Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Zoals we al benoemden in het laatste Alpenweerbericht staat er vooral op zaterdag veel sneeuw op het programma voor Oostenrijk. Met name het noordoostelijke deel van Oostenrijk krijgt een dik pak sneeuw. Een blik op de laatste inzichten wat betreft de sneeuwval dit weekend. De timing op zaterdag is natuurlijk ongelukkig vanuit het oogpunt dat veel mensen dan van en naar winstersportgebieden reizen. Wees voorbereid op lastige rijomstandigheden en hinder.

Grote verschillen in de Alpengebieden

De verschillen tussen de verschillende regio’s in de Alpen is groot dit weekend. Een groot hogedrukgebied nabij het Verenigd Koninkrijk is de regisseur van het weer. Zwitserland, en hiermee de gehele westzijde van de Alpen zitten onder de uitloper van het hogedrukgebied en hebben te maken met kalm en droog weer. Het is hierbij vriendelijk met regelmatig zonneschijn.

Mooi ski weer met op de pistes veelal lichte vorst en een matige wind. In de dalen en de steden is het een paar graden in de plus. Het zuiden van Zwitserland bij Lugano kan zelfs opwarmen tot de dubbele cijfers, 10-11 graden.

Het hogedrukgebied nabij het Verenigd Koninkrijk bepaald het weer. De westzijde van de Alpen zit onder de uitloper en heeft droog en zonnig weer, Het noordoostelijke deel krijgt te maken met een nordstau en veel sneeuw. Kaart KNMI

Het noordoostelijke deel van de Alpen (Oostenrijk) heeft te maken met de aanvoer van koude polaire lucht uit het noordwesten. Deze lucht botst op de bergen en moet stijgen, met onophoudelijke sneeuwval tot gevolg. Daarbij gaat het tijdelijk hard waaien vanuit het westen.

Vooral vanaf zaterdagochtend veel sneeuw

In de nacht naar zaterdag zijn er al perioden met sneeuw. De intensiteit lag echter niet heel hoog en ook waren er nog drogere momenten. Vanaf de ochtend begint de sneeuwval te intensiveren. Vooral het gebied rond Salzburg, en het noordoosten van Tirol kan zich opmaken voor veel sneeuw.

Ook in de middag en avond blijft het sneeuwen. De temperatuur ligt hierbij iets onder het vriespunt. In de lagere delen in de buurt van Wenen ligt het kwik rond het vriespunt en gaat het om een mengelmoes van regen en sneeuw.

De totale verwachte sneeuwval in cm tot zondag.

De meest intense sneeuwval verwacht ik in de ochtenduren. Ondanks dat, naarmate de dag verstrijkt, de sneeuwval afneemt zit een snelle verbetering van de condities er niet in. Het blijft hard genoeg sneeuwen voor meerdere centimeters sneeuw per uur. Onderstaande kaartjes van het Amerikaanse weermodel GFS laten dat mooi zien. De kaartjes zijn respectievelijk van 9 uur, 15 uur en 21 uur op de zaterdag. Hoe donkerder het paars, hoe harder het sneeuwt.

Zondag vooral veel sneeuw in het meest oostelijke deel van de noord Alpen

Op zondag zien we dat de uitloper van het hogedrukgebied zich wat verder uitbreid naar het oosten. Hierdoor verplaatst het zwaartepunt van de sneeuw zich ook naar het oosten. In de nacht naar zondag sneeuwt het nog de gehele nacht in de regio van Salzburg, maar de intensiteit van de sneeuwval blijft langzaam afnemen. In de ochtend valt er nog wat lichte sneeuw waarna het aan het begin van de middag droog gaat worden.

Ten westen hiervan, in Tirol, zal het in de loop van de zondagnacht al droog worden. Het zwaartepunt van de sneeuwval verplaatst zich naar het grensgebied tussen Neder-Oostenrijk en Stiermarken. Daar intensiveert zondagochtend de sneeuwval nog even flink. Later op de dag neemt ook daar de intensiteit af. Door de dagelijkse gang en het minder worden van de intensiteit kan in de lagere gebieden de sneeuw tijdelijk overgaan in natte sneeuw. Droog gaat het echter niet worden op zondag. Dit gaat pas gebeuren in de nacht naar maandag.

Zon en strenge vorst

Na het weekend komen de gehelde Alpen verder onder invloed van het hogedrukgebied. Het beloofd prachtig weer te worden op de pistes. Het blijft droog en de zon gaat schijnen. In de nacht gaat het boven de verse sneeuw streng vriezen. Een heel fijn weekend, wees voorzichtig indien u op pad moet door de sneeuw, en stuur vooral uw weerfoto’s op! Groet Sebastiaan.

Is dit het beeld in de Alpen volgende week? Grote kans. Foto van Pixabay

Stel je wintersportvragen en deel je ervaringen in onze Facebookgroep Liefde voor Wintersport

(Visited 2.252 times, 1 visits today)

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder
Sauerland | Na rustig wintersportweer vanaf maandag verse sneeuw en toenemende wind

Sauerland | Na rustig wintersportweer vanaf maandag verse sneeuw en toenemende wind

Na een weekend met rustig wintersportweer gaat de dynamiek in de atmosfeer toenemen in het Sauerland. De wind gaat flink toenemen, maar er wordt ook weer verse sneeuw verwacht op de hoger gelegen delen. Hoeveel het huidige sneeuwdek kan aangroeien, en de details over het weer in het weekend en...
Lees verder
Alpenweerbericht | Sneeuw op komst noordelijke Alpen

Alpenweerbericht | Sneeuw op komst noordelijke Alpen

Algemeen: Het is nog altijd winters in de Alpen. Het blijft vriezen tot in de dalen komende dagen. De westelijke Alpen hebben te maken met veel zon, in het noordoosten is meer bewolking aanwezig met af en toe een vlok en een opklaring. Later in de week lijkt er meer...
Lees verder

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer