Algemeen: Afgelopen dagen heeft het flink gesneeuwd in de Alpen en beginnen de hoger gelegen bergen langzaam in te sneeuwen. Ook in lager gelegen gebieden vlokt het al. Komende tijd blijft het wisselvallig en zal er steeds weer neerslag gaan vallen met in de bergen ook sneeuw. Komend weekend belooft er een flink pak te gaan vallen!

Vandaag

Vandaag hebben de Alpen te maken met een wegtrekkend koufront naar het oosten. Afgelopen dagen is er vanaf ongeveer 1500 m een dik pak sneeuw gevallen, maar ook lager is er al sneeuw gevallen. Momenteel sneeuwt het vooral nog in de oostelijke helft van de Alpen. In het westen begint het al op te klaren en laat de zon zich langzaam steeds meer zien.

Het is wel onbestendig met ook daar af en toe nog sneeuwbuien. In de oostelijk helft ligt de sneeuwvalgrens vandaag in het noorden tussen de 700 en 1000 m hoogte. In het zuiden ligt deze iets hoger tot zo’n 1500 m hoogte. De nul-graden grens varieert vandaag tussen de 1400 en 1900 m hoogte afhankelijk van de plaats in de Alpen.

Vandaag hebben vooral de oostelijke Alpen nog te maken met neerslag en sneeuw in de bergen!

Morgen

Morgen begint de dag vrijwel overal droog met veel zonneschijn. Met een verse laag sneeuw zal dat mooie plaatjes gaan opleveren! Echter zal al snel vanuit het westen een nieuw neerslag front de Alpen binnen trekken die in eerste instantie vooral in de westelijke Alpen voor intensieve sneeuwval zal gaan zorgen! Deze sneeuwval zal zich in de loop van de middag, avond en nacht verder oostwaarts uitbreiden waarbij vooral in de Italiaanse Alpen veel neerslag kan gaan vallen.

In eerste instantie ligt de sneeuwval grens rond de 2000 m hoogte, maar deze zal langzaam wat gaan dalen richting de 1700 m hoogte en mogelijk ook nog wat lager. In de Italiaanse Alpen ligt de sneeuwvalgrens waarschijnlijk iets hoger tussen de 1800 tot 2500 m.

Morgen trekt vanuit het westen weer een nieuw neerslagfront de Alpen binnen die met name in de west en zuid Alpen voor neerslag zal gaan zorgen.

Zondag

Zondag zal in de loop van de dag het opdrogen en zal de zon zich ook laten zien. Al snel loopt er weer een nieuw koufront vanuit het westen binnen die wederom voor neerslag zal gaan zorgen. Het wordt behoorlijk onbestendig met een stormachtige wind in de bergen.

Het zicht zal daarbij erg slecht zijn. Ben je dus onderweg, doe dan voorzichtig en stel je tocht mogelijk even uit. De sneeuwvalgrens zal liggen rond de 2000 m en langzaam dalen naar zo’n 1500 m.

Bekijk hier alle weerkaarten

Volgende week

Volgende week blijven de Alpen te maken hebben met wisselvallige condities. Maandag zal de zon relatief veel te zien zijn, maar ook dan blijft er een kans op (sneeuw)buien. Dinsdag lijkt grotendeels droog te verlopen met zon. Tegen de avond trekt er echter alweer een nieuw neerslaggebied de noordwest Alpen binnen wat opnieuw zal zorgen voor sneeuw in de bergen.

In het algemeen ligt de sneeuwvalgrens nog niet tot in de dalen, maar het is uiteindelijk ook pas november. Hoger in de bergen is het “ein schneien” al echt begonnen en wordt al een mooie basislaag voor de winter aangelegd. Het is een kwestie van tijd voor de sneeuwval grens verder zal gaan dalen en ook de lager gelegen gebieden kunnen gaan profiteren. De hoog gelegen gletsjer skigebieden zullen er echter al piekfijn bijliggen met alle gevallen en nog te vallen sneeuw. Hier zullen de condities alleen maar verder verbeteren.

Zelf het weer in de bergen voorspellen? Bekijk hier onze Alpenweerman Weerkaarten.


(Visited 1.157 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!