Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Momenteel liggen de Alpen onder invloed van een hoge drukgebied en laat de zon zich op uitgebreide schaal zien. Later deze week bereiken ook vochtigere luchtmassa’s de Alpen en kan er ook weer neerslag en sneeuw gaan vallen.

Op dit moment is het in vrijwel de hele Alpen heerlijk zonnig weer. Het is vrij zacht en de lucht is droog waardoor eventuele hochnebel snel op kan lossen. Er kan op veel plaatsen gelukkig gewoon gewintersport worden mits men zich wel houdt aan de geldende coronabeperkingen. Zo is onder andere collega Edwin Hagenouw momenteel in het Italiaanse Zuid-Tirol in Alta Badia. Hij stuurde onderstaande foto’s.

Heerlijk rustig op de pistes rondom de Sella Ronda
Prachtige rots massieven van de Sasso Lungo waar de Dolomieten bekend om staan.
Dit is toch genieten!

Vandaag

Vandaag hebben we in de hele Alpen te maken met hoge druk weer. Langzaam stroomt er aan de oostzijde van de Alpen wel wat koudere lucht binnen waardoor de hochnebel hier wat meer kan blijven hangen tot een hoogte van 1000 tot 1600 m. Hier en daar zou de hochnebel ook wat kunnen uitsneeuwen, maar veel zal dit niet zijn. Ook neemt met name aan de noordoostkant van de Alpen de wind flink toe waardoor het hoger in de bergen stormachtig kan zijn. In het zuiden zullen ze daarbij te maken hebben met föhn effecten. Door het binnenstromen van koelere lucht zijn de temperatuursverschillen groot in de Alpen vandaag. Van noordoost naar zuidwest zal de vorstgrens varieren tussen de 1200 m en 3000m.

De Alpen liggen onder invloed van een groot hoge drukgebied wat zorgt voor veel zonneschijn.
Goed te zien is de koudere lucht die vanuit het oosten de Alpen nadert. In het westen is het een stuk zachter. Deze kaart geeft de temperatuur op ongeveer 1500 m hoogte weer.

Weekend

Zaterdag en zondag lijken erg op vrijdag kwa weerbeeld met weer de grootste kans op hardnekkige hochnebel in het oosten. Ook zal de temperatuur daar nog wat verder dalen. In het westen blijft het onverminderd zacht met veel zonneschijn. Ook hier neemt de noordoostenwind langzaam in kracht toe. Later op de zondag stroomt er vanuit het noorden dan steeds meer koudere lucht binnen die in het begin van volgende week de temperaturen ook in het westen wat zal laten dalen.

Begin volgende week

Begin volgende week is de aangevoerde lucht met name in de noordoostelijke Alpen behoorlijk koud met vorst tot in de dalen. De scheidingslijn tussen de warme en koudere lucht ligt dan precies over de Alpen. Met name in de noordoostelijke Alpen kan begin volgende week ook wat sneeuw gaan vallen op een zwak koufront. Dit zullen geen grote hoeveelheden zijn, maar een vers poederlaagje is goed mogelijk. Elders in het zuiden en westen zal de zon nog altijd domineren onder invloed van het hoge drukgebied.

De koudere lucht wint wat terrein vanuit het noordoosten. Met name in de noordoostelijke helft wordt het behoorlijk fris met -5 tot -10 op 1500 m hoogte. In het westen zal de vorstgrens duidelijk hoger liggen zo tussen de 1500 tot boven de 2000 m. De kaart geeft wederom de temperatuur op 1500 m hoogte weer.

Hoe ontwikkelt het weer zich dan richting Kerst?

Het is allemaal nog vrij onzeker wat er precies gaat gebeuren, maar waar het nu op lijkt is dat het hoge drukgebied langzaam z’n invloed zal gaan verminderen waardoor storingen vanaf de oceaan meer kans zullen gaan krijgen. Allereerst zou op donderdag en vrijdag wat neerslag kunnen gaan vallen met het binnentrekken van een zwak koufront. De temperaturen zijn wat aan de hoge kan, dus de sneeuwvalgrens zaal daarbij ook wat hoger liggen is mijn verwachting. Gelukkig worden dan nog geen grote hoeveelheden verwacht waardoor het negatieve effect zal meevallen.

Vanaf de oceaan naderen storingen weer steeds meer de Alpen.

Met name richting het kerstweekend lijken de modellen nu te hinten op een intensief neerslag gebied wat vanuit het zuidwesten binnen zal trekken en met name in de westelijke en zuidelijke Alpen voor zeer veel neerslag kan gaan zorgen. Een klein zorgenkindje is daarbij wel de sneeuwvalgrens. Het amerikaanse GFS en Europese ECMWF model berekenen beide andere temperaturen en timing van de neerslag. Momenteel geeft het GFS koudere temperaturen waarbij vanaf 1000-1500 m sneeuw kan gaan vallen. Het ECMWF geeft iets hogere temperaturen waarbij er tot en wellicht iets boven de 1500 m regen zou kunnen vallen. Helaas valt er over de details nog niet veel te zeggen, maar het zijn wel spannende kaarten. Wel is duidelijk dat er nu zeer veel neerslag in de kaarten staat waarbij het hoger in de bergen flink kan gaan dumpen met veel verse sneeuw. Hoeveel sneeuw het gaat zijn zullen we moeten afwachten, maar bij dit soort situaties zijn hoeveeheden van 50-100cm niet uitgesloten.

De modellen geven momenteel en flinke dump aan in met name de west en zuid Alpen.

We zullen moeten gaan afwachten of, waar en hoeveel sneeuw er gaat vallen. Komende week zullen de modellen ons langzaam meer vertellen over wat er gaat gebeuren. Voor nu wens ik u allen een heel fijn weekend toe!

(Visited 148 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer