Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Ook vandaag valt er in de Alpen nog veel verse sneeuw. Dankzij de koude lucht valt de sneeuw tot in de meeste dalen! Lang duurt deze koudere periode niet als er weer warmere lucht kan binnenstromen. De neerslag die dit weekend verwacht wordt valt dan ook in de dalen als regen, maar hogerop als sneeuw. Toch zien we interessante ontwikkelingen voor de winterliefhebber op termijn… Meer details onderaan het bericht!

Wintersportweerbericht (kort)

Na gisteren valt er ook vandaag in de Alpen sneeuw. In de ochtend kan het in het midden en oosten van Oostenrijk tijdelijk wat droger worden. Naast de sneeuw staat er ook weer behoorlijk wat wind met windstoten van 70-90 km/h. Op de hoogste toppen mogelijk windstoten van 100 km/h of meer. De temperatuur op 1500 meter ligt in de Fransen Alpen rond het vriespunt en elders tussen de -1 en -4 graden. Geen optimale wintersportcondities vandaag met een verhoogd lawinegevaar.

Actueel webcambeeld Termen:

Gisteren viel er in de Alpen op de meeste plaatsen weer verse sneeuw. Dit ging ook samen met flink wat wind en misschien wel opvallender: onweer. Dankzij de koude bovenlucht ontstonden diverse onweersbuien waardoor er boven Oostenrijk gisteren meer dan 1000 ontladingen zijn waargenomen.

Kortstondige harde wind bij passage koufront:

Hans Dekkers maakte deze foto na de harde wind in Serfaus.

Vandaag: hogerop 20 tot 50 centimeter verse sneeuw

Ook vandaag krijgen de Alpen te maken sneeuwval. Dankzij een noordwestelijke stroming en koudere lucht valt er met name aan de noordkant van de Alpen weer sneeuw. In het midden en oosten van Oostenrijk kan het vanochtend tijdelijk even wat droger zijn. Maar over het algemeen blijft het vandaag op de meeste plaatsen een groot deel van de dag sneeuwen.

In het westen valt de neerslag vandaag boven de 900 meter in de vorm van sneeuw. Richting het oosten neemt de sneeuwvalgrens steeds verder af richting de 500 meter. Er gaat dus in de meeste dalen sneeuw vallen vandaag.

De sneeuwvalgrens voor de Alpen via onze weerkaarten pagina.

In totaal valt er vandaag weer de nodige hoeveelheid sneeuw. De meeste sneeuw valt sowieso ten noorden van de Alpenhoofdkam waardoor de Italiaanse Alpen grotendeels buiten schot blijven. In de Franse en Zwitserse Alpen valt tussen de 10 centimeter in de dalen tot 50 centimeter op de hoogste toppen. In Oostenrijk zijn de hoeveelheden iets minder met 5 centimeter in de dalen tot 25 centimeter op de hogere toppen.

De totale sneeuwval voor de Alpen via onze weerkaarten pagina.

Naast de sneeuwval hebben we ook te maken met een lichte noordelijke föhn. Dit levert op de bergtoppen windstoten van 70 tot 90 km/h op. Op de hoogste toppen zijn windstoten van meer dan 100 km/h mogelijk. Geen ideale wintersportcondities dus waarbij het lawinegevaar ook zeker zal toenemen! Het is dan ook aan te raden de lokale berichtgeving over het lawinegevaar in de gaten te houden.

Op 1500 meter hoogte wordt het vandaag -1 graden in de Franse Alpen tot -4 in Oostenrijk. In Italië ligt het kwik op deze hoogte rond het vriespunt. In de loop van de dag loopt de temperatuur in de Franse Alpen steeds verder toe als zachtere lucht vanuit het westen binnenstroomt: vanavond +3 tot +4 graden op 1500 meter hoogte.

Morgen: zachtere lucht is onderweg

Deze zachtere lucht vanuit het westen gaat zich morgen verder over de Alpen verspreiden. In het oosten komen er in eerste instantie nog wat sneeuwbuien, maar elders start de dag droog en is er aan de zuidkant van de Alpen ruimte voor de zon. Daarnaast zal de wind ook minder zijn maar niet afwezig met windstoten van 40 tot 60 km/h op de hogere toppen.

Lang duurt dit wat rustigere intermezzo niet, een nieuw neerslaggebied is onderweg. Rond het middaguur zal de neerslag de westelijke Alpen bereiken. Dankzij de zachtere lucht die morgen zich over de alpen gaat verspreiden neemt de sneeuwvalgrens ook flink toe. In de westelijke Alpen stijgt deze naar 1800 à 2100 meter. In de loop van de middag en avond stijgt deze in de centrale en oostelijke Alpen richting de 1700 à 1900 meter. Alleen sneeuw voor de hoger gelegen gebieden dus.

Toch kan er weer de nodige sneeuw vallen in de hoger gelegen gebieden: 10 tot 20 centimeter sneeuw boven de 2000 meter. In de meeste dalen valt de neerslag dus in de vorm van regen.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Weekend: wisselvallig en zacht met geregeld sneeuw

Op vrijdag krijgen de Alpen weer tijdelijk te maken met een wat rustiger weertype als de invloed van een hogedrukgebied toeneemt. Hierdoor komt er weer meer ruimte voor de zon. Met name de zuidkant van de Alpen kan weer een aantal zonuren verwachten.

In het weekend nadert er samen met een koufront een nieuw neerslaggebied. In eerste instantie ligt de sneeuwvalgrens in de Franse en Zwitserse Alpen rond de 2200 à 2500 meter en in Oostenrijk tussen de 1500 tot 1900 meter. Maar na het koufront daalt de sneeuwvalgrens richting de 1100 meter in het westen tot 800 meter in het oosten. In totaal kan er tijdens het weekend in de hoger gelegen gebieden weer 10 tot 30 centimeter sneeuw vallen. Mogelijk in het westen van de Alpen nog wat meer bij een gunstige situatie.

De weerkaart voor vrijdag met een tijdelijke invloed van een hogedrukgebied en een zuidwestelijke stroming. Kaart via onze weerkaarten pagina.

Kou-uitbraak in de loop van volgende week?

Lang liggen de Alpen niet in de koudere lucht. Opnieuw kan een westelijke stroming en een uitloper van een hogedrukgebied voor een opmars van warme lucht zorgen. Toch zien we ook interessante ontwikkelingen op de weerkaarten. In de loop van volgende week berekenen de modellen al een tijdje een kou-uitbraak waarbij er koude lucht uit het noorden richting de Alpen kan stromen.

De modellen komen met een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan die zich uitstrekt tot IJsland. Hierdoor ontstaat er een blokkerende werking van de westelijke stroming (met vaak zachtere lucht) en kan via de oostflank van zo’n hogedrukgebied koudere lucht via Scandinavië richting Centraal-Europa stromen.

De verwachting voor 5 februari van het ECMWF en GFS laten een vergelijkbaar beeld zien:

Een absolute zekerheid is deze weersituatie niet aangezien veel af zal hangen van de positie van het hogedrukgebied. Als deze zich kan uitstrekken tot IJsland en niet snel laat ‘wegdrukken’ door een westelijke stroming kan er een tijd koudere lucht Europa in stromen. Ligt het hogedrukgebied net verkeerd (te oostelijk of meer boven Centraal-Europa) zal de kou meer richting Oost-Europa bewegen.

Dit soort situaties zijn voor de winterliefhebber in de Alpen interessant omdat met een koude noordelijke stroming er veel sneeuw aan de noordkant van de Alpen kan vallen. Denk maar aan het (extreme) voorbeeld van januari 2019.

De ensembleverwachting van het GFS voor de Alpen (prikpunt centrale Alpen) laat een opwarming zien vanaf morgen, maar ook dat koudere lucht in de loop van volgende week onderweg lijkt te zijn met ook duidelijke neerslagsignalen. Bron: meteociel

Interessante ontwikkelingen dus en de komende dagen zullen we in de weerberichten en het forum zeker terugkomen op de laatste ontwikkelingen voor volgende week. Voor nu een fijne dag!

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum! Fijne dag en ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 2.012 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier