1600 meter. Morgen overdag wordt dan met een vochtig noordwestregime neerslag aangevoerd naar de noordelijke Alpen die geïntensifieerd wordt door het reliëf. Het is wel vrij zacht met 0°C op 2000 meter. Daardoor komt de sneeuwgrens ook wat hoger uit met sneeuw vanaf 1600-1700 meter. Gemiddeld lopen de sneeuwhoeveelheden op tot 10-20 cm maar uitschieters tot 30 cm in de gunstige stau gebieden zijn mogelijk. Hoe meer naar het westen en zuiden hoe droger, in Frankrijk en Italië blijft het zelfs volledig droog. Aan de zuidkant van de Alpen kunnen de temperaturen nog een paar graden hoger oplopen met 0°C op 2500 meter.

Dinsdag wordt in een noordwestregime neerslag aangevoerd naar de oostelijke Alpen. Boven 1600-1700 meter valt sneeuw. Bron: wetterzentrale.de
Vannacht en morgen valt er neerslag in de oostelijke Alpen. De diepe karteling van de dalen is een indicatie voor een hoge sneeuwgrens. Bron: bergfex.at
Heerlijk weer op de Zugspitze gisteren. En met de droge lucht kon je écht ver zien! Bron: twitter Alpenweerman

Woensdag: Een uitloper van hoge druk zorgt voor een droge dag met een afwisseling van zon en wolken. Terwijl de oostelijke Alpen nog wat gevoeliger zijn voor wolkenvelden is het in het westen de hele dag zonnig. De aangevoerde lucht wordt nog wat zachter met nu 0°C op 2200-2500 meter  van oost naar west.

Zon en hoge wolken gisteren op de Konkordiaplatze in het Berner hoogland. Bron: webcams Konkordiahütte

Donderdag: Een kleine depressie vormt zich tijdens de nacht naar donderdag boven de Britse eilanden. Deze depressie verplaatst zich donderdag vrij snel naar het oosten-noordoosten. Aan de westflank hiervan wordt gevoelig koudere lucht aangetrokken en op de grens met de zachte lucht ontstaan een neerslagzone. Donderdag blijft het in de hele Alpen nog droog met zon en hoge wolken. De temperaturen zijn gelijkaardig als woensdag.

Een kleine depressie vormt zich tijdens de nacht naar donderdag boven de Britse eilanden. Bron: wetterzentrale.de

Vrijdag: De weermodellen zijn het nog altijd niet eens over de weersituatie van vrijdag. Het Europese model berekent een iets zuidelijkere koers van de depressie waardoor er in de schaduw van de bergen boven Genua ook een apart lagedrukgebied kan ontstaan. Het Amerikaanse weermodel laat de depressie noordelijker en sneller passeren waardoor de weersverandering weinig te betekenen heeft. Zeker is dat aan de westflank van de depressie koude lucht wordt aangetrokken uit het noorden waardoor de neerslagzone die op de grens koud/zacht ontstaat in de bergen een mooie laag sneeuw kan achterlaten tot in de dalen. Vooral het oosten lijkt in de prijzen te vallen met hoeveelheden tot lokaal 40 cm. Het sneeuwt daarbij steeds lager. Meer naar het westen is de koers van de depressie in die mate belangrijk dat het Amerikaanse weermodel amper of geen neerslag voorspelt terwijl het Europese weermodel de hele Alpen laat delen in de sneeuw. Het aparte lage drukgebied dat sommige weermodellen laten ontstaan boven het noorden van Italië kan een extra trekhaak vormen van neerslag en koude lucht.

Sneeuwkaart van het Europese model met vooral neerslag voor de Centrale en Oostelijke-Alpen. Bron: bergfex.at
Een noordwestregime zorgt vrijdag voor sneeuw in de bergen. Bron: wetterzentrale.de

Weekend: Ook voor het weekend blijven de verwachtingen nog onzeker. Het Amerikaanse weermodel komt met een eerder zonaal stromingspatroon voor zaterdag en zondag waardoor de oostelijke Alpen mogelijk nog wat neerslag kunnen meepikken. Het Europese weermodel houdt het onder een hoge druk rug overal droog. Het wordt wel sowieso vrij zacht weer met een nulgradengrens boven 2000 meter, in de Italiaanse Alpen boven 2500 meter.

Krokusweek: Ook voor de Krokusweek staat het weertype nog niet vast. Waar de weermodellen vorige dagen allemaal voor een overwegend droge week opteerden met vrij zachte temperaturen zijn er nu ook koude opties met mogelijk zelfs veel sneeuw bijgekomen. Het maakt de voorspelbaarheid er niet beter op!

Grote verschillen tussen en binnen de weermodellen volgende week. Bron: meteociel.fr en wetterzentrale.de

Zo, dat was het voor vandaag. Morgen is Johann er weer, met meer weer!

Tot ziens vanuit een bewolkt en druilerig Leuven.

Lawinegevaar 

Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd. De afgelopen weken waren er weer diverse (dodelijke) slachtoffers te betreuren, in alle gevallen betrof het personen die off-piste onderweg waren. Deels geldt nog een code ORANJE (3) blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijden code Oranje gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!

Hoe snel het *fout” gaan gaan bleek recent weer hier in de Walliser Alpen (Nendaz) waar deze snowboarder heel veel geluk had dat hij het na kon vertellen!!

Verse sneeuw, uitnodigend maar volg ten aller tijden de lokale (ski-gebied) aanwijzingen op! – Rosswald, winter 2016
Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015

                                                                                                                                        Winter is coming – be prepared –

image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 2.217 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer