klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; onder invloed van zwakke hogedruk invloed en een vlakke drukverdeling houdt het deels onbestendige maar vrij warme lenteweer nog aan. Geleidelijk neemt de lagedruk invloed verder toe en daarmee ook de onstabiliteit. Donderdag als ook in het verloop van het weekend vooral in de westelijke Alpen afkoeling. Zondag sneeuw tot 1500 meter hoogte.

Onbestendig, donderdag en zondag koufront / afkoeling

Warme vochtige lucht, een vlakke drukverdeling (weinig druk gradiënt en dus weinig stroming) met daarin opgenomen enkele koude putjes zorgden ook gisteren weer voor de nodige onstabiliteit van de atmosfeer. Door de instraling van de zon ontstonden er door de dagelijkse gang ook gisteren weer de lokale regen en onweersbuien waarvan sommige met hagel.

Alpe di Siusi @alpedisiusi ☀ http://www.seiseralm.it
Engelberg Foto via Twitter Caroline Pirskanen @carolinevonb

Het zwaartepunt van de buien bevond zich gisteren aan de zuidkant van de Alpen als ook in het zuidwesten (lagedruk). Betere condities en mee zon troffen we aan ten noorden van de Alpenhoofdkam. De temperaturen stegen algemeen weer naar 23 tot 28 graden.

Het radarbeeld van gistermiddag met vooral in het zuiden diverse regen en onweersbuien
Hagelbui gisteren in het noord Italiaanse Valle di Cadore, Belluno, Foto Stefano de Martin / via Twitter severe-weather.EU @severeweatherEU
Ook in het noordoosten van Spanje zorgde een hoogtelaagje en de koudere bovenluchten (-20°C 500 hPa) eergisteren voor de nodige convectie. Hagelbui in Catalonië / Osona. Via Paqui Soldado @paquisoldado
Hagelbui in Catalonië / Osona. Via Paqui Soldado @paquisoldado

De komende dagen verandert er grosso modo niet veel aan de grootschalige drukverdeling en weerbeeld boven grote delen van Europa.

Radarbeeld vanmorgen 09h10. Via Wetteronline.de

Donderdag en de zondag staan in het teken van koelere lucht die samenhangend met Atlantische storingen (hoogtetrog, hoogtelaag, koufront) niet alleen meer neerslag (buien) gaan opleveren maar ook enige afkoeling. Vooral de storing (koufront) in het weekend (zondag) gaat in de westelijke Alpen een markante afkoeling geven.

GFS T850 hPa voor zondagochtend

Donderdag daalt de achter het koufront de sneeuwvalgrens in de westelijke Alpen tot 2000 meter, zondag kan het tot 1500 meter sneeuwen. Algemeen hogere temperaturen zien we naar het oosten en zuiden toe.

GFS ensembles westelijke Alpen
GFS ensembles oostelijke Alpen

Koelere weerfase en de nodige onzekerheid
In de nieuwe week is het met het lenteweer een beetje aanmodderen. De hogedruk ligt te ver weg  en  de Alpen, als ook grote delen van west en midden Europa, krijgen te maken met de invloed van lagedruk en een apart hoogtelaag. (ECMWF).

ECMWF 500 hPa voor dinsdag

Weliswaar krabbelen de temperaturen geleidelijk weer wat uit het dal maar het warme zomerse karakter zijn we dan kwijt. Daarnaast is het, mede door toedoen van het overtrekkende hoogtelaag en de koude lucht hogerop in de atmosfeer ook onbestendig.

Het GFS is wat minder overtuigd van de lagedruk en het hoogtelaag en laat de eerste dagen van de nieuwe week een uitloper van het Azorenhoog doorkomen, later in de week dan weer meer een zonaal stromingspatroon met storingsinvloed.

GFS 500 hPA voo dinsdag

Dus nog maar even genieten van de thermische verwennerij, fijne dag gewenst vanuit een half bewolkt Termen in Oberwallis en graag weer tot morgen, ciao.

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training

In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

UV Index

In de bergen zal met de zon de UV index vandaag uitkomen tussen 10 en 7 !

Meer over de UV-Index zie – HIER

Join Alpenweerman community:

 Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 208 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer