Advertentie 

Het is momenteel bijzonder warm in de Alpen. Dagelijks schijnt de zon bij soms lenteachtige temperaturen. Is er nog zicht op winterweer? Afgelopen dinsdag steeg het kwik in het Alpenvoorland op uitgebreide schaal naar 13 tot 17 graden,daarbij scheen de zon volop. Ook in de Alpen zelf is de situatie niet veel beter. De vorstgrens bevindtzich momenteel rond de 3000 meter, een niveau dat doorgaans meer bij een lentemaand als meipast.

Bovendien tonen de meeste dalen alweer een groen landschap, en de omstandigheden op deskipistes aan vooral de zonzijde zijn vaak matig. Kortom, echt winterweer laat zich momenteel niet zien, en met de naderende voorjaarsvakantie hopen velen op ander, veel kouder en sneeuwrijk weer. De boosdoener is een omvangrijk hogedrukgebied met de kern doorgaans in de buurt van Frankrijk.

Zacht en mild

Dit weersysteem houdt fronten op afstand en zorgt voor een aanvoer vanuit het westen. Vanuit deze richting kan zachte en milde lucht vanaf de oceaan het gebergte bereiken. Donderdag aan de noordzijde een beetje sneeuw (maar ook regen!) Ook de komende dagen blijft het omvangrijke hogedrukgebied min of meer in de buurt van Frankrijk liggen.

Echter slaagt een storing er deze donderdag in om de Alpen alsnog te bereiken. Vooral in Oostenrijk en Zwitserland verandert het weer tijdelijk. Het wordt bewolkt en in de middag treedtsneeuwval op aan de noordzijde van deze landen. Bij het begin van de neerslag ligt de sneeuwvalgrens echter nog opvallend hoog, waarbij sneeuwvlokken pas vanaf 1500 tot 1700 meter vallen.

Bekijk alle weerkaarten op Alpenweerman.nl/weerkaarten

Donderdagmiddag sneeuw?

In de loop van donderdagmiddag en -avond stroomt iets koelere lucht binnen, vooral in Tirol en het Salzburgerland daalt de sneeuwvalgrens. Tegen de avond kan hier de sneeuw zelfs tot 1000 meter vallen. Helaas blijft de lucht in Zwitserland aanzienlijk milder en daalt de sneeuwvalgrens hier niet onder de 1400 meter. Helaas blijft het dus bij regen in de dalen.

Grote sneeuwhoeveelheden worden in de bergen helaas niet verwacht, op de meeste plaatsen valt 5 tot 10 centimeter, in een beperkt gebied in Oostenrijk is nog wat meer mogelijk. Vrijdag, na de storing, breekt overal de zon weer flink door. Met name in de Italiaanse en Franse Alpen schijnt de zon uitbundig. In Zwitserland en met name in Oostenrijk zijn er meer wolkenvelden. Lokaal kan er in Oostenrijk nog wat regen of een sneeuwbui vallen. Daarbij ligt de sneeuwvalgrens rond 1300 meter. Hier duurt het nog tot de avond voordat de opklaringen ook in dit gebied binnenkomen.

Vanaf het weekend: lentetemperaturen

Vanaf zaterdag wordt het hogedrukgebied boven Frankrijk weer sterker en omvangrijker, waardoorde invloed ervan sterk toeneemt. Opnieuw trekken storingen ver te noorden langs de Alpen voorbijen schijnt overal de zon flink. Af en toe kunnen er wel velden met hoge sluierbewolking voorbijtrekken, maar de zon heeft hier doorgaans weinig moeite mee.

Bekijk alle weerkaarten op Alpenweerman.nl/weerkaarten

Onder het hogedrukgebied blijft het opvallend zacht; de vorstgrens stijgt naar 2800 meter in de Oostelijke Alpen en tot 3500 meter in de Zuidwestelijke Alpen. Hierdoor blijft het overdag tot deze hoogtes boven het vriespunt. Kortom, vrijwel alle skipistes, zelfs die op de gletsjers, zijn grotendeelsvrij van vorst. In de dalen worden lentetemperaturen verwacht, in steden zoals Innsbruck kan de temperatuur opnieuw naar 15 graden of zelfs nog wat meer stijgen.

Pas medio komende week kunnen eventueel nieuwe storingen de Alpen bereiken, maar in de weermodellen vinden we nog grote onzekerheid op deze termijn. Als storingen de Alpen bereiken zal de sneeuwvalgrens vaak aan de hoge kant liggen. Daarnaast is de kans dat het stabiele, zonnige enuitgesproken warme weer ook na woensdag nog aanhoudt vrij groot. Hierdoor kan ook de voorjaarsvakantie voor regio zuid lenteachtig starten in de Alpen.

Bron: Jeroen Elferink – Weerplaza.nl


(Visited 5.604 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier