Advertentie 

Het zal je vast niet ontgaan zijn, maar we hebben te maken met winterweer. Niet alleen in ons land is het koud met in de nachten op uitgebreide schaal vorst en af en toe wat winterse neerslag, in de landen om ons heen zorgen lagedrukgebieden ook zo nu en dan voor sneeuw. Vooral in de Alpen valt een flink pak sneeuw en dat is natuurlijk goed nieuws voor de naderende kerstvakantie.

Vrijdag trok een neerslaggebied over de Alpen en dat leverde boven 1000 meter hoogte verse sneeuw op. In het overgrote deel van de Alpenlanden viel 5 tot 10 centimeter, maar in de Franse- en Italiaanse Alpen is 10 tot lokaal 30 centimeter gevallen.

Vandaag valt er op veel plaatsen nog enige tijd sneeuw. Bron: weermodel EC via WXCharts.com

Zaterdag: talrijke sneeuwbuien

Op deze zaterdag trekken nog talrijke sneeuwbuien over de Alpen. De meeste sneeuw valt in Oostenrijk en op meerdere plaatsen kan 10 tot 30 centimeter verse sneeuw vallen. Je moet dan denken aan de gebieden in het Salzburgerland en in Karinthië. De sneeuwgrens ligt zo tussen de 800 meter aan de noordkant en rond 1200 meter aan de zuidkant van de Alpen. Doordat ook koudere lucht over de Alpen heen stroomt, zal de sneeuwgrens in de loop van de dag dalen tot in de dalen. Op 1500 meter hoogte vriest het vandaag 2 tot 5 graden.

Zondag en maandag: veelal droog en koud

Ook morgen, zondag, valt vooral in het oosten van Oostenrijk nog wat sneeuw tot in de dalen. Er kan daar dan nog maximaal 5 centimeter vallen. Vanuit het westen zal een hogedrukgebied zorgen voor droog weer met ruimte voor de zon, maar vooral in Oostenrijk zal de dag overwegend bewolkt verlopen. Op 1500 meter hoogte is het gevoelig kouder geworden en dan moet je denken aan waarden die liggen tussen -5 en lokaal -10 graden. Doordat er op de diverse bergtoppen ook nog een krachtige wind staat, zal het voor het gevoel nog vele malen kouder zijn.

Ook na het weekend blijft het koud in de Alpen, maar door de aanwezigheid van een hogedrukgebied verloopt de maandag droog met af en toe zonneschijn. Het is dan ook heerlijk weer om de bergen in te gaan en de lange latten onder te binden. Houdt er wel rekening mee dat het behoorlijk koud zal zijn. Op 1500 meter hoogte vriest het 4 graden in het westen en lokaal 11 in het oosten. Ga je nog wat hoger, naar bijvoorbeeld de gletsjergebieden, dan is het nog kouder met temperaturen rond de -20 graden. De stevige wind maakt het nog kouder.

Dinsdag trekt er vooral over de Franse- en Zwitserse Alpen veel sneeuw. Bron: weermodel EC via WXCharts.com

Vanaf dinsdag weer sneeuw

Lang duurt overigens het rustige weer niet, want nieuwe sneeuwgebieden zijn alweer onderweg. Maandagavond nadert vanuit het westen een gebied met sneeuw en dinsdag valt veel sneeuw in de Franse- en Zwitserse Alpen. Ook in het Aostadal zal flink wat sneeuw vallen. Op veruit de meeste plaatsen kan je op 20 tot 30 cm verse sneeuw rekenen. Later op dinsdag bereikt de sneeuw ook Vorarlberg en later ook Tirol en het Salzburgerland.

Ook na dinsdag trekken met regelmaat sneeuwstoringen over de Alpen. Woensdag en donderdag valt sneeuw aan de noordkant, vrijdag en in het volgende weekend trekt een lagedrukgebied vanuit het Middellandse Zeegebied naar het noorden en valt juist aan de zuidkant veel sneeuw. Hoeveel er dan valt moet worden afgewacht en wordt ongetwijfeld besproken in één van de volgende weerpraatjes.

De pluim volgens GFS voor Innsbruck. Goed te zien zijn de lage temperaturen op 1500 meter hoogte de eerste dagen. Later in de week warmt het wat op. Bron: Wetterzentrale.de

Ook winterweer in het Sauerland en de Ardennen

Niet alleen in de Alpen is het winterweer de komende tijd, ook in de skigebieden vlakbij is het winters. De afgelopen dagen viel er vooral regen in ons eigen land, maar deze neerslag viel veelal als sneeuw in de Ardennen en in het Sauerland. In de heuvels, veelal boven 500 meter, ligt inmiddels 5 tot 15 centimeter. Doordat het ook overdag blijft vriezen, zal deze sneeuw voorlopig niet verdwijnen. Overigens wordt er ook niet direct verse sneeuw verwacht, hooguit komt het tot een enkele sneeuwbui. Wel kunnen de sneeuwkanonnen in het Sauerland met deze kou draaien. Er wordt dan ook een mooie basis gelegd voor mooie pistes in de aanloop naar kerst.

De start van de winter is dus goed voor de Alpen en ook voor de middelgebergtes in onze omgeving. Met name in de Alpen ligt al flink wat sneeuw en daar komt de komende tijd alleen maar meer bij.

Dit was het voor nu, maak er een mooie dag van en een goed weekend.

Hoofdfoto: Michal Knotek, via Pexels.com

(Visited 1.778 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier