Advertentie 

De winter is weer teruggekeerd in de Alpen. De afgelopen paar dagen is er al flink wat sneeuw gevallen. De vele sneeuwval heeft ook tot chaos geleid bijvoorbeeld op de Brennerpass. Aan de noordkant van de Alpen schijnt de zon vandaag, maar aan de zuidkant overheerst de bewolking. De komende dagen wordt er nog meer sneeuw verwacht in de Zuid-Alpen. Hoeveel gaat er precies vallen?

Veel zon aan de noordkant en Föhnig 

Vanochtend begon de dag met hier en daar wat Hochnebel, maar al sneeuw brak de zon op steeds meer plekken door. Vooral in de Noord-Alpen is de zon vandaag vaak te zien en is het een prachtige wintersportdag dankzij de vele verse sneeuw die daar de afgelopen paar dagen is gevallen. In de loop van de middag gaat de bewolking vanuit het westen toenemen. Daarbij gaat ook de wind in kracht toenemen en is het hogerop in de bergen Föhnig.

Hier in Lech in Vorarlberg (Oostenrijk) op ongeveer 1500 meter is het behoorlijk winters op dit moment. Na een frisse en heldere nacht is het vandaag een zonnige dag. Op de foto is te zien dat de sneeuwkanonnen ook weer konden draaien dankzij de lagere temperaturen. (bron: foto-webcam.eu)

Ook in Innsbruck, gelegen op ongeveer 560 meter, bereikte de sneeuwval op vrijdag het dal. Inmiddels schijnt ook hier de zon en is de bewolking (Föhnmuur) aan de zuidkant van de Alpen goed te zien. (bron: foto-webcam.eu)

Ook in de Dolomieten in St. Christina (Oostenrijk) is veel sneeuw gevallen de afgelopen dagen. Een mooi winters plaatje hier vanochtend (bron: foto-webcam.eu)


Het verschil in de sneeuwbedekking door de sneeuwval van de afgelopen dagen is goed te zien op de satellietbeelden van 21 februari (links) en 25 februari (rechts). Bron: NASA Worldview

De vele sneeuwval heeft ook voor problemen gezorgd. Zo moest de Super G vandaag afgelast worden in Val di Fassa.

Maandag veel sneeuw in de Zuid-Alpen

De komende uren ontwikkelt zich een lagedrukgebied boven Genua. Dit gaat zorgen voor onstuimig weer met name aan de zuidkant van de Alpen. Een zuidoostelijke stuwing, ook wel Retour ‘d Est genoemd – gaat zorgen voor veel neerslag in delen van Frankrijk, Zwitserland en Noord-Italië. De eerste neerslag zal in de loop van zondag plaatsvinden en intensiveert zich in de nacht naar maandag. Op maandag wordt de meeste winterse neerslag verwacht. In totaal kan er de komende 48 uur tot 50 centimeter aan verse sneeuw vallen. Aanvankelijk ligt de sneeuwvalgrens rond de 1000 meter, maar deze gaat wel steeds verder omhoog richting de 1400 meter op maandag.

De komende 48 uur valt er veel sneeuw aan de zuidkant van de Alpen zoals op het hoge resolutie model is te zien.

Aan de noordkant van de Alpen blijft het meest droog en wordt nauwelijks neerslag verwacht. Dankzij een Zuidföhn liggen de temperaturen weer wat hoger de komende week, maar is er ook ruimte voor de zon. Vooral in de bergen kan het soms stormachtig waaien.

Lawinegevaar flink gestegen

Met de grote hoeveelheden verse sneeuw gaat ook het lawinevaar sterk stijgen de komende dagen. Op de kaart hieronder is te zien dat deze op veel plekken rond niveau 3 ligt en soms zelfs hoger.

Lawinegevaar voor zondag 25 februari, via Lawinen Report

Dinsdag meer sneeuw en stijgende sneeuwvalgrens

In de Zuid-Alpen is het ook op dinsdag nog wisselvallig en wordt meer sneeuw verwacht. De intensiteit neemt wat af in kracht en de sneeuwvalgrens gaat verder omhoog. Deze komt te liggen tussen de 1200 en 1600 meter. In totaal kan er nog zo’n 10 centimer verse sneeuw vallen In het laagland is er sprake van een matige Bise. Aan de noordkant van de Alpen blijft het nog altijd droog.

In totaal kan er ruim 1 meter sneeuw gaan vallen aan de zuidkant van de Alpen in de komende dagen.

Trend: geleidelijk droger en rustiger weer

Vanaf woensdag neemt de wisselvalligheid langzaam af en wordt het rustiger weer. Donderdag lijkt de mooiste dag van de week te gaan worden. Op de meeste plaatsen wordt het behoorlijk zonnig en ook zacht. De temperaturen kruipen dan langzaam weer richting de 10 graden in het dal. 

Op de langere termijn gaat de temperatuur steeds verder omhoog. Daarbij neemt ook kans op neerslag steeds verder af. Van een nieuwe winterinval met sneeuw lijkt voorlopig geen sprake meer.

(Visited 12.666 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier