Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; onder invloed een Atlantisch regime zorgen depressies met hun storingen voor onbestendig en deels ook turbulent weer in de Alpen. Daarbij worden dan weer wat zachtere en dan weer wat koudere luchtmassa’s aangevoerd. Vooral in de West en Nordweststau van de Alpen gaat veel neerslag vallen, hogerop in de vorm van sneeuw! Sneeuwvalgrens meest tussen de 800 en 1400 meter, tijdelijk in de westelijke Alpen tot 1800 meter stijgend.

Sneeuwvalgrens en witte kerst voor lagere delen nog zorgenkindje

In vergelijking met gisteren zien we in grote lijnen weinig verandering voor wat betreft het stromingspatroon en onbestendige en deels zeer turbulente weerbeeld. Om niet in herhaling te vallen verwijs ik daarvoor naar het weerpraatje van gisteren. Voor wat betreft het weerbeeld boven onze hoogte komt het de komende dagen op details aan en in het bijzonder op “hoogte” .  Juist die details zullen de komende dagen het verschil gaan maken.

Een witte kerst lijkt boven de 1000 a 1500 in de oostelijke en noordelijke Alpen zo goed als zeker tot zeker, elders is het nog even afwachten.

Gisterochtend stond er in de hogere westelijke Alpen veel wind, de komende dagen gaat de harde tot stormachtige wind naast veel neerslag (sneeuw) ook een thema worden! Beeld vanaf de Mittelallalin in Oberwallis (Saas-Fee) temperatuur op 3500 meter hoogt e-15 graden Brrrrrrrrrrrr

Na de sneeuw gisteren overdag in de oostelijke Alpen trok er gisterenmiddag -avond en avond een volgende zwakke storing met wat neerslag de westelijke Alpen binnen en doordat er weinig wind mee gepaard ging begon de sneeuwvalgrens in de wat meer beschutte dalen en dus ook hier inner-alpine te dalen tot 1000 a 900 meter en vormde zich bij een temperatuur van iets boven nul en een dauwpunt van net iets eronder een laagje kletsnatte sneeuw.

Gistermiddag viel er voor sommige toch nog onverwacht ook in de oostelijke Alpen een mooi pak sneeuw, lokaal 10 tot 20 cm en hogerop ook nog meer! (Veel) meer sneeuw is in aantochtGerlosplatte Talstation gisterochtend
…en dan weer een mooie oppepper gisteren in de loop van de dag
Gerlos Talstation

Inmiddels is het neerslaggebied verder getrokken en ligt nu pak hem beet over de westelijke en zuidelijke Oostenrijkse Alpen. Op nadering van een volgende storing (occlusie) is de wind weer aan het aantrekken werd de koudere laag afgebroken waardoor de sneeuwval grens in het westen weer wat is opgelopen.

Hier sneeuwt het vandaag meest tussen de 1000 en 1400 meter, in de oostelijke Alpen tussen de 1000 en 700 meter. In de loop van de dag vanuit het westen dan ook in westelijke Alpen weer dalend.

ICOn (DWD) sneeuwvalgrens vanmiddag rond 14h00
Verwachte sneeuwval tot morgenochtend (COSMO)

De eerste dagen van de kerstweek gaat dit spelletje zo verder waarbij de sneeuwvalgrens dinsdag in in de westelijke Alpen op een warmtefront tijdelijk stijgt naar 1600 tot 1800 meter, in de oostelijke Alpen als ook de inner alpine regionen en het zuiden algemeen enkele honderden meters lager. Woensdag volgt weer koudere lucht met vooral in de Nordweststau aanhoudende sneeuwval.

Voor donderdag staat net als gisteren nog steeds het inschuivende hoog op het weermenu met waarschijnlijk in de westelijke Alpen tijdelijke verzachting. De oostelijke Alpen en met name de oostelijke delen verblijven meest aan de koude kant van het hoog.

Veel sneeuw West / Nordweststau gebieden
In vergelijking met gisteren zijn de sneeuwprognoses voor de Nordweststau gebieden weer wat naar boven toe bijgesteld en dat betekent dat er langs de gehele Alpennoordkant tot en met woensdag eerste kerstdag veel sneeuw gaat vallen. In de Salzburger Alpen mag met op 30 tot 70 cm rekenen, de Vorarlberg 80 tot 135 cm en de Franse Alpen lokaal tot 140 cm.

Sneeuwprpgnose Arpege model tot en met woensdagavond

Ook de zuidelijke Alpen kunnen nog wat sneeuw meepakken en datzelfde geldt voor de Jura en de hogere delen van de zuidelijke Duitse Middelgebergtes. Voor de lagere delen in de Alpen is het nog even afwachten wat de warmere fases en harde wind voor een uitwerking op het sneeuwdek zullen gaan hebben.

Woensdag overdag valt er dan vooral nog sneeuw in de noordoostelijke Stau van de Alpenhoofdkam waarbij het sneeuwdek in de oostelijke regionen nog wat verder zal kunnen aangroeien. Elders is het al droog of wordt het droog.

Sneeuw verdeling en accumulatie ECMWF model komende week

Ook voor wat betreft de kerstdagen weinig nieuws in vergelijking met gisteren. Waarschijnlijk gaat een inschuivend hoog van west naar oost een overgang naar droger en vooral in de westelijke Alpen zachter weerbeeld zorgen. Woensdag valt er zoals gezegd in de Nordstau van de oostelijke Alpen nog sneeuw. Donderdag dan ook inzettende weersverbetering en ietwat zachter. Voor de wintersporters met de verse sneeuw dan prima wintersport condities en eindelijk ook weer eens terrasjes weer!

Winterse setting met vraagtekens
De ontwikkelingen vanaf vrijdag blijven nog spannend en enigszins onzeker. Nog steeds worstelen de weermodellen met de positie van een volgend richting het noorden opbouwend Brits hoog. Uitgaande van het ECMWF model zal de hoogte-as in het weekeinde geleidelijk wat in ZO richting gaan opschuiven.

ECMWF met de hogedruk opbouw zaterdag 00h00, koude lucht gaat vanaf de pool naar het zuidenb uitstromen

Omdat de Alpen aan de oostflank van de hoogte-as verblijven kan dan vanaf vrijdag – zaterdag met een naar noord tot noordoost draaiende hoogtestroming veel koudere drogere polaire lucht over de Alpen gaan uitstromen.

Geleidelijke komt de -10 graden isotherm op 850 hPa weer in bereik (oosten)

Vooral de oostelijke Alpen krijgen dan met veel lagere temperaturen te maken en ook overdag vriest het tot in de lagere delen en Alpen laagland. In hoeverre sneeuw of sneeuwbuien (Nordoststau) het winterse plaatje completeren is nog onzeker. (van origine is de polaire lucht ook zeer droog)

Opgemerkt dient nogmaals te worden dat deze ontwikkelingen met de hogedruk nog doorspekt zijn van onzekerheden en ook de modellen onderling nog met verschillende oplossingen komen. Cruciaal zal de positie van het hoog en de de hoogte-as gaan worden! Ook de verdere ontwikkelingen zijn nog onzeker en de komende dagen zal daarover meer duidelijk gaan worden. Wij blijven volgen…

ECMWF ensembles Zürich. Met dank aan Meteo-Centrale-Schweiz
GFS met de andere westelijke variant met dan enkel sneeuw in de bergen. Met dank aan Meteo-Centrale-Schweiz

Tot zover vanuit een bewolkt en regenachtig Termen in Oberwallis, temperatuur 2.3 graden en vanaf 1400 meter sneeuw. Met een dalende sneeuwvalgrens dan misschien straks nog wat sneeuw?! Fijne zondag nog. Ciao

Sneeuwwebcam Rosswald met inmiddels zo’n 80 cm sneeuw

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 2.056 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer