Na de sneeuw in nog koudere arctisch lucht

Na 3 dagen Nordwest tot Nordstau hebben grote delen van Alpen weer een heerlijke winterse opfrisser gehad. Was ook hard nodig overigens na de zeer lange droge periode van 3 tot 4 weken en lenteachtige temperaturen in februari.

Zo vielen er de afgelopen 3 dagen in de Nordstau 70 tot 100 cm sneeuw en lokaal hogerop ook nog meer. (120 tot 145 cm) Regionaal zagen we daarbij ook grote verschillen op relatief korte afstand. Zo viel er bijvoorbeeld hier in het inner alpine Wallis in het gebied van Crans Montana meer dan een meter sneeuw, aan de andere kant van het Rhonedal en met name naar het zuiden toe ,werd niet meer dan 5 tot 20 cm geregistreerd.

Neuschnee Zwitserland afgelopen 3 dagen (opgemaakt 17e)

De Alpenzuidkant moest het met duidelijk veel minder sneeuw doen en met de Nordföhn bleef het er op de meeste plaatsen gewoon droog en scheen met 10 tot lokaal 16 graden de zon

Neuschnee afgelopen 3 dagen opgemaakt op de 17e maart. Via Kachelmannwetter

De sneeuwvalgrens pendelde meest tot in de lagere delen en dalen en zo keerde ook hier in ieder geval tijdelijk de winter weer even terug. Ook onze mannen Roy molenaar en Remco Gaas in Innsbruck konden even genieten van heerlijk winterweer en sneeuwval en stuurden gisteren deze beelden op

En nog wat meer winterse plaatjes

Tot 500 cm is het sneeuwdek net onder de top van de Säntis (2505m CH) aangegroeid. Beeld vanmorgen met de opklaringen en prachtige Raureif
Mittelberg Kleinwalsertal. Via Twitter Hans ter braak@hansterbraa

Zoals gisteren ook al aangekondigd zou er geleidelijke een einde komen aan de Nordstau en de vochtige aanstroming met de sneeuwlucht. In de loop van de ochtend en middag begon de intensiteit eruit te gaan en meldden zich de eerste opklaringen.

Na de sneeuw brak dan uiteindelijk ook in Mittelberg / Baad (Kleinwalsertal) de zon er weer door. Foto via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak
Staalblauwe luchten Hasliberg vanmorgen

De laatste Nordstau sneeuwval / sneeuwbuien gaan er vandaag en morgen geleidelijk verder uit. Dat geldt echter niet voor de koude lucht. Vooral op wat grotere hoogte is goed te merken dat we met koude polaire luchtmassa’s te maken hebben. Wat hoger op in de bergen vriest het vandaag 15 tot 24 graden en ook op 2000 meter vriest het een graad of 10.

Weerkaart vanmorgen met nog steeds de aanvoer vanuit het NO tot O van de koude lucht
Radarbeeld alpen 10h30 . Zwakke Nordstau met ook vandaag nog steeds weer wat gevlok op sneeuwbuitjes aan de noordkant. Ook de zon zal echter te zien zijn.

Met een NO tot O hoogtestroming wordt vooral de eerste dagen nog (vrij) koude lucht aangevoerd en ook dan kan er nog steeds wat sneeuw of sneeuwbuien vallen. In het weekend volgt zelfs op wat grotere hoogte een portie nog koudere arctische lucht.

Op een koufront zou dan op zondag met voorkeur voor de noordkant (Stau) weer wat meer sneeuw kunnen gaan vallen. Met de navolgende nog koudere lucht krijgen we dan op het 850 hPa vlak (1500 meter) te maken met temperaturen van 10 tot 12 graden onder het vriespunt!

Goed warm aankleden wanneer je hogerop de bergen in gaat. -21 graden meldt het skigebied Mattterhorn Glacier Paradise in Zermatt op 3883 meter op dit moment

Onder een heldere hemel en bij een afnemende wind kan het dan boven de sneeuw matig tot streng gaan vriezen. Vooral in de (hogere) dalen belooft het dan de diepvries in te gaan.

In het weekend volgt de koudste lucht en beloven vooral de nachten in de dalen zeer koud te gaan worden!

Voor wat betreft de langere termijn is er vandaag niet veel verandert aan de verwachte setting en constellatie zoals ook gisteren al besproken. Ik verwijs daarvoor dan ook graag naar het weerbericht van eergisteren.

Een duidelijke verzachting wordt tegen het midden van de volgende week verwacht. We zien dan het zwaartepunt van de hogedruk wat naar het zuiden afzakken en de hoogteas van schuift dan over de Alpen naar het oosten op. Na passage van de hoogteas zoekt de hoogtestroming de zuidwesthoek op en komt dan de weg vrij voor veel zachtere lucht.

ECMWF woensdag 24 maart met de opmars van de zachtere lucht vanuit het ZW

Of dit dan inderdaad ook allemaal zo gaat evolueren zal de komende tijd duidelijk moeten gaan worden. Morgen zal Sander Engelen daar dan weer verder verslag van gaan uitbrengen, vanmiddag volgt dan nog een apart weerbericht voor de Lage Landen verzorgd door Sebastiaan Aarts

ECMWF ensembles T850 hPa en neerslag prikpunt Innsbruck – Tirol

Tot zover voor dit moment. Een heel fijne dag gewenst, blijf gezond en volgen en dan graag weer tot morgen! Ciao vanuit de weerkamer in termen Oberwallis. Takt -1 graad en 5 tot 10cm sneeuw.

Weerstation Chalet Bergfriede op Rosswald circa 30 cm Neuschnee en sneeuwhoogte op meetveld 100cm

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 35 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer