Advertentie 

Met name de Franse Alpen en regio’s ten zuiden van de Alpenhoofdkam kunnen de komende dagen weer veel verse sneeuw verwachten. Een lagedrukgebied beweegt richting de Alpen. Met een zuidwestelijke tot zuidelijke stroming valt in deze regio’s in de bergen meerdere tientallen centimeters sneeuw. Op woensdag krijgen ook andere regio’s weer te maken met neerslag en sneeuwval. Tot slot blikken we vooruit naar het weer tijdens het paasweekend. Alle details lees je in dit nieuwe weerbericht voor de Alpen.

Op maandag startte de week rustig en zonnig dankzij de invloed van een tijdelijk hogedrukgebied in de Alpen. Vanaf vandaag gaat het weerbeeld er heel anders uit zien. Dit komt doordat een lagedrukgebied vanuit het zuidwesten richting de Alpen trekt. De bijbehorende neerslaggebieden gaan in eerste instantie vooral de Franse Alpen, het noorden van Italië en de aangrenzende Zwitserse regio’s bereiken. Op dinsdagochtend valt de eerste neerslag in de Franse Alpen en het noordwesten van Italië. Gedurende de dag komt het ook in de andere regio’s ten zuiden van de Alpenhoofdkam tot neerslag.

Prachtige condities in de Alpen op maandag. Beeld vanuit Obertauern (Oostenrijk) via foto-webcam.eu.
Op maandagmiddag trok de eerste bewolking vanuit het westen binnen, de aankondiging van de weersomslag. Beeld vanaf de Glecksteinhütte (Zwitserland) via foto-webcam.eu

Doordat de neerslag tot en met woensdag aan zal houden en van tijd tot tijd intensief is, worden grote neerslaghoeveelheden verwacht. In deze regio’s valt tot en met woensdag tussen de 30 en 60 millimeter aan neerslag. Lokaal is zelfs rond de 75 millimeter mogelijk. Boven de 1000 à 1200 meter gaat de neerslag als sneeuw vallen waardoor in de bergen tientallen centimeters verse sneeuw verwacht kunnen worden.

Aan de noordkant van de Alpen is het weerbeeld op dinsdag juist heel anders. Behalve in de regio’s direct grenzend aan de Alpenhoofdkam blijft het grotendeels droog. Door een krachtige zuidelijke föhn waait er een stormachtige wind in de bergen rond de Alpenhoofdkam. Op de toppen komen windstoten van 90 tot 120 km/h voor. Naast de wind zal het door de föhn ook zacht zijn aan de noordkant van de Alpen. Op 1500 meter loopt het kwik op naar zo’n 8 tot 11 graden. In de föhngevoelige dalen wordt het dinsdag tussen de 15 en 18 graden. Zeker bij opklaringen en bij niet al te veel wind is het ‘echt lenteweer’ in de dalen van de Alpen.

De sneeuwvalgrens op dinsdagmiddag

In deze video laten we zien hoe de lawinedienst werkt een het risico op lawines inschat.

Het werk van de lawinedienst.

Woensdag sneeuw voor alle regio’s

Waar op dinsdag de neerslag en sneeuw zich vooral beperkt tot de eerder genoemde regio’s, zal woensdagochtend een actief neerslaggebied over het gehele Alpengebied trekken. Deze zal op woensdagochtend in de westelijke helft van de Alpen aankomen om woensdagmiddag de oostelijke helft van de Alpen te bereiken. Goed om te vermelden is dat de neerslag aan de zuidkant van de Alpen tot woensdagmiddag door gaat. Uiteindelijk vallen in de nacht naar donderdag nog enkele buien, maar wordt het in de meeste regio’s droog vanaf woensdagmiddag en -avond.

Met de actieve neerslagzone trekt ook wat koelere lucht de Alpen binnen. Tijdens de neerslag zakt de sneeuwvalgrens richting de 800 à 1100 meter. In de hoger gelegen dalen kan het dus weer tijdelijk tot sneeuwval komen en een (tijdelijk) sneeuwdek. In de westelijke helft van de Alpen valt woensdag boven de sneeuwvalgrens 15 tot 25 centimeter verse sneeuw. Verder naar het oosten neemt de neerslaghoeveelheid duidelijk af. Zo valt rondom Salzburg en in het oosten van Tirol slechts enkele centimeters verse sneeuw. Deze regio’s hebben in de ochtend dan ook eerst nog te maken met de zuidelijke föhn en bijbehorende zachte temperaturen.

Hoge resolutie verwachting van de neerslag tot en met woensdagmiddag. De neerslag is op dit moment nog altijd bezig, dus de hoeveelheden zullen nog wat meer oplopen op woensdagmiddag, zeker richting het oosten. Wel is het zwaartepunt van de neerslag al goed te zien.
Op de weerkaart voor de sneeuwvalgrens van woensdagmiddag is goed te zien dat koelere lucht vanuit het westen de Alpen binnentrekt.

Wisselvallig vervolg van de week

Nadat het woensdag tijdelijk wat droger is met slechts enkele buien in de nacht naar donderdag, gaat de neerslagactiviteit op donderdag alweer omhoog. Gedurende de dag trekt een nieuw gebied met neerslag vanuit het zuidwesten over de Alpen. De sneeuwvalgrens ligt met 1200 meter aan de noordkant en 1500 meter aan de zuidkant alweer hoger dan op woensdag. Om grote hoeveelheden neerslag, en in de bergen sneeuw, gaat het niet. Donderdag valt verspreid over de Alpen 1 tot 5 centimeter verse sneeuw. De meeste neerslag wordt in de Franse Alpen en het noordwesten van Zwitserland verwacht. Hier valt lokaal meer dan 5 centimeter sneeuw in de bergen.

Paasweekend verloopt zacht en wisselvallig, wel met regionale verschillen

Tijdens het paasweekend zullen er verschillen zijn qua weerbeeld in de Alpen. In het noordwesten van Italië en aangrenzende regio’s valt van tijd tot tijd neerslag. Hierdoor kan in dit deel van de Alpen over het gehele paasweekend opnieuw enkele tientallen millimeters neerslag vallen. Daarnaast blijven de Alpen onder de invloed van een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en kleine lagedrukgebieden die vanuit het westen en zuidwesten richting de Alpen bewegen. Het weerbeeld in de westelijke helft van de Alpen (Franse Alpen, Zwitserland en het westen van Oostenrijk) zal dan ook wisselvallig zijn. Van tijd tot tijd zullen neerslaggebieden deze regio’s bereiken en meerdere millimeters neerslag (of sneeuw in de bergen) opleveren.

De totale sneeuwval tot en met zaterdagmiddag. Tijdens Pasen kan er nog wat meer bij vallen in de bergen.

Doordat al deze neerslagebieden uit het westen komen zwakken ze steeds verder af naarmate ze naar het oosten bewegen. Hoe meer richting het oosten van de Alpen, hoe minder neerslag er zal vallen. Zo wordt de minste neerslag komend weekend rondom Salzburg en de omliggende regio’s verwacht. Ook is de kans op perioden met zonneschijn en opklaringen een stuk groter dan in de westelijke helft van de Alpen. Door een zuidwestelijke tot soms zuidelijke stroming wordt niet alleen zachte lucht aangevoerd, de zuidelijke föhn zal ook van tijd tot tijd aanwezig zijn van zwak tot krachtig.

Door de föhnwind waait er niet alleen een krachtige tot stormachtige wind in de bergen, maar gaan de temperaturen ook flink omhoog. En dan met name aan de noordkant van de Alpen. Hier worden op 1500 meter temperaturen tussen de 8 en 12 graden verwacht. Zeker wanneer de zon ruimte krijgt kan het kwik in de lagergelegen dalen oplopen naar lokaal 20 graden. Kortom, een wisselvallige periode in de Alpen zorgt voor sneeuwval in de bergen. Het paasweekend verloopt zacht, stormachtig in de bergen en wisselvallig. Afhankelijk van de regio valt er relatief veel neerslag (westelijke helft) of juist minder (oostelijke helft). De komende weerberichten weer meer details over het paasweekend en het weer in de Alpen.

Meer weten over de föhn?

De Föhn in Innsbruck, Alpenweerman op bezoek bij het ZAMG (Oostenrijkse weerdienst)

Omslagfoto: Fernpaß begin december 2023 (Maarten Minkman)

(Visited 1.521 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier