Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; Atlantische storingen  beïnvloeden het weer in de Alpen. Tijdens het weekend wordt tijdelijk zachtere lucht aangevoerd, vanaf zondag dan weer koudere polaire lucht. Vooral in de westelijke Stau gebieden gaat sneeuw vallen, tegen het einde van de week ook toenemende kansen op sneeuw aan de zuidkant

Korte thermische opleving, zondag terug naar koud

Met een continentale stroming hadden we ook gisteren in de Alpen te maken met koud winterweer. Met de aanvoer van vochtigere lucht in de onderste atmosfeer had de zon het vooral aan de noordkant moeilijk. Uit de Hochnebelachtige bewolking viel her en der wat lichte sneeuw. Geen grote hoeveelheden, echter door de zeer koude lucht was het “aandeel lucht” in de sneeuw zeer groot en zo waren slechts enkele millimeters al genoeg voor een mooie “donslaag” van soms wel 8 tot 10 cm.

Ondanks de bewolking prima maar wel koud wintersportweer in Tirol Westendorf- Foto Alpenweerman Sander Engelen

Onder normale omstandigheden komt 1 mm neerslag overeen met 1 cm droge sneeuw. Is de luchttemperatuur en dauwpunt temperatuur echter heel laag dan kan 1 tot 2mm  neerslag 4 tot 8 cm sneeuw opleveren en soms ook nog meer. Weinig vocht en veel lucht dus. Geraakt de temperatuur dicht bij nul of zelfs erboven of hebben we veel “straling” of wind dan is deze “luchtige” sneeuw ook zo weer verdwenen.

Uitsneeuwende Hochenbelachtige bewolking. De kou straalt er van af! Graubünden Foto Claudio Riesen‏ @ClaudioRiesen
Inclusief een verse laag heel luchtige pulver sneeuw. Tirol Westendorf- Foto Alpenweerman Sander Engelen

In de loop van de dag zagen we de as van het tussenhoog ietwat verder naar het zuidoosten doorschuiven en daarmee kwam er een einde aan de koud noordoostelijke hoogtestroming. Tegelijkertijd begon er op hoogte al wat zachtere lucht de westelijke en noordelijke Alpen binnen te stromen en ging het kwik in stijgende lijn.

Kaiserwetter gisteren in Gstaad – Foto Sébastien Epiney @SebastienEpiney
Mooi winter(sport)weer gisteren ook in de Franse Alpen / Mont Blanc – LesArcs. Foto via Twitter WeerEnMeer @WeerEnMeer

In de loop van de dag zagen we de as van het tussen hoog ietwat verder naar het zuidoosten doorschuiven en daarmee kwam er een einde aan de koud noordoostelijke hoogtestroming. Tegelijkertijd begon er op hoogte al wat zachtere lucht de westelijke en noordelijke Alpen binnen te stromen en ging het kwik in stijgende lijn.

Warmtefront(sector)
De verzachting zal zich vandaag doorzetten en heeft te maken met een warmtefront dat ten noorden van de Alpen naar het oosten trekt. De invloed ervan zal het meest merkbaar zijn aan de noordkant en hier kan ook wat neerslag gaan vallen.

De sneeuwvalgrens varieert van in de dalen in de wat meer beschutten dalen tot circa 800 a 1000 meter stijgend aan de noordkant.

Sneeuwval vanmorgen in de oostelijke Alpen. Kleinwalsertal Vorarlberg Mittelberg. Via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak

Start alternatieve elfstedentocht Weissensee bij -13 graden! Nog 150 km te gaan!

Koufront
Zondag volgt het koufront en gaat er ook in de westelijke Alpen en deels inner-alpine Alpen als ook de aangrenzende zuidelijke regionen wat verse sneeuw vallen. Met het instromen van de koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens in de loop van de middag en avond weer tot in de dalen en lagere delen.

Morgen zondag volgt van het noordwesten uit weer steeds koudere lucht

Ook de maandag gaat onder invloed van de lagedruk en Höhenkaltluft onbestendig en koud verlopen. Steeds weer valt er wat sneeuw of sneeuwbuien, in de Stau van de noordwestelijke en westelijke Alpen ook aanhoudend. Dinsdag volgt onder invloed van een zwak tussenhoog een tijdelijke weersverbetering met nog wat laatste sneeuw langs de oostelijke Alpennoordkant. In de loop van de avond en nacht als ook op woensdag van het westen uit weer toenemend kans op sneeuw(buien).

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Periodiek sneeuwval -buien, noorden ook föhnig
Ook de rest van de week staat in het teken van Atlantische storingen die steeds weer het Middellandse Zee gebied, Daarbij wordt dan weer wat minder koude en dan weer koudere lucht aangevoerd. De timing en exacte koers van de laagjes is nog lastig aan te geven en we zullen tussen de (sneeuw)fronten door de goede droge(re) momenten moeten afwachten. Met een west tot noordwestelijke jet welke vooral op de westelijke Alpen gericht is gaan de meeste sneeuw in de Franse en Zwitserse West tot Nordweststau gebieden vallen. De Alpennoordkant krijgt tijdelijk ook te maken met föhnige en wat mildere condities (prefrontaal)

Neerslag / sneeuw cumulatief voor de komend 7 dagen volgens het Bergfex-ZAMG model (ECMWF)

Richting en in het weekend krijgen we te maken met een volgende uitzakkende markante hoogtetrog en apart (hoogte)laag. Het zwaartepunt van de lagedruk (hoogtelaag) zal volgens het GFS via de Britse Eilanden tot over de Benelux naar Denemarken trekken.

Dit betekent dat de warmte injectie aan e oostflank van de Rossby (dal) golf verder oostelijke naar het noorden gaat plaatsvinden en de Alpen dus aan de koude kant van het geheel zullen verblijven. Ook de een uitgesproken Südföhn en Südstaufase is daarmee van de baan en ook een eventuele van het zuiden inzettende verzachting!

In het verdere verloop lijkt het erop (GFS / ECMWF) dat we met een meer zonaal (westelijke) verlopende jet en stromings patroon te maken gaan krijgen. Nieuwe storingen zullen dan periodiek weer sneeuw gaan geven met focus op de westelijke Alpen. Hieronder nog de GFS ensembles westelijke en noordelijke Alpen

Hoe het één en ander in zijn werk zal gaan als ook de details (sneeuw) zullen de komende dagen duidelijke moeten gaan maken. Vrij zeker tot zeker lijkt het dat het winterse weer in de Alpen en grote delen van Europa over de gehele linie zal aanhouden of zich gaat verscherpen! Tot zover voor nu, ik trekt met voor een weekje terug in de Walliser Alpen (Rosswald) en al naar gelang de situatie vanaf daar dan updates en meer Alpenweer. Fijn weekend, ciao

LAWINE gevaar matig (code geel) en deels nog aanzienlijk (code oranje)

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

Wintersport weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u! Geheel afgestemd op JOU wintersport regio / skigebeid je EIGEN wintersport weerbericht met o.a. sneeuwverwachtingen, sneeuwvalgrens en vorstgrens !

 • Of eens wat anders en avontuurlijks !  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service / Wintersport weerbericht
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.752 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Veranderingen in de maak, houdt winterweer stand?!”

 • Bertil Blaas
  26 januari 2019 at 12:32

  Dag Johann,
  Fijne vakantie komende week in Rosswald.
  Zit zelf boven in de bergen (1300 m ) boven Strengen am Arlberg.

  Groeten Bertil.

  • Johann
   27 januari 2019 at 14:51

   Thx Bertil, gaat lukken! Inmiddels lichte sneeuwval, -3.4 graden. Jij ook veel wintersport en sneeuw plezier.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier