Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De Alpen bevinden zich nog altijd in de koude lucht met vorst tot in de dalen. De zon maakt overuren en onder een heldere hemel koelt het in de nachten dan ook flink af. Ook komende dagen zal de zon veel te zien zijn. In de eerste helft van volgende week lijken we met een noordwest stau te maken te krijgen. Richting het volgende weekend lijkt het dan weer kouder te gaan worden met ook kansen voor de lage landen!

Gisteren was het in de Alpen een prachtige dag, misschien zelfs wel een perfecte winterdag op veel plaatsen met sneeuw, zon en koude temperaturen. Zie ook de adembenemende vlog van Johann vanaf de Simplonpas in Zwitserland.

Prachtig parapenten bij Fiesch in Zwitserland gisteren. Foto: AWM Bas Laros
Prachtig parapenten bij Fiesch in Zwitserland gisteren. Foto: AWM Bas Laros
Adembenemende uitzichten gisteren vanaf de Gross Glockner
Winterwonderland met record sneeuw hoeveelheden in Karinthië
Italiaanse Kronplatz
De Pasterze Gletscher bedekt onder een winterse deken.
Lienz in Osttirol ligt er nog steeds schitterend bij.
Genieten ook hier in het Ahrntal.

Door de vele sneeuw die er op veel plaatsen ligt, weinig wind en de heldere nachten kan de temperatuur flink onderuit gaan. Zo zagen we ook weer afgelopen nacht op grote schaal temperaturen die op veel plaatsen beneden de -15 en -20 kwamen. Lokaal werd het zelfs beneden de -25 graden zoals bij St. Moritz/Samedan alwaar het -27 graden was afgelopen nacht.

De minimum temperaturen afgelopen nacht in de oostelijke Alpen.
Minimum temperaturen afgelopen nacht in de westelijke Alpen. Bij St. Moritz/Samedan zelfs -27 graden.

Vandaag begint de dag met bewolkte condities in de noordelijke Alpen waarbij het er wat grijs en grau uit ziet. Elders is het een zonnig start van de ochtend zoals te zien is op onderstaand radarbeeld. Het is nog erg fris in sommige dalen, zo is het rond half 10 nog steeds beneden de -20 in St. Moritz.

Radarbeeld van deze ochtend 9.30u. Bron: Wetteronline.de

In de noordelijke Alpen kunnen vandaag af en toe wat sneeuwbuitjes voorkomen. Grote hoeveelheden worden echter niet verwacht. In de loop van de dag zal veel van deze bewolking oplossen en zal de zon zich nog laten zien. Het is koud vandaag met een vorstgrens die veelal onder de 400-700 m hoogte zal liggen en ook nog lager. De temperatuur op 2000 m ligt vandaag zo tussen de -7 en -12 graden.

Zaterdag zal er meer bewolking aanwezig zijn dan vandaag. Het zal met name om hogere bewolking gaan waardoor het zicht niet heel slecht zal zijn. Alleen in de zuidwestelijke Alpen kan meer lagere bewolking aanwezig zijn waarbij er kans is op een enkele sneeuwbui. In het noordoostelijke deel van de Alpen zal het waarschijnlijk veel minder bewolkt zijn en zal de zon zich ook veel laten zien. Wel is hier wellicht kans op wat hochnebel. Het blijft koud met nog altijd vorst tot in de meeste dalen.

De Alpen ligen nog altijd in de koude lucht. Vanuit het zuidwesten wordt het langzaamaan iets zachter. Maar nog altijd is het winters.

Zondag belooft ook een zonnige dag te worden waarbij er weinig bewolking aanwezig is. Alleen in de zuidwestelijke Alpen kan er iets meer bewolking voorkomen en kan er een sneeuwbui vallen vanaf zo’n 400-800 m, maar ik verwacht er niet te veel van. Wel is er in de ochtend hochnebel mogelijk, maar deze zal in de loop van de dag veelal oplossen.

Zondag is het meest zonnig in de Alpen. Onderlangs de Alpen trekken wel de nodige neerslaggebieden langs, maar lijken de Alpen net te gaan missen en met name op de Balkan voor sneeuw te gaan zorgen.

Maandag verandert er weinig en is het in de Alpen vrij rustig en zonnig winterweer. Wel gaat de temperatuur langzaam wat omhoog waarbij de vorstgrens zo tussen de 1000 en 1600 m hoogte ligt. Ook neemt de wind merkbaar toe.

Nordweststau op komst!

Dinsdag begint de dag op veel plaatsen nog zonnig, maar in de loop van de middag trekt er een actief neerslag front vanuit het noordwesten de Alpen binnen waarbij er in de noordwestelijke staugebieden veel sneeuw kan gaan vallen! Met name in de noordelijke Oostenrijkse Alpen zullen ze hier blij mee zijn, want hier lag nog niet heel erg veel sneeuw.

Vanuit het noordwesten komt er een actief neerslag gebied opzetten waardoor er veel sneeuw kan gaan vallen!

De Alpen liggen daarbij precies op het scheidingsvlak tussen warmere lucht vanuit het westen en koudere lucht vanuit het noorden. Het wordt dus nog spannend wat de sneeuwvalgrens gaat doen. In eerste instantie zal het op veel plaatsen beginnen met sneeuwen tot in de lagere delen, maar de sneeuwvalgrens kan oplopen richting de 1500 m. Het is even de vraag tot hoe ver oostelijk de warme lucht zal komen. In de inneralpiene dalen kan door neerslagafkoeling en een koude reservoir de sneeuwvalgrens beduidend lager uitkomen dan op andere plaatsen. Het is even afwachten wat de modellen zeggen de komende dagen.

De Alpen liggen op de scheidingslijn van koude lucht in het noorden en warmere lucht in het zuiden.

Boven de 1500 m kan er veel sneeuw gaan vallen waarbij er op grote schaal 80 tot 150 cm verse sneeuw mogelijk is!

In de nordstau gebieden gaat erg veel neerslag vallen en zullen de bergen een flinke vracht sneeuw over zich heen krijgen waarbij er op veel plaatsen ruim 1 meter sneeuw mogelijk is. Door de hogere druk ten westen van de Alpen hebben de Franse Alpen helaas wat minder sneeuw in de verwachting, maar ook hier zijn toch de nodige cm te verwachten.

Winterse kansen Lage landen?

In eerste instantie leek het erop dat de verzachting in Nederland mogelijk zou gaan doorzetten. Kijken we naar de weerkaarten van deze morgen van het ECMWF ben ik weer wat hoopvoller geworden voor mogelijk winterweer in Nederland. Het is op de wat langere termijn, dus er is nog de nodige onzekerheid, maar de weerkaarten zijn zeker interessant!

Kijken we over ruim een week in het weekend zien we dat het ECMWF met behoorlijk koude oplossingen komt. Vanuit het noordoosten komt de koude lucht opzetten en lijkt de -10 graden zone op zo’n 1500 m hoogte boven ons land te komen liggen. Dat betekent dat het aan de grond in de nachten matig zou kunnen gaan vriezen waarbij de temperatuur overdag nauwelijks boven het vriespunt uitkomt.

Koude lucht lijkt uit te stromen tot over ons land. Het wordt spannend, want vanuit het westen dringt een warmere depressie wel aan, maar wat wordt de koers daarvan?!…..

Vervolgens lijkt het weer zachter te worden door een storing die vanaf de oceaan Europa binnentrekt. Het ECMWF model hint momenteel echter op een wat zuidelijke koers waardoor wij in de Lage landen net ten noorden van deze storing zouden kunnen komen te liggen en er een oostelijke stroming op gang zou kunnen komen met ook zeker sneeuwkansen daarbij!

Het wordt spannend wat het lage drukgebied gaat doen. Als deze onderlangs de lage landen duikt staat de deur open voor oostelijke vrieslucht en sneeuwval.

Als de storing onderlangs de Lage Landen duikt naar het zuidoosten dan komt er een oostelijke stroming op gang waardoor de (nu wel!) aanwezige kou in het oosten zo maar eens tot over de lage landen zou kunnen gaan uitstromen! Het blijft allemaal nog onzeker, maar de winter geeft zich nog niet zomaar gewonnen, dat is wel duidelijk. Het blijft spannend en we gaan het voor jullie vervolgen! Voor nu alvast een heel fijn weekend gewenst!

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-2021

(Visited 10.073 times, 1 visits today)
Advertentie

26 Reactie op “Alpen veel verse sneeuw en koud, ook voor Lage landen winterkansen!”

 • Erwin
  8 januari 2021 at 11:06

  Mooi bericht Sander!!
  Pluim EC steeds beter. Nog meer spagetti en later hopelijk (winter)confetti !
  @Arjan 🙂

 • Johann
  8 januari 2021 at 11:19

  Mooie Blog Sander en toch nog steeds die winterse opties. Duimen maar weer 🙂 Ook hier in Oberwallis berekoud met in het dal iets verder oostelijk (Obergoms) mee dan 20 graden vorst. Vannacht hier in de weerhut in Termen voor de tweede nacht strenge vorst. (Termen is normaal niet zo koud omdat we op een “helling” vertoeven en de koudere stroperige onderste luchtlaag zich hier niet kan opbouwen resp. dalwaarts wegvloeit! Strak de elect. ijsvrijhouder in de vijver naast het sneeuwmeetveld maar een aanzetten in het belang van de vijvervissen. Dikke ijs en sneeuw laag inmiddels

 • Ronald van der Lee
  8 januari 2021 at 12:10

  Mooie blog! Wel frustrerend. Wij zouden vandaag vertrekken naar Selva di Val Gardena. Daar heeft in jaren begin januari niet zoveel sneeuw gelegen. Helaas moeten we ’t nu doen met de fraaie plaatjes en de webcams. Hopelijk volgend jaar beter!

  • Casper van der Poll
   8 januari 2021 at 15:58

   2 jaar geleden geweest in val gardena, dag vast in de brennero was toch een behoorlijk pak sneeuw destijds toch? 😉

 • Sander Engelen
  8 januari 2021 at 12:16

  Hoi Ronald, dat is inderdaad behoorlijk lullig. Ook voor de mensen daar. Veel sneeuw, zon en koud. Zouden perfecte weken zijn geweest aldaar.. Helaas moeten we nog even geduld hebben.. Volgend jaar gaat het vast weer lukken;) Ik kijk er ook naar uit!

 • Annemieke Engelen
  8 januari 2021 at 13:10

  Mooie blog! Zo jammer dat we er geen gebruik van kunnen maken. We doen het maar met de mooie plaatjes…Hopelijk volgend jaar beter😊

 • Johann
  8 januari 2021 at 17:14

  De GFS06 was alweer een stuk minder optimistisch met de verzachting op de wat LT. Eens kijken wat de GFS12 die nu binnendruppelt gaat doen en dan natuurlijk straks het ECMWF

 • Sander Engelen
  8 januari 2021 at 17:22

  Onder een !eindelijk! weer eens heldere hemel deze namiddag schiet de temperatuur snel omlaag richting het vriespunt. Hier in Wageningen ruim 3 graden daling in een uur tijd. We mogen eindelijk weer eens rekenen op wat nachtvorst deze nacht.

 • Johann
  8 januari 2021 at 17:28

  Ook ICON interessant met de LMG op 132H

 • Johann
  8 januari 2021 at 17:40

  Kijk, dat begint er tenminste weer op te lijken #GFS. Ook het vervolg mag er zijn. Wel complexe situatie met de sturende druksystemen!

 • Sander Engelen
  8 januari 2021 at 17:43

  Interessante ontwikkelingen ja! Een stuk koudere oplossingen dan GFS vanmorgen gaf 😀 Benieuwd hoe dit verder gaat! De winter heeft nog alle kansen om toe te slaan;)

 • Ivo
  8 januari 2021 at 18:55

  Sneeuwfoto uit Nederland.
  5 a 10 Cm sneeuw in het Vijlenerbos ( Zuid Limburg )

 • Ivo
  8 januari 2021 at 18:56

  Sneeuwfoto uit Nederland.
  5 a 10 Cm sneeuw in het Vijlenerbos ( Zuid Limburg )
  En nog een sfeerplaatje

  • Marthijn
   8 januari 2021 at 22:38

   Mooie foto’s. Je zou er bijna voor in je auto stappen…

 • Ivo
  8 januari 2021 at 18:59

  En nog een laatste plaatje.
  de takken hebben het zwaar onder het gewicht van de sneeuw.

 • Johann
  8 januari 2021 at 19:34

  Inmiddels loopt ook EC12 binnen! Vlgs de OPER ontbrandt dinsdag de strijd tussen de koude polaire luchtmassa’s vanuit het N en de zachtere Atl. luchtmassa’s vanuit het ZW. De LMG (polaire front) komt dan net over de Benelux te liggen

 • Erwin
  8 januari 2021 at 20:16

  idd Johan,

  EC hoofdrun berekent 14-1 al sneeuw voor NL en op 18-1 is de trekrichting van het laagje ook redelijk maar nog niet goed genoeg. Kern over Belgie dus op zich een mooie ‘duiker’ alleen wordt hier nog te zachte lucht voor NL mee aangezogen voor sneeuw. Koers moet nog iets aan gesleuteld te worden voor aflandige wind en sneeuw. Einde run (op 240u) wel mooie setting met contouren van een poolhoog.

 • Erwin
  8 januari 2021 at 22:07

  Pluim EC weer beter mensen! Mooie bifurcatie nu te zien!

 • Erwin
  8 januari 2021 at 22:11

  Hierbij de pluim voor Twente. Forse spreiding en zeer spannend!

 • Erwin
  9 januari 2021 at 00:12

  Update obv de GFS 18 uur (de zogenaamde pubrun)

  De hoofdrun is voor de winterliefhebbers in de LL toch weer erg interessant!! Vooral de situatie vanaf 18-1 wordt zeer spannend met het laagje dat mogelijk over NL gaat trekken (koers is nu nu te ver ver weg om te bepalen) maar wat de winter vanaf begin derde decade in de LL echt in het zadel kan helpen. Met vorst en droge sneeuwval in heel Nederland .

  Volgend weekend kan het overigens al 2 nachten behoorlijk vriezen met mogelijk lichte tot matige vorst op 2 meter hoogte en aan de grond richting zeker richting matige vorst. Nacht naar volgende week maandag mogelijk zelfs al de eerste sneeuwval die overdag wel zal smelten door een portie wat zachtere lucht die erachter zit.

  Conclusie: zeer spannende tijdens en waar iedereen (ook ik) een zachtere periode verwachtte de resterende weken van januari kan dit toch wel eens verrassend anders uit gaan pakken. Niets beslist nog uiteraard maar kansen op winterweer in januari zijn zeker niet verkeken. We blijven duimen met zijn allen!

  • Erwin
   9 januari 2021 at 00:20

   tijdens=tijden

 • Erwin
  9 januari 2021 at 00:23

  Hierbij de cumulatieve sneeuwkaart (sneeuwdek) die de hoofdrun 18 uur nu uitspuwt op 24-1.
  Waar kunnen we met zijn allen tekenen??

 • Erwin
  9 januari 2021 at 00:28

  En hier de temperatuurkaart op het einde van de run. Dit begint er op te lijken!
  Betreft de oper en waarschijnlijk zal deze oper laag zitten in het ensemble maar feit dat de oper van EC vanavond ook met een mooie setting kwam op 240 uur vooruit is het spannend te noemen voor ons!! Morgen kijken we verder! Goodnight.

  • Erwin
   9 januari 2021 at 00:29

   Hier de kaart

 • Johann
  9 januari 2021 at 02:01

  Heel fraai allemaal

 • Johann
  9 januari 2021 at 09:46

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer