Algemeen: Momenteel sneeuwt het flink in de noordelijke Alpen. De sneeuwvalgrens ligt daarbij vrij laag. Morgen droog en zondag tijdelijk zachter met neerslag. Daarna neemt de koudere lucht het weer over.

Vandaag

Afgelopen nacht is het vanuit het noordwesten gaan sneeuwen in de Alpen en heeft de sneeuwval zich langzaam uitgebreid langs de noordkant van de Alpen. De temperaturen zijn daarbij vrij winters waarbij het sneeuwt vanaf 800-1000 m, maar deels zal dit door oa neerslagafkoeling ook lager zijn. Er valt t/m vanmiddag behoorlijk wat sneeuw.

Op uitgebreide schaal valt er zo’n 20 tot 50 cm neuschnee met in het hooggebergte ook grotere hoeveelheden tot 70 a 80 cm zijn goed mogelijk. Een echte winterinval dus. Wel staat er in de bergen een stormachtige wind waardoor de sneeuw sterk vervracht kan worden. In de zuid Alpen blijft het grotendeels droog en zonnig.

Morgen

Komende nacht neemt de neerslag richting het oosten langzaam af en verdwijnt deze grotendeels. In de noord Alpen kunnen hier en daar nog enkele sneeuwbuien voorkomen tot in de meeste dalen. Overdag zal het verder grotendeels droog gaan verlopen. Het is vrij fris en voelt winters aan in de noord Alpen. Tegen het einde van de middag trekt er vanuit het westen een warmtefront de Alpen binnen die wederom vooral aan de noord(west)kant van de Alpen voor neerslag gaat zorgen.

Helaas is het een “warmte” front wat zal zorgen dat de sneeuwvalgrens weer wat hoger gaat uitkomen. In eerste instantie zal de sneeuwvalgrens in het westen rond de 2400 m liggen. Deze zal geleidelijk gaan dalen richting de 2000 m hoogte. In het noordoosten zal deze rond de 2000 m of iets lager liggen. In de loop van de middag wordt het dan weer droog en laat de zon zich steeds meer zien. De zuid Alpen houden het wederom droog en zonnig.

Morgenmiddag trekt er vanuit het westen een warmtefront de (noord)Alpen binnen.
De koudere lucht wordt daarbij naar het oosten verdreven

Volgende week

Maandag t/m woensdag lijkt er een blokkerend hoge druk gebied op de Atlantische oceaan te liggen waardoor de hoogtestroming zal draaien van noordwest op maandag naar noordoost op woensdag. De temperatuur lijkt daarbij dan ook weer een flinke stap terug te doen met meer winterse temperaturen waarbij de vorstgrens tussen de 1000 en 1500 m uit te lijkt gaan komen.

Volgende week lijkt er dan weer wat koelere lucht binnen te stromen vanuit het noorden tot noordoosten. Dit zijn de temperaturen op zo’n 1500 m hoogte voor woensdag.

Met name in de noordelijke Alpen kunnen dan van tijd tot tijd sneeuwbuien gaan vallen waarbij er ook significante hoeveelheden naar beneden zullen gaan komen. De sneeuwvalgrens zal daarbij liggen tussen de 1500 m tot in het Alpenlaagland met de hoogste waardes op maandag en lager op woensdag. Daarna kan mogelijk weer wat warmere lucht binnenstromen gevolgd door een koufront uit het noordwesten. Het kan echter ook zijn dat hogedrukgebieden meer invloed gaan krijgen op de Alpen en het droger wordt. Het is nog erg onzeker allemaal. We houden het voor jullie in de gaten. Bekijk hier onze Alpenweerman Weerkaarten en voorspel zelf het weer!


Vier de winter in Duitsland

De winter in Duitsland kan sprookjesachtig mooi zijn. Trek je wandelschoenen aan en trek door oeroude bossen, over toppen en langs rivieren. Of pak je mountainbike en verken de ontelbare paden door ongerepte natuur.

In de avond valt er een sprookjesachtige deken over de gezellige dorpjes en waan je je terug in vervlogen tijden. Laat je verwennen met culinaire specialiteiten of in een van de vele wellness-resorts.

Klik hier voor meer info over reizen naar Duitsland(Visited 2.797 times, 2 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!