klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: Nog altijd liggen de Alpente zuiden van het hogedrukbolwerk in Scandinavië en is de stroming noordoost tot zuidoost. Vanuit deze richtingen wordt voornamelijk droge lucht aangevoerd en is de zon uitgebreid aanwezig. Alleen in de Franse alpen kan het weer iets instabieler zijn.

Vandaag begint de dag in een groot deel van de noordelijke Alpen helder. In de zuidelijke Alpen worden met een zuidoostelijke wind vanuit de Po vlakte hochnebelvelden naar de Alpen getransporteerd. Dit zorgt in deze delen voor sterk verminderd zicht. Deze hochnebel kan hier en daar behoorlijk hardnekkig zijn en voor grijze condities zorgen. De bovengrens van deze bewolking ligt op zo’n 2000 tot 2500 m. Boven dezer bewolking is het wel helder. In de loop van vandaag zal door de krachtige aprilzon deze bewolking steeds meer oplossen.

Radarbeeld van de Alpen vanochtend. Op grote schaal veel zonneschijn. Alleen in de zuidelijke Alpen hebben ze te maken met meer bewolking met hier en daar en spatje. Bron: wetteronline

Later in de middag zal het dan in het gehele Alpengebied meest opgeklaard zijn met stralende zonneschijn. In de loop van de middag kunnen met name in de westalpen wel wat stapelwolken ontstaan die hier en daar kunnen uitgroeien tot een bui. De wind is zwak en de nulgraden-grens ligt vandaag tussen de 2500 m en 2800 m hoogte.

Prachtig wakker worden in het noorden van Oostenrijk vandaag
Zell am See ligt er vanochtend prachtig bij. In de verte is de gletsjer van Kaprun te zien, waar nog volop geskied kan worden.
Een perfecte dag staat er voor de deur voor veel plekken in de Alpen
Alleen in het zuidwestelijke deel van de Alpen is de lucht wat vochtiger en is er meer bewolking aanwezig.
Beduidend vochtigere lucht is er aanwezig in de Italiaanse Alpen, zoals hier bij Merano
In het hooggebergte is het nog volop winters en is het perfect weer voor mooie skitouren.
In de lagere regionen doet de lente echter al volop z’n intrede. Dit contrast zorgt voor prachtige plaatjes met fel lente groene dalen en witte bergtoppen zoals hier in Saalfelden.

Morgen is het wederom prachtig weer met overwegend zonnige condities en goed zicht. De temperatuur is vergelijkbaar met vandaag. In de middag kunnen wederom wat stapelwolken ontstaan boven de bergen, maar deze groeien alleen in een heel enkel geval uit tot een buitje. De wind is zwak en daarmee is het dus een perfecte dag om er op uit te trekken in de bergen.

Op zondag is het met uitzondering van de zuidwestelijke Alpen wederom een prachtige zonnige dag. In de zuidwestelijke Alpen hebben ze zondag te maken met redelijk wat bewolking waarbij er ook een aantal buien kunnen vallen.

Op maandag naderd een hoogtelaag de Alpen waardoor de luchtsoort een stuk instabieler wordt en er vochtigere lucht vanaf de Middellandse zee wordt aangevoerd. Dit kan zorgen voor de ontwikkeling van stevige (onweers)buien in de middag.

Op paasmaandag blijft het droog en op de meeste plekken ook erg zonnig. Met name in de oostelijke helft van de Alpen is dat het geval. Door het naderen van een hoogtelaag zijn de conditites duidelijk instabielere nabij de westelijke Alpenen ontstaan hierdoor behoorlijke stapelwolken die in veel gevallen kunnen uitgroeien tot (onweers)buien.

Op dinsdag krijgen de zuidelijke Alpen te maken met stuwing van bewolking en neerslag vanuit het zuiden. Er kan behoorlijk wat neerslag naar beneden komen met hoger op in de bergen weer een flink pak sneeuw. De hoeveelheden gaan al snel richting de 70 tot 130 mm. De noordelijke Alpen houden het droog doordat de Südfohn zich hier laat gelden.

Op dinsdag wordt het dan tijdelijke weer wat droger alvorens er vanuit het zuidwesten een front de Alpen binnentrekt waarbij het met name aan de zuidzijde van de Alpen behoorlijk gaat regenen en hogerop in de bergen ook sneeuwen. In de noordelijke Alpen hebben ze dan juist te maken met föhn condities en is het droger en zonniger. Wel neemt de wind in kracht toe.

Hoe het de dagen daarna verloopt vervolgen we de komende dagen. Voor nu alvast een heel fijn Paasweekend toegewenst!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Forum
Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of wil je gewoon lekker mee kletsen en discussiëren over het weer? Meld je dan aan op ons forum.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 185 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer