Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: De Alpen hebben nog altijd te maken met een noordelijk stroming waarbij er in de noord Alpenveel sneeuw weer gaat vallen komende dagen. Verder naar het westen neemt de neerslag snel af en is het in Frankrijk zelfs droog. Ook in de Italiaanse Alpen is het meest droog.

Gisteren viel er in de Oostenrijkse Alpen in de ochtend nog sneeuw, maar werd het in de loop van de dag wat rustiger weer en werd het zicht wat beter. In de westelijke en zuidelijke Alpen scheen de zon volop en was het droog. In de afgelopen dagen is er met name in Oostenrijk ten noorden van de alpenhoofdkam zo’n 50 tot 100 cm sneeuw al gevallen.

In de noordelijke Alpen is het weer aan het betrekken en begint het wederom met sneeuwen. Deze foto is uit Zell am See.
Ook in de Italiaanse Alpen begint de dag droog en zonnig.
Enorm dik pak sneeuw is er gevallen in het noorden van Oostenrijk. Op deze foto zien we een kind bijna geheel verdwijnen onder het sneeuwdek. Foto van Michel Aanen

In de loop van de nacht is het langzaam weer begonnen met sneeuwen in de noordoostelijke Alpen en kan er tot morgenochtend zo’n 30 tot 60 cm sneeuw gaan bij vallen. Hierbij ligt het zwaartepunt van de neerslag wederom in het noorden van Tirol en het Salzburgerland. Verder naar het westen in Vorarlberg en de oostelijke helft van Zwitserland valt er ook sneeuw, maar hier vallen de hoeveelheden iets lager uit en is het met 10 tot 25 cm meest gedaan met hoe verder westelijk hoe minder sneeuw. Deels kan de sneeuwval in deze gebieden ook wat overgrijpen net iets ten zuiden van de Alpenhoofdkam naar Italië, maar grote hoeveelheden sneeuw moeten hier niet verwacht worden.

Radarbeeld vanochtend om 8.15 u. Bron: Wetteronline

Verder zuidelijk zal het droog zijn door de sterke nordföhn. In de oostelijke Alpen waait vandaag een stormachtige wind met windstoten van 80 tot 100 km/h. Het is koud en de sneeuw valt tot in de lagere delen met een nulgraden grens van rondom de 500 m. Wel moet rekening gehouden worden met sterke vervrachting van de sneeuw door de harde wind. Blijf op de piste, want het lawinegevaar is in Oostenrijk op het moment behoorlijk groot.

In de westelijke Alpen in Frankrijk schijnt de zon vandaag volop en zijn er alleen wat sluierwolken te zien. Hier is de temperatuur ook iets hoger en ligt de nulgraden grens zo rond de 1500 m hoogte. Wel is de wind ook hier vrij krachtig.

Met hoge druk boven de Britse eilanden en lage druk boven de baltische staten wordt koude vochtige lucht aangevoerd richting de Alpen met veel sneeuw dit weekend. In de westelijke Alpen blijft het droog door de invloed van het hoge druk gebied dat dicht bij ligt. Door de dalende luchtbewegingenkrijgt neerslag hier geen kans. Daarom geldt hoe oostelijker hoe meer sneeuw.

Op zaterdag nadert er dan alweer een nieuw (warmte)front vanuit het noorden de Alpen. Wederom is het vooral prijs voor Oostenrijk al pikt het oosten van Zwitserland ook weer wat mee. Met name in de gebieden ten oosten van Innsbruck gaat weer een flink pak sneeuw bij vallen. Tot zondagavond hebben ze in deze gebieden te maken met een stormachtige wind die voor blizzard achtige condities kan zorgen. Dit zal voor het verkeer flinke problemen gaan opleveren is de verwachting. Hevige sneeuwval, veel wind en slecht zicht maken het geen fijne rij omstandigheden.

Ook zal door de sneeuwval en wind het lawine gevaar alleen maar meer en meer toe nemen en zal deze zeer waarschijnlijk zeer groot zijn in en na het weekend. Blijft dus ten alle tijden op de pistes en ga niet op eigen houtje de diepe sneeuw in! Dit is levens gevaarlijk.

Deels zullen sneeuwbuien door de harde wind weer wat over grijpen naar de gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam, maar grote hoeveelheden zijn niet te verwachten.
Wederom pissen de westelijk Alpen weer naast het zogenoemde sneeuwpotje en blijft het hier droog met redelijk wat zon, maar wel veel wind. In de oostelijke Zwitserse Alpen zal zo’n 20 cm sneeuw bij gaan vallen en in Oostenrijk zijn de verwachte hoeveelheden op zaterdag en zondag veel groter en valt er nog eens zo’n 40 tot 100 cm sneeuw bij.

De totaal verwachte verse sneeuw hoeveelheden t/m maandagochtend. De donkerblauwe kleuren daar valt meer dan 30 cm, de gele kleuren daar valt 50-70 cm neuschnee en in de rode gebieden zelf richting 100 cm neuschnee. Bron: Bergfex

Hoe gaat het dan na het weekend verder en krijgen de westelijk Alpen en de zuidelijke Alpen ook eindelijk eens wat verse sneeuw? Op maandag gaat de sneeuw er langzaam wat uit in het noorden en wordt het tijdelijk even ietsje rustiger. Ook in de west en zuid Alpen neemt de wind af en is het vriendelijk weer. Het langs sneeuwt het maandag nog door in de gebieden ten oosten van Innsbruck.

Op dinsdag nadert er dan weer een nieuw lage druk gebiedje (koude putje) wat ten noorden van de Alpen langs trekt waardoor er opnieuw vanuit het noorden koude en vochtige lucht richting de Alpen geslingerd wordt. Deze keer lijken echter de westelijke Alpen iets meer sneeuw mee te pikken en kunnen ook de Franse Alpen wat verse sneeuw gaan verwachten. Wederom gaat het dan ook weer sneeuwen in Zwitserland en Oostenrijk.
Voor Oostenrijk lijkt de sneeuwval maar niet op te houden en krijgen ze nauwelijks adem pauze om alle sneeuw te verwerken die er valt. In Oostenrijk spreken ze dan ook van “aussergewönlich grosse Neuschnee Mengen” of terwijl “zeldzaam grote hoeveelheden sneeuwval”.

Dinsdag en woensdag trekt er een koude putje ten noorden van de Alpen langs, waardoor er langs de westzijde weer koude en vochtige oceaanlucht richting de Alpen geslingerd wordt. Door de meer westelijke positie van het hoge drukgebied, kunnen de westelijke Alpen deze keer ook rekenen op verse sneeuwval!
Deze keer verse sneeuwval langs de gehele Alpen noordkant.

Op woensdag en donderdag is de stroming dan nog steeds uit het noorden en draait deze richting het (noord)oosten waardoor er nog steeds koude lucht wordt aangevoerd. Hierdoor blijven de omstandigheden gewoonweg winters in het hele Alpengebied. Het lijkt er op dat er misschien een zwak lagedrukgebied boven Italië tot ontwikkeling gaat komen. Deze lijkt hier een aantal dagen te blijven liggen waardoor het mij niet zou verbazen als er wellicht nog wat verse sneeuw in zit voor de zuidelijke Alpen in Italië eind volgende week. Op dit moment geven de modellen deze neerslag nog niet weer, maar het zou mij niet verbazen als er een winterse opfrissertje komt voor deze gebieden. De onzekerheid is dus nog groot, dus we moeten nog wel een kleine slag om de arm houden. De omstandigheden blijven voorlopig winters met relatief koude temperaturen.

De ensemble verwachting van de temperatuur op 1500 m hoogte en neerslag met als prikpunt de centrale Alpen noordkant. We zien dat het ensemble gemiddelde (geel) meest onder het langjarig gemiddelde (roze) blijft steken.

We gaan het allemaal voor jullie vervolgen de komende dagen. Pas komend weekend dus op voor groot lawine gevaar in met name Oostenrijk en blijf dus op de piste!
Voor nu een hele fijne dag en een goede terugreis (of heenreis) gewenst als u van of naar Oostenrijk trekt dit weekend. Rij rustig en pas u aan aan de winterse omstandigheden. Neem wat extra te eten en te drinken mee voor onderweg en kom veilig thuis.

Alvast een fijn weekend gewenst!

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 2.001 times, 1 visits today)
Advertentie

8 Reactie op “Alpen – Veel sneeuw in de noord Alpen, later ook in het westen en zuiden?”

 • Remco Graas
  4 januari 2019 at 10:22

  Hoi Johann,
  Wederom weer een prima bericht.
  Het is interessant om het contrast met vorig jaar te zien toen de sneeuw meer verdeeld viel.
  Het is bijna alsof we in een week tijd alles inhalen wat vorig jaar al was gevallen tot deze tijd want 2/3 weken terug lag er nog bijna niets hier en op de toppen om Innsbruck.

  Groetjes, Remco (Innsbruck)

  • Sander Engelen
   4 januari 2019 at 13:17

   Hoi Remco,
   Morgen doet Johann weer een weerbericht voor de Alpen. Deze keer was het weerbericht echter van mij (Sander) 😉
   Er valt inderdaad opvallend veel sneeuw in Oostenrijk ten opzichte van de rest van de Alpen.
   Voor Oostenrijkse begrippen dan ook een uitzonderlijke situatie die niet enorm vaak voorkomt.
   Voorlopig kunnen de skigebieden wel weer even vooruit met deze sneeuw en hoeven ze zich even geen zorgen te maken.
   Leuk dat je ons vanuit Innsbruck volgt!
   Fijn weekend gewenst alvast!

   Groetjes, Sander

 • heleen
  4 januari 2019 at 13:04

  Hallo. Waar is die foto gemaakt van die stal met dat dikke pak sneeuw op t dak??
  Dankje alvast voor n antwoord.
  Groeten van n nederlandse boerin die meer dan 30 jaar in Vorarlberg woont. En het weer in de gaten houd!!

  • Sander Engelen
   4 januari 2019 at 13:12

   Hoi Heleen,
   Deze foto is uit het archief. Deze foto is uit Zwitserland.
   Leuk dat je via ons het weer in de Alpen volgt!
   We doen het met veel plezier!

   Groet,
   Sander

 • nico
  4 januari 2019 at 17:40

  hallo sander,
  is er al iets zinnig te zeggen voor week van 13 jan kwa weer ? ik beslis pas vrijdag waar we naartoe zouden vertrekken ik wacht af waar het goed weer is .
  grtjs nico

  • Sander Engelen
   4 januari 2019 at 22:41

   Hoi Nico,
   Het is nog wat vroeg, maar zoals het er nu uitziet lijkt de stroming uit west tot noordwestelijke richting te komen, waardoor je dan aan de zuidkant het beste zou zitten.
   Dit is echter nog behoorlijk onzeker, dus ik zou de komende dagen even afwachten wat de weermodellen zeggen. Vraag het ons over een paar dagen nog maar eens.
   Voor nu een fijn weekend gewenst!
   Groetjes, Sander

   • nico
    4 januari 2019 at 23:56

    sander erg bedankt voor de info ik raadpleeg u verder volgende week dan weet u misschien al wat meer .
    grtjs nico

 • Artus
  5 januari 2019 at 10:10

  Kleine opmerking, de foto van Les Crosets is in Zwitserland genomen en niet in Frankrijk. Ben net terug uit Champéry in Les Portes du Soleil en ben op quasi dezelfde plaats gestopt om een foto te trekken. Zie waarom :
  https://map.geo.admin.ch/?lang=fr&topic=ech&bgLayer=ch.swisstopo.pixelkarte-farbe&layers=ch.swisstopo.zeitreihen,ch.bfs.gebaeude_wohnungs_register,ch.bav.haltestellen-oev,ch.swisstopo.swisstlm3d-wanderwege,KML%7C%7Chttps:%2F%2Fpublic.geo.admin.ch%2FOeyjqCFCQSSpmz0Bh6dbLg&layers_visibility=false,false,false,false,true&layers_timestamp=18641231,,,,&E=2552107.11&N=1115090.67&zoom=10

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer