Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen: Na een lange periode van vrij zonnig weer, komt er nu een einde aan de hoge druksituatie in de Alpen. Komende dagen worden met name de noord Alpen bedolven onder een dik pak sneeuw. De ene na de andere storing bereikt de noordkant van de Alpen. Deze keer valt echter niet alleen Oostenrijk in de prijzen, maar kan Zwitserland en in mindere mate Frankrijk ook rekenen op verse sneeuw.

Momenteel hebben de noordelijke Alpen en dan met name Oostenrijk te maken met sneeuwbuien. Verder naar het westen en zuiden is het droger en laat de zon zich zien.

In de noordelijke Alpen is het zicht momenteel slecht en vallen er sneeuwbuien zoals hier in het Wilder Kaiser gebied.
Verder naar het westen schijnt wel de zon zoals hier bij de Zwitserse Aletsch gletsjer.
Ook in het zuiden begint de dag zonnig, al is het wel vrij fris.

Vandaag

Vandaag houden vooral de noordoostelijke Alpen nog te maken met sneeuwbuien en een verminderd zicht. In Oostenrijk kan er vandaag totaal zo’n 5 tot 15 cm verse sneeuw vallen. Verder naar het oosten in Salzburgerland en oostelijker kan dit mogelijk oplopen tot 30 cm. Verder naar het westen zorgt een hoge drukgebied ervoor dat de neerslag onderdrukt wordt en de zon zich laat zien. Ook in de zuidelijke Italiaanse Alpen is het door föhncondities droog en meest zonnig. Wel staat er een flinke wind. De vorstgrens ligt vandaag tussen de 1000 m in het noorden en 1600 m in de het zuiden. Alleen in de zuidwestelijke Alpen is het beduidend zachter met een vorstgrens van rond de 2500 m hoogte.

Vandaag hebben de Alpen te maken met een noordwestelijke stroming waarbij vochtige en frisse lucht wordt aangevoerd. Zoals te zien is zorgt dit met name in Oostenrijk voor verse sneeuw.

Weekend

Morgen schampt een nieuw front de Alpen, maar zal dit op het uiterste noordoosten van Oostenrijk na voor weinig neerslag zorgen. Ten oosten van Salzburg kan er vanaf 1000 m sneeuw vallen. Elders in het noordoosten veel bewolking aanwezig. In het westen lossen de restwolken vrij snel op en zal door een tussenhoog de zon te zien zijn. Later op de dag kan het in het westen echter ook weer bewolkter worden. Ook het zuiden blijft wederom zonnig door föhneffecten.

In de nacht naar zondag trekt dan een nieuw koufrontje de noordelijke Alpen binnen. In de nacht en zondagochtend kan dit in Oostenrijk wederom voor sneeuwval zorgen. Er staat daarbij een harde tot stormachtige wind in de bergen. In de loop van de dag zal de neerslag en wind echter afnemen en krijgen we de zon in de loop van de middag hier misschien nog wel even te zien.

Sneeuwbom

Vanaf maandag lijkt de straalstroom zijn richting naar de Alpen gevonden te hebben. Vanuit het noordwesten beukt deze in volle vaart tegen het Alpenmassief aan. Dit zorgt ervoor dat een aantal storingen zich snel achter elkaar opvolgen vanuit het noordwesten richting de Alpen. Dit betekent dat het een aantal dagen vrijwel onafgebroken deels intensief zal gaan sneeuwen in de noordwest staugebieden. Er stroomt daarbij ook koude lucht binnen waardoor het tot in de dalen zal gaan sneeuwen De wind is daarbij stormachtig. Het zal mij daarom ook niet verbazen als skigebieden in met name Oostenrijk niet alle liften zullen openen. Met name de liften die gevoelig zijn voor harde wind zullen mogelijk gesloten blijven. Ook zal het lawinegevaar sterk gaan toenemen door de intensieve sneeuwval en het feit dat de harde wind de sneeuw deels zal gaan vervrachten. Het beloven een aantal zeer onstuimige dagen te worden. Dit geldt met name voor Oostenrijk en Zwitserland. Deze keer profiteren echter ook de noord-Franse skigebieden (welliswaar in mindere mate) mee van de sneeuwval. Het zuiden zal het bij enkele vlokken blijven en zal het meest droog zijn. Wel zal hier een krachtige nordföhn gaan waaien. In de noordwestelijke staugebieden kan zo’n 30 tot 80 cm neuschnee gaan vallen met lokaal nog wel wat meer. In de noord Franse Alpen zal het iets minder zijn, maar ook hier kan nog tussen de 10 a 30 cm sneeuw gaan vallen.

Vanuit het noordwesten worden de Alpen “gebombardeerd” met sneeuwval en harde wind. De ene na de andere storing volgt elkaar op.
De totale hoeveelheid verwachte sneeuwval tot woensdag.

Dit zal t/m woensdag aanhouden waarbij de sneeuwvalgrens woensdag tijdelijk ook wat hoger kan komen te liggen waardoor er in de dalen misschien wat regen kan vallen. De dagen daarna lijkt het noordwestbombardement wat tot rust te komen en draait de stroming wat meer naar het westen. Donderdag lijkt een meest droge dag te worden al zal er wel bewolking aanwezig zijn. Richting het weekend lijken de sneeuwkansen in de westelijke en wellicht deze keer ook de zuidelijke Alpen wat te gaan groeien! Voor details is het echter nog wat vroeg. Wordt vervolgd.. Voor nu alvast een fijn weekend gewenst!

(Visited 1.902 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer