Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Vanaf vandaag gaat er tot in de lagere dalen weer sneeuw in de Alpen, maar gaat dit mogelijk ook samen met een (zeer) zware storm! Koudere lucht en storingen vanuit het noordwesten zorgen voor (veel) verse sneeuw. De meeste sneeuw wordt verwacht aan de noordwestkant van de Alpen. Hogerop kan er de komende dagen tussen de 50 tot 100 cm aan verse sneeuw vallen. Daarnaast gaat de wind ook flink toenemen. De modelverwachtingen lopen nog wat uiteen maar zeer zware windstoten van meer dan 150 km/h zijn mogelijk… Alle details weten over deze storm en de sneeuw? Lees dan snel verder!

Voor alle sneeuwval en storm uit werd deze fraaie foto vanuit de Zugspitze Arena gemaakt door Peter van Mechelen.

Wintersport weerbericht (kort):

Vandaag gaat het weer sneeuwen in de Alpen. Vooral in het westen kan er weer een flink pak vallen: 20 tot 50 centimeter. Naast de sneeuwval staat er ook veel wind waarbij er op de toppen in het westen windstoten tot 150 km/h voor kunnen komen. In het oosten zijn er in eerste instantie windstoten tot 40-70 km/h, maar ook hier in de middag en avond uitschieters richting de 100 km/h. Het lawinegevaar zal met deze wind en sneeuw dan ook toe gaan nemen.

Een prachtige zonsopkomst in het Brandnertal gisteren. Foto: Peter Alkemade
De eerste bewolking in Saalbach-Hinterglem-Leogang-fieberbrun via Jasper .
Marco Rietveld stuurde deze foto vanuit Hochkrimml waarbij de inversie (bewolking in het dal) goed te zien is.

Vandaag: sneeuw tot in de dalen en veel wind

Gisteren viel de eerste neerslag en sneeuw alweer in de Alpen. Een koufront trok richting de Alpen waardoor het vandaag weer koeler zal zijn dan gisteren. Ook vandaag gaat er weer sneeuw vallen. In de koudere lucht vallen er diverse sneeuwbuien en vanuit het noordwesten is een nieuwe storing onderweg.

De weerkaart voor vandaag (KNMI): vanuit het noordwesten komen koelere lucht en storingen richting de Alpen. Bron: KNMI

Vanochtend begint de dag in de centrale Alpen overwegend droog waarbij er naast wolkenvelden ook wat ruimte voor de zon is. In het westen en oosten van de Alpen valt er in de ochtend alweer sneeuw tot in de lagere dalen. De twee ‘sneeuwbrengers’ zijn een storing die vanuit het noordwesten naar de Alpen beweegt en een lagedrukgebied boven Noord-Italië die voor sneeuwval in het (zuid)oosten van de Alpen zorgt. Gedurende de middag trekt het lagedrukgebied boven Noord-Italië weg richting het oosten. De storing vanuit het noordwesten gaat vooral aan de noordkant van de Alpen sneeuw brengen als deze in oostelijke richting over de Alpen trekt.

De meeste sneeuw wordt in het westen en noordwesten verwacht vandaag: hogerop valt er tussen de 20 en 50 centimeter aan sneeuw. In het oosten valt er met 10 tot 30 centimeter wat minder. Het centrale deel van Oostenrijk moet het doen met 5 tot 20 centimeter waarbij er in het noorden van Italië weinig tot geen sneeuw valt.

De actuele weerkaarten zijn de vinden op onze weerkaarten pagina

In de meeste dalen blijft het vandaag vriezen. De bredere dalen (zoals het Inntal) zullen 1 tot 2 graden in de plus eindigen vandaag. Op 1500 meter wordt het -5 tot -8 graden in het westen. In het oosten wordt het -2 tot -4 graden op deze hoogte.

(zeer) zware windstoten op de toppen

Naast de sneeuwval staat er ook veel wind dankzij een noordelijke föhn. In de westelijke helft komen er windstoten van 90 tot 130 km/h voor. Op de hoogste toppen is een uitschieter van 150 km/h of meer mogelijk. In de centrale Alpen en het oosten waait het in eerste instantie minder hard met windstoten tussen de 40 en 70 km/h. Maar in de middag en avond kunnen ook hier windstoten van 100 km/h voor gaan komen. De combinatie van sneeuwval en een harde wind zullen voor een verhoogd lawinegevaar zorgen.

Livebeeld van een van de Alpenweerman webcams vanuit Termen (1020 meter):

https://www.meteo-oberwallis.ch/webcam/hasel/nord.php

Morgen: sneeuw en storm

Morgen begint de dag op veel plaatsen droog als de Alpen tijdelijk profiteren van een hogedrukgebied. Maar vanuit het westen komt er een nieuwe sneeuwstoring aan. Deze storing hoort bij een lagedrukgebied die over de Benelux gaat trekken (en hier mogelijk winterse neerslag brengt).

In de vroege ochtend is het in de westelijke helft al bewolkt en bereikt de eerste neerslag de Franse en Zwitserse Alpen. In het oosten zijn er naast wolkenvelden ook opklaringen te vinden. De neerslag zal zich in de loop van de ochtend en middag verder uit gaan breiden over de Alpen. Opnieuw valt de meeste sneeuw in het (noord)westen van de Alpen. Boven de 1000 meter kan er weer 20 tot 50 centimeter aan sneeuw bij vallen. In de oostelijke helft van de Alpen valt iets minder maar kan er hogerop ook 20 tot 40 centimeter aan sneeuw bijvallen.

De totale sneeuwval t/m vanavond. Via wxcharts

In eerste instantie valt de neerslag tot in de lagere dalen in de vorm van sneeuw, maar bij deze storing zit ook een sector met zachtere lucht. Hierdoor zal de sneeuwvalgrens tijdelijk stijgen richting de 800 à 1000 meter in het oosten en 1000 tot 1500 meter in de westelijke Alpen. In deze overgang kan er ook IJZEL voorkomen in de lagere delen. Maar in de avond zal de sneeuwvalgrens weer zakken tot in de lagere dalen.

Toenemende wind (storm) met windstoten >150 km/h

Met het lagedrukgebied dat richting de Alpen trekt gaat de wind ook behoorlijk toenemen en komt het in de Alpen waarschijnlijk tot en storm. Mogelijk aan de noordkant even een zware storm. Overdag komen er met de sneeuwval op de toppen weer windstoten voor van 100 tot 150 km/h in het westen. In het oosten van de Alpen waait het in eerste instantie wat minder hard met windstoten tot 70-80 km/h. Maar als het lagedrukgebied in de avond en nacht via de noordzijde van de Alpen langs trekt gaat het aan de noordkant van de Alpen stormen.

De windstoten voor de nacht naar vrijdag: aan de noordkant zijn windstoten van 100 tot ruim 150 km/h mogelijk met uitschieters van boven de 200 km/h. Via Wxcharts

In de nacht naar vrijdag neemt de storm in kracht toe. Op de toppen zijn windstoten van 150 tot 200 km/h mogelijk. Een lokale uitschieter boven de 200 km/h is niet uitgesloten. Ook in de dalen komen zware windstoten voor. Wanneer deze verwachtingen uitkomen is de kans op ongemakken groot door sneeuwverstuivingen en een verhoogd lawinegevaar.

Weekend: wisselvallig met sneeuw en veel wind

Vrijdag begint de dag nog met veel wind en sneeuwval in het oosten van de Alpen. In het oosten komen op de toppen nog altijd zware tot zeer zware windstoten voor. Maar met een tijdelijke invloed van een hogedrukgebied komen er in de westelijke helft en ten zuiden van de Alpen opklaringen voor. Gedurende de dag neemt de sneeuwval af en komt er ook in het oosten meer ruimte voor de zon.

Lang duurt dit relatief rustige weertype niet. Zaterdag en zondag trekt de wind weer aan en trekt er een nieuw neerslaggebied vanuit het noordwesten over de Alpen. Met name de noord- en westkant van de Alpen kan er weer 10 tot 30 centimeter aan sneeuw vallen.

De totale sneeuwval t/m vrijdag middag (Arpege) via wxcharts.

Kortom: we krijgen een paar turbulente dagen met veel sneeuwval aan de west- en noordkant van de Alpen. Daarnaast krijgen we te maken met een storm met zware tot zeer zware windstoten. Deze combinatie gaat zeker voor een verhoogd lawinegevaar zorgen. Beelden en foto’s ontvangen wij graag via foto@alpenweerman.nl.

Voor nu een fijne dag gewenst! Straks zal Johann nog een weerpraatje verzorgen voor de VBRO radio. Na de uitzending plaatsen we deze op de site en de Alpenweerman Soundcloud pagina.

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 9.303 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen: veel verse sneeuw met een (zware) storm”

 • Maurice
  27 februari 2020 at 14:20

  Kan iemand mij vertellen in welk gebied solden ligt ?
  Ik lees hier tig kanten van de Alpen maar heb geen idee waaronder solden valt.
  Alvast bedankt voor de reacties

  • Maarten Minkman
   28 februari 2020 at 09:50

   Beste Maurice,

   Sölden ligt op de Alpenhoofdkam waardoor het kan profiteren van ‘Nordstau’ en ‘Sudstau’. Op onze wiki is meer informatie te vinden over alle gebieden en kanten van de Alpen: https://www.alpenweerman.nl/alpen-indeling-valt-sneeuw/

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier