klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: Momenteel bevinden de Alpen zich in een noordelijke stroming waarbij er met name aan de noordkant van Oostenrijk de nodige sneeuw valt. Met korte tussenperiodes houdt dit nog aan tot maandag. Daarna lijkt de zon te gaan domineren in het hele Alpengebied Gisteren had met name Oostenrijk te maken met intensieve sneeuwval waarbij er vanaf zo’n 700 m flink wat sneeuw is gevallen.

Met name in het noordoosten van Oostenrijk in SalzburgerLand ging het flink tekeer. Verder naar het westen sneeuwde het ook af en toe flink. Buiten Oostenrijk was het in de rest van de Alpen meest droog en had de zon de overhand.

Flinke sneeuwval in Saalbach gisteren middag! Foto: collega Maarten Minkman
Eind van de middag waren deze auto’s al flink ingesneeuwd en het bleef maar door sneeuwen! Foto: Maarten Minkman
Verder naar het westen van Oostenrijk heeft het ook gesneeuwd. Zo werd familie Snijders vanochtend wakker in Lermoos.
Een mooie ochtend in Lermoos. Foto via familie Snijders

Vandaag

Na alle sneeuwval van gisteren komt het weer vandaag tijdelijk wat tot rust in Oostenrijk. Het is meest droog, maar de bewolking overheerst wel. Er staat daarbij nog altijd een stevige tot stormachtige noordwestenwind. In de westelijke en zuidelijke Alpen verloopt de dag ook droog, maar hier schijnt de zon. In de oostelijke Italiaanse Alpen waait ook een stevige nordföhn.

In de westelijke Alpen is het duidelijk rustiger met minder wind door de nabijheid van een hoge drukgebied. In het noorden ligt de vorstgrens zo rond de 1700 m. In het zuiden kan deze zelfs oplopen richting de 3100 m. Vanavond trekt er vanuit het noorden een nieuw front de Alpen binnen die met name in Oostenrijk, maar ook in Zwitserland sneeuw gaat brengen.

Vanavond en vannacht gaat het vanuit het noorden weer intensief sneeuwen in de noord Alpen. Door het hoge druk gebied ten westen van de Alpen wordt de neerslag daar enigszins onderdrukt en heeft de zon de overhand in de Franse Alpen.

Morgen

In de nacht van vrijdag op zaterdag sneeuwt het intensief in de noordelijke Alpen die in de ochtend nog een tijd zal aanhouden, maar richting de middag in activiteit zal afnemen. Het is erg onbestendig met stormachtige wind in de bergen die de sneeuw flink zal doen vervrachten wat het lawinegevaar flink doet toe nemen. Van vrijdag tot zaterdag kan er in de noord Alpen zo’n 30 tot 60 cm neuschnee vallen waarbij het bij gunstige stau condities ook richting de 80 cm kan gaan.

De sneeuwvalgrens ligt daarbij tussen de 700 en 1200 m hoogte waarbij in het algemeen geldt hoe verder oostwaarts hoe lager en hoe verder westelijk hoe hoger de sneeuwvalgrens. In de Franse en Italiaanse Alpen is het vriendelijker weer al zullen er ook af en toe wat wolken zijn. Wel staat ook hier een flinke wind die het voor het gevoel koud kan laten aanvoelen.

Zondag volgt opnieuw sneeuwval vanuit het noorden. Bijna een kopie van de weerkaart van zaterdag, dus nog meer sneeuw!

Zondag

Ook zondag hebben we op grote schaal nog te maken met stormachtige condities waarbij net als op zaterdag hoger in de bergen windstoten tot 140 km/h kunnen voorkomen. De dag begint grotendeels droog. In de loop van de middag trekt vanuit het noorden opnieuw een front de noordelijke Alpen binnen die wederom voor verse sneeuw zal zorgen. Op uitgebreide schaal gaat het sneeuwen in Zwitserland en Oostenrijk.

Deze keer kan de sneeuwval ook wat overgrijpen richting gebieden in de zuidelijke Alpen. In de noordelijke staugebieden kan wederom zo’n 20 tot 50 cm neuschnee gaan vallen. De sneeuwvalgrens ligt in eerste instantie nog iets hoger rondom de 700 tot 1000 m van oost naar west, maar zal snel dalen richting het Alpenlaagland waardoor het overal weer wit wordt. In de nacht naar maandag kunnen ook in het grensgebied van Italië en Frankrijk enkele sneeuwbuitjes vallen.

De totale hoeveelheid verwachte verse sneeuw t/m maandag. Met name Oostenrijk krijgt er nog een flink pak sneeuw bij! Maar ook een hoogtelaagje zorgt in het zuidwesten voor nog wat sneeuw!

Volgende week

Maandag komt het weer dan langzaam tot rust in de noordelijke Alpen en is het meest droog. In het noorden kan nog wat meer bewolking voorkomen. Elders in het zuiden en westen heeft de zon duidelijk de overhand. De temperatuur is winters met vorst tot in de meeste dalen.

De dagen daarna wordt het echt genieten in vrijwel het hele Alpengebied. In centraal Europa ontwikkelt zich een hoge drukgebied wat daar de rest van de week min of meer zal blijven liggen wat zal zorgen voor een aantal dagen met kaiserwetter of terwijl staalblauwe luchten. Er zal nauwelijks wind staan. Misschien wordt het wel een van de beste wintersportweken van dit seizoen tot zo ver! Dus voor degenen die komende week gaan, mogen in hun handen wrijven. Voor nu alvast een fijn weekend gewenst en voor diegenen die nu in de sneeuw zijn: geniet ervan in je favoriete skigebied.

(Visited 4.097 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer